ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΒΕΡΚΙΟΥ

Ο ήχος της τσαμπούνας του Γιάννη Πανταζή γεμίζει τις παλιές κάναβες του Ρούσου στην Μέσα Γωνιά της Σαντορίνης. Τα παλιά βαρέλια που φυλάνε το Vinsanto από τον τρύγο του 1979 ανοίγουν και με τους “κλέφτες” στα χέρια ο Νίκος και η Αγάπη Ρούσσου, γεμίζουν τα ποτήρια μας σε μια ατμόσφαιρα που έχει έντονα διονυσιακά στοιχεία, μπλεγμένα με συγκίνηση και κατάνυξη. Είναι 22 Οκτωβρίου, γιορτάζει ο Άγιος Αβέρκιος, προστάτης των κρασιών της Σαντορίνης. Παραδοσιακά αυτή την ημέρα τα οινοποιεία ανοίγουν τα βαρέλια (και τις δεξαμενές) και προσφέρουν για δοκιμή τα φρέσκα κρασιά της χρονιάς. Με αυτή την ευκαιρία, στo παραδοσιακό οικογενειακό οινοποιείο Κάναβα Ρούσσος, θα ανοίξουν και τα παλιά βαρέλια του Vinsanto.

Μια γιορτή διαφορετική, αφιερωμένη στους ανθρώπους που ζουν τη γη τους, έχουν ιστορία που τη μεταδίδουν, έθιμα και παραδόσεις που τηρούν.

Μακριά από τα τουριστικά γκρουπ, από τον κόσμο που έρχεται στο νησί για ένα story στο instagramm. Είναι οι αμπελουργοί και οινοποιοί, άνθρωποι που μετράνε τη ζωή με τρύγους και κάποιοι κουβαλάνε 60 και παραπάνω στην πλάτη και τους βλέπεις με το χαμόγελο, να δείχνουν περήφανοι τα ροζιασμένα χέρια τους. «Αυτοί κρατάνε το νησί ζωντανό, είναι η ραχοκοκαλία της Σαντορίνης» λέει η Ιωάννα Βαμβακούρη. Οινοποιός  που πλέον έχει περάσει απέναντι, στη Θηρασιά και το οινοποιείο «Μικρά Θήρα». Είναι και μέλος του ΔΣ  της Θηραϊκής Εταιρείας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών που αναβιώνει τη γιορτή του Αγίου Αβερκίου.

Φέτος μάλιστα οι άνθρωποι της Θηραϊκής, έχοντας αντιληφθεί τις ανησυχίες των ανθρώπων, έδωσαν και μια διάσταση διαφορετική, προσεγγίζοντας ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αμπελώνας της Σαντορίνης. Η συνολική φετινή παραγωγή από τα αμπέλια ήταν περίπου 650 τόνοι,  ακόμα μικρότερη από την περσινή χρονιά και η κλιματική κρίση αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες γι΄αυτό. Ο Δημήτρης Τάσκος, διδάκτωρας Αμπελουργίας μίλησε για την «Αμπελουργική Σαντορίνη σε ένα περιβάλλον που αλλάζει». Και αυτά που είπε, κάθε άλλο παρά αισιόδοξα και καθησυχαστικά ακούστηκαν στα αυτιά των ανθρώπων που ήταν στην εκδήλωση. Περίπου χίλια άτομα, άκουσαν την αγωνία του: «Δεν έχουμε άλλο περιθώριο, δεν υπάρχει χρόνος,, χρειαζόμαστε άμεσα ενέργειες και όχι μόνο στη Σαντορίνη», είπε ο δρ Τάσκος. Δεν στάθηκε μόνο στον καιρό και το πως επηρεάζει η ζέστη και η ξηρασία την παραγωγή, αλλά αναφέρθηκε και στην βιωσιμότητα του αμπελώνα σε σχέση με την τουριστική ανάπτυξη: «Δεν είναι θέμα ενός ανθρώπου, υπάρχουν τρόποι να συνυπάρξει ο τουρισμός με τον πρωτογενή τομέα, η λύση είναι συμμετοχική και προκύπτει μέσα από τη συζήτηση».

Δείτε Επίσης
Ο ΤΡΥΓΟΣ ΣΤΗ RIOJA

Οι σκέψεις και οι προβληματισμοί, έμειναν για λίγο στην άκρη και η εκδήλωση πήρε το χαρακτήρα της γιορτής. Τα φρέσκα κρασιά των οινοποιείων ήταν η αφορμή.

Οι σεφ Κώστας Αγγελόπουλος, Γιώργος Δόσπρας και Τάσος Στεφάτος, ετοίμασαν γευστικά εδέσματα, ενώ η βραδιά εξελίχθηκε μελωδικά από το παραδοσιακό μουσικό σχήμα Matronas Trio  – Γιάννης Βαρβαρήγος , Φωτεινή Παπαδοπούλου, Στέφανος Φίλος, αλλά και λαϊκό σχήμα – Αγλαΐα Κουκουλιάκου, Γιώργος Τονάς , Κώστας Τσικούρης και Βασίλης Χατζηπέτρος ενώ ο Γιάννης Πανταζής με την τσαμπούνα και ο Γιάννης Κουέλης με τα κρουστά έδωσαν το δικό τους τόνο.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | [email protected]
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

Νέες Ετικέτες

Νέες Ετικέτες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!