ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΟΙΤΑΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ

Ένας καλός φίλος συνηθίζει να λέει ότι σε αυτή τη χώρα κατοικούν οι Κρητικοί και οι άλλοι. Εγώ, μη όντας Κρητικός, τοποθετώ αυτή τη δήλωση στην κατηγορία αντίστοιχων που προσδιορίζουν την Αρκαδία ως την κοιτίδα του κόσμου ή διατείνονται ότι σαν τη Χαλκιδική δεν έχει.

Παρά ταύτα, αναγνωρίζω ότι η Κρήτη είναι ένα πανέμορφο μέρος, με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιδιοσυγκρασία, αδιαμφισβήτητο φυσικό κάλλος, αποτελεί κοιτίδα του σημαντικότερου ίσως αρχαιοελληνικού πολιτισμού και έχει υπέροχο ελληνικό καλοκαίρι σχεδόν 10 μήνες τον χρόνο και… καλά κρασιά. Πιο συγκεκριμένα, θεωρώ ότι τα κρητικά οινοποιεία τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν κάνει ένα αθόρυβο οινικό θαύμα, έχοντας καλύψει μια τεράστια απόσταση που χώριζε τα κρασιά τους από τα αντί- στοιχα της Μακεδονίας ή της Πελοποννήσου ή της Σαντορίνης ή άλλων παραδοσιακών οινοπαραγωγών περιοχών της χώρας μας. Και σήμερα, τα κρασιά της Κρήτης στέκονται επάξια σε κάθε περίσταση, είτε αποτελούν εκπροσώπους διεθνών ποικιλιών είτε των πολλών και σημαντικών τοπικών ποικιλιών. Αν μάλιστα στην «εξίσωσή» μας παρεισφρήσει και η παράμετρος «τιμή», τότε τα κρασιά της Κρήτης μπορούν να ισχυριστούν ότι διαθέτουν την ιδανική σχέση ποιότητας-τιμής.

Με αυτά στο μυαλό μου, βρέθηκα πριν από λίγο καιρό για δύο μόνο –δυστυχώς– μέρες στην Κρήτη, για να επισκεφθώ κάποια οινοποιεία που είχα ξαναεπισκεφθεί πριν από μερικά χρόνια, αλλά και να γνωρίσω κάποια άλλα. Να επισημάνουμε εδώ ότι σε όλη την εδαφική έκταση της Κρήτης συναντά κανείς οινοποιεία, αν και όπως είναι αναμενόμενο τα περισσότερα είναι στον Νομό Ηρακλείου και στον Νομό Χανίων. Μάλιστα, στον Νομό Ηρακλείου είναι και αρκετά συγκεντρωμένα σε δύο-τρεις γεωγραφικές ζώνες, κάτι το οποίο δεν ισχύει για τον Νομό Χανίων.

H θέα των αμπελιών και της θάλασσας που κόβει την ανάσα στα βουνά της Κρήτης.

Το ταξίδι μας ξεκίνησε από τα Χανιά. Στο πλαίσιο των δράσεων του Grape Escape (www.grapeescape.gr), της εταιρείας που ειδικεύεται στον οινικό τουρισμό και ξέρει την ανεξερεύνητη Κρήτη ίσως όσο κανείς άλλος, ξεκινήσαμε την περιήγησή μας από το οινοποιείο των αδελφών Πατερομιχελάκη. Τα κτήματα των αδελφών Πατερομιχελάκη βρίσκονται κοντά στο χωριό Λουσακιές στον Κίσσαμο, σε υψόμετρο περίπου 200 μ. και σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τη θάλασσα. Σε 50 στρέμματα παράγουν Μαυροτράγανο, Ρωμέικο, Syrah και Merlot, όπως και Μοσχά- το, Ασύρτικο και Μalvasia Αromatica, και βέβαια ένα υπέροχο βιολογικό ελαιόλαδο. Αυτό όμως που δύσκολα μπορεί να περιγραφεί με λέξεις είναι το υπέροχο μικρό οινοποιείο τους, που περιλαμβάνει ένα βενετσιάνικο κελάρι του 16ου αιώνα, μοναδικής αισθητικής και απολύτως υποβλητικό, στο οποίο δοκιμάσαμε τα εξαιρετικά κρασιά τους και είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε και να μιλήσουμε για την ιστορία της περιοχής, για την παλαιότερη ίσως ελιά, χιλιάδων ετών, που υπάρχει στην Κρήτη, για τη ροκ μουσική, αλλά και να γευτούμε το παραδοσιακό γαμοπίλαφο.

