VEDEMA 2023

Η ευκαιρία να δοκιμάσεις όλες τις διαφορετικές προσεγγίσεις των οινοποιείων της Σαντορίνης, από την πιο απλή φρέσκια μέχρι τα γεμάτα πολυπλοκότητα Vinsanto δεν είναι συνηθισμένη.
Από την καθιέρωσή της, από τον αείμνηστο Γιώργο Χατζηγιαννάκη στην ιστορική Selene, μέχρι την αναβίωση της από τον Όμιλο Katikies σε συγεργασια με τον Γιάννη Καρακάση MW υπεύθυνο του οινικού προγράμματος του Ομίλου, στην κάναβα του Αγίου Ιωσήφ στις εγκαταστάσεις του Katikies Garden όπου φιλοξενείται σήμερα το εστιατόριο Selene, η Vedema, η γιορτή του τρύγου, είναι ο χτύπος της καρδιάς του σαντορινιού αμπελώνα. Κι όσο υπάρχει και συνεχίζεται, τόσο εξελίσσεται η προσπάθεια των αμπελουργών και των οινοποιειών να μιλήσουν μέσα από τα κρασιά τους.

Με 16 οινοποιεία να συμμετέχουν στην έκθεση-γιορτή αποκλειστικά με κρασιά από τους αμπελώνες της Σαντορίνης και της Θηρασιάς, οι επαγγελματίες, οι οινόφιλοι και οι επισκέπτες του νησιού βρέθηκαν μπροστά σε τέτοια μοναδική ευκαιρία. Όλες οι φρέσκες εκδοχές (κυρίως από τον δύσκολο τρύγο του ‘22) δείχνουν να έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά όπως περιμένει κανείς. Υψηλές οξύτητες, φρεσκάδα και πολυπλοκότητα. Τα Νυχτέρια, οι πιο παλαιωμένες εκδοχές αλλά και οι μονοποικιλιακές εμφιαλώσεις των πιο σπάνιων ποικιλιών όπως το Αθήρι και το Αηδάνι και οι ερυθρές ποικιλίες Μανδηλαριά και Μαυροτράγανο αλλά και τα γλυκά Vinsanto, ήταν όλα εκεί και έδειξαν για άλλη μία φορά γιατί η Σαντορίνη θεωρείται δικαίως το πιο σημαντικό asset για το ελληνικό κρασί.

Η γιορτή πλαισιώθηκε από δύο ξεχωριστά και απαιτητικά masterclasses που προκάλεσαν όλες τις αισθήσεις των συμμετεχόντων. Στο πρώτο, ο Γιάννης Καρακάσης MW είχε δίπλα του τον Mark Andrew MW, μια διεθνούς βεληνεκούς οινική προσωπικότητα με πολλές περγαμηνές. Συνιδρυτής και συνιδιοκτήτητης του brand name Noble Rot που περιλαμβάνει πέρα από το ομώνυμο περιοδικό και το flagship εστιατόριο στο Λονδίνο κι έναν κύκλο δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων γύρω από το κρασί με παγκόσμια απήχηση. © Dreammood

Στο πρώτο masterclass από τη μία ήταν τα κρασιά της Σαντορίνης και απέναντί τους, μοναδικά Chardonnay από τη Βουργουνδία. Οι δοκιμές έδωσαν αφορμές για μεστές και γεμάτες περιεχόμενο συζητήσεις για τις δύο σημαντικές αυτές οινοπαραγωγικές ζώνες.
Στο δεύτερο, το δίδυμο των MW πλαισιώθηκε από τον σπουδαίο οινοποιό Πάρη Σιγάλα ο οποίος έδειξε ότι όσο κι αν περνούν τα χρόνια δεν σταματά να έχει φρέσκες ιδέες που πηγάζουν από τον ριζοσπαστισμό, την πάντα προχωρημένη σκέψη, αλλά και την αγάπη του για το κρασί. Το θέμα ήταν το Νυχτέρι, ως είδος κρασιού και η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα διαφορετικά στυλ αλλά και τη νομοθεσία για τις Ονομασίες Προέλευσης.

Στα highlights της Vedema 2023 ήταν η στιγμή της έναρξης της γιορτής, με τη Στέλλα Χατζηδάκη να τραγουδάει το τραγούδι του τρύγου.

Δείτε Επίσης

«Άκουσα το τραγούδι στη διάρκεια ενός τρύγου από έναν αμπελουργό που ήρθε στο οινοποιείο να μας ευχηθεί “καλό τρύγο” και μετά στη γιορτή του Αγίου Αβερκίου», μας λέει η Στέλα Χατζηδάκη που εκτός από οινοποιός είναι και soprano. «Είναι η παράδοσή μας και ένας τρόπος έκφρασης του ψυχισμού και της έντασης, την αγωνία αλλά και την ανυπομονησία που έχουμε εκείνη την περίοδο του τρύγου, που είναι τόσο σημαντική για εμάς».
Η οινοποιός Ιωάννα Βαμβακούρη με την ιδιότητα της προέδρου της Θηραϊκής Εταιρείας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών μας μιλάει για την έρευνα που έκαναν για το τραγούδι: «Προσπαθήσαμε ως Εταιρεία για δύο χρόνια να βρούμε τους αμπελουργούς και τους ηχογραφούσαμε ενώ τρυγούσαν και τραγουδούσαν. Τα ηχητικά αρχεία αυτά συμπεριλαμβάνονται στον φάκελο που καταθέσαμε στην UNESCO για να ενταχθεί ο αμπελώνας της Σαντορίνης στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το τραγούδι του τρύγου έχει παραλλαγές σε κάθε χωριό και σε αυτό αναφέρονται όλες οι ποικιλίες του νησιού».

Δύο δείπνα στο εστιατόριο Selene ολοκλήρωσαν τη γαστρονομική εμπειρία. Το πρώτο ήταν μια παρουσίαση από όλα τα εστιατόρια του Ομίλου Katikies σε ένα εντυπωσιακό δείπνο 12 σταδίων με πιάτα από το Selene, το Therasia, το Botrini’s και το Koukoumavlos υπό την εποπτεία του Executive Chef Έκτορα Μποτρίνι . Η Vedema έκλεισε θριαμβευτικά. O βραβευμένος με αστέρι Michelin chef Έκτορας Μποτρίνι, μαζί με τον πιο στενό του συνεργάτη και επικεφαλής του πολυβραβευμένου Etrusco της Κέρκυρας, τον σεφ Νίκο Μπίλλη έστησαν ένα εντυπωσιακό 4-hands δείπνο.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!