BOUTARIS – ΤΡΥΓΟΣ ’23

Ο οινολόγος Αλέξανδρος Τζαχρίτσας είναι διευθυντής του οινοποιείου της εταιρείας Boutari  στην Τρίπολη και έχει μια σφαιρική εικόνα για πολλές διαφορετικές οινικές ζώνες. Σήμερα μεταμορφώνεται σε ανταποκριτή του grapemag.gr για να μας περιγράψει τις δικές του εκτιμήσεις για τη φετινή σοδειά.

2023: Back to fundamentals. Χρονιά με προκλήσεις για τους Έλληνες αμπελουργούς.

«Οι συνθήκες σε όλη την επικράτεια ήταν λιγότερο ή περισσότερο ευνοϊκές για την ανάπτυξη και τη διασπορά μυκητολογικών ασθενειών, κυρίως του περονοσπόρου στην αρχή της περιόδου αλλά και του ωιδίου στη συνέχεια. Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας, κατέστη σαφής η σημαντικότητα εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων στις κύριες συνιστώσες που αφορούν την αμπελοκαλλιέργεια.

Δομικά στοιχεία όπως η έκθεση και ο προσανατολισμός του αμπελώνα, η επιλογή των φυτογενετικών πόρων, οι αμπελοκομικές πρακτικές που συντείνουν στον καλύτερο και αποδοτικότερο αερισμό των πρέμνων, η ετοιμότητα και διαθεσιμότητα του εξοπλισμού φυτοπροστασίας όπως επίσης η εφαρμοζόμενη στρατηγική φυτοπροστασίας επέδρασαν με αποφασιστικό τρόπο στην διαμόρφωση της σημερινής εικόνας.
Πιο αναλυτικά ανά ζώνη:

Μαντινεία

Μετά από έναν ιδιαίτερα ήπιο χειμώνα βρεθήκαμε στο τέλος Μαρτίου να ανησυχούμε ότι η χρονιά θα είναι πρώιμη και θα κινδυνεύσουμε από τους συνήθεις ανοιξιάτικους παγετούς της περιοχής. Τουναντίον…από τους παγετούς γλυτώσαμε, όμως οι επόμενοι 2,5 μήνες χαρακτηρίστηκαν από χαμηλές μέσες θερμοκρασίες, υψηλά ποσοστά βροχόπτωσης και ακόμα υψηλότερα ποσοστά υγρασίας επιβραδύνοντας τον βλαστικό κύκλο και δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ συνθηκών.

Ένεκα της οψίμησης του βλαστικού κύκλου και των εναλλαγών θερμοκρασίας που ακολούθησαν και παρά το αυστηρό πρόγραμμα φυτοπροστασίας οι επιθέσεις του περονοσπόρου σε στάδιο μάλιστα προ της άνθισης σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν δυνατό να ανασχεθούν και κατέλαβαν επιδημικά χαρακτηριστικά. Σε μια χρονιά που από την αρχή της περιόδου είχε διαφανεί μείωση στις καρποφόρες μονάδες σε σχέση με την περσινή, η επέλαση του περονοσπόρου μείωσε ακόμη περισσότερο την παραγωγή.

Μοσχοφίλερο από τον αμπελώνα (30ha) Μπουτάρη στη Μαντινεία. Βιολογική γεωργία υπό μεταβατικό στάδιο. Φωτογραφία! Αλέξανδρος Τζαχρίστας 2022

Η κατάσταση ήταν ακόμη πιο δυσχερής για τους υιοθετούντες την βιολογική γεωργία όπου τα διαθέσιμα φυτοπροστατευτικά μέσα δεν φάνηκαν ικανά να αποτρέψουν την κατάσταση. Εξαίρεση αποτέλεσαν επικλινείς αμπελώνες με καλή αποστράγγιση π.χ. με χαλικώδη εδαφική σύσταση ή μεγαλύτερης ηλικίας. Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω τοπικά συμβάντα χαλαζόπτωσης στους αμπελώνες του Παρθένιου, των Αγιωργήτικων και του Λεβιδίου όπως επίσης και οι καύσωνες του Ιουλίου(ευτυχώς όχι με σφοδρότητα οι τελευταίοι) συνετείναν στη μείωση των αποδόσεων.

Αναφορικά με τη συμβατική καλλιέργεια, ευτυχώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ζημίες είναι υπαρκτές άλλα μετριασμένες. Κατά συνέπεια εκτιμώ ότι θα υπάρξει μια μεσοσταθμική μείωση στη συνολική παραγωγή της τάξης του 35% σε σχέση με την προηγούμενη εσοδεία.

Αττική

Σαφώς καλύτερη εικόνα ένεκα διαφορετικού μικροκλιμάτος και ανθεκτικότητας του Σαββατιανού. Οι Μαλαγουζιές εμφανίζουν σημαντικότερες προσβολές.

Δείτε Επίσης

Νεμέα

Σημαντικές κατά τόπο ζημίες όχι μόνο από τον περονόσπορο όσο και από τον επιμήκη καύσωνα του Ιουλίου. Αναφορικά με τον τελευταίο, σημειώθηκαν θερμοκρασίες μέχρι 44.2 0C ενώ καταγράφηκαν 10 ημέρες με τοπικά μέγιστα άνω των 38.8 0C (πηγή: Μετ. Σταθμός Νεμέας του Εθν. Αστεροσκοπείου Αθηνών, https://penteli.meteo.gr/stations/nemea/).

Αναμένοντας την ανταπόκριση για Κρήτη και Βορρά από οινολόγο της Μπουτάρη Α.Ε. Βασίλη Γεωργίου θα πρέπει να αναφέρουμε ότι καθοριστικό ρόλο για την ποιότητα των φετινών οίνων θα διαδραματίσει η πολύ καλή και λεπτομερής γνώση της υγιεινής κατάστασης των αμπελώνων, όπως επίσης και η λήψη προληπτικών μέτρων και διορθωτικών ενεργειών για τη διασφάλιση της άριστης υγιεινής κατάστασης των σταφυλιών που οινοποιούνται όπως η χειροδιαλογή στο αμπέλι και το οινοποιείο. Όλα τα παραπάνω με την προϋπόθεση βέβαια, ότι ο καιρός θα είναι σύμμαχος μας για τη συνέχεια μέχρι τον τρύγο».

Author

  • Νίκος Ιωαννίδης

    Ξεκίνησε να γίνει φωτογράφος, αλλά μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο σπουδών στράφηκε στη δημοσιογραφία. Από το 1995 ασχολήθηκε με την επικαιρότητα σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και ιστοσελίδες. Το κρασί υπήρχε πάντα στη ζωή του και κάποια στιγμή συνδυάστηκε με τη δουλειά, ενώ σήμερα αποτελεί την κύρια απασχόληση. Ταξιδεύει και καταγράφει τις οινικές περιοχές και κυρίως τις ιστορίες των ανθρώπων.

    View all posts

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!