Επόμενος σταθμός οι Αμπελώνες Καραβιτάκη. Ιστορία 80 χρόνων, που σήμερα εκφράζεται από το πάθος για εξέλιξη και πρόοδο του Νίκου Καραβιτάκη. Εκατόν πενήντα στρέμματα στα Ποντικιανά Χανίων, εξαιρετικά κρασιά τοπικών αλλά και διεθνών ποικιλιών, σημαντική μονάδα παραγωγής και ένα σύγχρονο επισκέψιμο οινοποιείο που φιλοξενεί πολλές χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Εμείς είχαμε το προνόμιο να μας ξεναγήσει ο Νίκος Καραβιτάκης στο μετόχι της οικογένειάς του, όπου η θέα της θάλασσας από ψηλά και μέσα από τα αμπέλια κάνει τον χρόνο να σταματά και το μυαλό να αδειάζει από κάθε ανεπιθύμητη σκέψη.

Το μεσημέρι κάνουμε μια στάση για φαγητό στο Οινοποιείο Μανουσάκη στον Βατόλακκο Χανίων. Αιωνόβιες ελιές, ατμόσφαιρα μεσογειακής ραστώνης, καρό τραπεζομάντιλα, φαγητό ελληνικής ταβέρνας και τα εξαιρετικά κρασιά της σειράς Νόστος, που εκφράζει το φιλοσοφικό στίγμα της οικογένειας Μανουσάκη, τον νόστο του ξενιτεμένου που γυρίζει στα πάτρια εδάφη και εκεί στήνει τις ρίζες της ζωής και των αμπελιών του. Και το οινικό μας ταξίδι συνεχίζεται σε ένα πανέμορφο σκηνικό, βγαλμένο από παραμύθι τοσκανέζικου έρωτα που σαν να φύτρωσε στο ορεινό χωριό του Αλίκαμπου, στην περιοχή του Αποκόρωνα στα Χανιά. Εδώ, στο Οινοποιείο Ντουράκη συναντάμε τον Ανδρέα Ντουράκη, έναν φιλόσοφο της ζωής, του κρασιού και της Κρήτης, που μετά από σπουδές στη Γερμανία και εμπειρία δουλεύοντας σε οινοποιεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, νιώθει το κάλεσμα του τόπου του και στήνει σε αυτό το μοναδικής φυσικής ομορφιάς περιβάλλον το οινοποιείο, που παράγει σήμερα ποιοτικά κρασιά εμπνευσμένα από την κρητική γη και τις ποικιλίες της. Τυχερός άνθρωπος ο Ανδρέας Ντουράκης, γιατί έχει δίπλα του την κόρη του Εύη και τον γιο του Αντώνη, που υποστηρίζουν το δημιούργημά του και προσθέτουν νεανική φρεσκάδα και όραμα, τα οποία αποτελούν τα σημαντικότερα εχέγγυα για μια ακόμη λαμπρότερη πορεία στο μέλλον.

Και φεύγουμε για το Ηράκλειο. Τελευταίος σταθμός της διαδρομής μας στην Κρήτη, το εμβληματικό Οινοποιείο Μπουτάρη, στο κτήμα Φανταξομέτοχο, στο Σκαλάνι. Ένα μαγικό σημείο σε έναν λόφο μόλις 8 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο του Ηρακλείου και 4 χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Το κτήμα Φανταξομέτοχο ή αλλιώς «Μετόχι των φαντασμάτων» χρωστάει το όνομά του στις προσπάθειες του πρώην ιδιοκτήτη του να το διασώσει από τις πειρατικές επιδρομές, διαδίδοντας ότι στο κτήμα κατοικούν φαντάσματα. Εκεί βρίσκεται το νεότερο και πιο σύγχρονης αισθητικής Οινοποιείο Μπουτάρη, στο οποίο η ιστορική εταιρεία παράγει μερικές από τις γνωστές της ετικέτες, αλλά προωθεί και την ιδέα του οινοτουρισμού με πολλές και συχνές δράσεις και με τη δημιουργία μερικών –ήδη βραβευμένων– καταλυμάτων ζηλευ-τής τοποθεσίας και αισθητικής. Εκείνη τη μέρα το οινοποιείο οργάνωνε ένα εξαιρετικό wine and food pairing, παντρεύοντας μερικά από τα σημαντικότερα κρασιά της μεγάλης γκάμας της εταιρείας Μπουτάρη με γαστρονομικές εκπλήξεις, φτιαγμένες ειδικά για την περίσταση από μερικούς καταξιωμένους chefs. Οι αδελφές Μαρίνα και Λένια Μπουτάρη έδωσαν το στίγμα της ανεπιτήδευτης φιλοξενίας και της θετικής τους αύρας και δώρισαν στο ταξίδι μας στην Κρήτη την καλύτερη επίγευση.

Και κάπως έτσι, με την υπόσχεση στον εαυτό μας, ως αποσκευή για την επιστροφή, ότι θα ξαναπάμε στην Κρήτη –ξανά και ξανά–, μπήκαμε στο αεροπλάνο με τη σκέψη ότι ο οινοτουρισμός στην Κρήτη έχει πεδίον δόξης λαμπρόν, όχι μόνο για τους εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπούς τουρίστες που την επισκέπτονται κάθε χρόνο, αλλά και για τον κάθε οινόφιλο ταξιδιώτη.

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!