Γιάννης Παππάς:
Αγαπημένε μου Χάρη, πόσο χαίρομαι που σε βλέπω!
Χάρης Νικολούζος:
Κι εγώ, φίλε μου! Ξέρεις πόσο σε εκτιμώ και σε σέβομαι. Όλα αυτά τα χρόνια, με έχεις διδάξει πάρα πολλά για το κρασί. Είσαι ο μέντοράς μου. Σε κοιτάζω στα μάτια και εμπνέομαι.
Γιάννης Παππάς:
Δεν θυμάμαι αν ήταν ΑΚΡΙΒΩΣ αυτά τα λόγια σου όταν βρεθήκαμε, απλώς τώρα που τα γράφω για το Grape, αυτοσχεδιάζω λίγο. Ελπίζω να μην έχεις θέμα.
Χάρης Νικολούζος:
Ίσα ίσα. Μ’ αρέσει ο αυτοσχεδιασμός. Τι νομίζεις ότι κάνουμε και στη μαγειρική;
Γιάννης Παππάς:
Εμένα θα μου πεις για μαγειρική;
Χάρης Νικολούζος:
Ωχ, ναι. Ξέχασα πως λες στον κόσμο ότι ξέρεις να μαγειρεύεις. Άγιε μου Σπυρίδωνα, τι κακό μάς έχει βρει;
Γιάννης Παππάς:
Κατ’ αρχάς, δεν λέω ότι ξέρω να μαγειρεύω. Λέω απλώς ότι μαγειρεύω. Κατά δεύτερον, αφού δεν έχεις φάει απ’ τα χεράκια μου, γιατί γκρινιάζεις;
Χάρης Νικολούζος:
Γκρινιάζω γιατί αυτό ξέρω να κάνω καλύτερα. Ενώ εσύ, που έχεις φάει τόσες φορές, έχεις να πεις μόνο τα καλύτερα για μένα, ε; Εεε;…
Γιάννης Παππάς:
Ισχύει. Είσαι ένας απ’ τους αγαπημένους μου μάγειρες.
Χάρης Νικολούζος:
Ποιος είναι ο αγαπημένος σου; Ο συντοπίτης μου, ο Μίλτος Αρμένης;
Γιάννης Παππάς:
Ο Μίλτος είναι φανταστικός. Με τον Μίλτο έχουμε μια πανέμορφη συνεργασία στο μαγαζί (Gamay Wine Bar) και τον θεωρώ… πεντανόστιμο μάγειρα. Σε κοντράρει λίγο στην τρέλα, δεν είμαι σίγουρος για το ποιος απ’ τους δυο είναι πιο τρελός…
Χάρης Νικολούζος:
Οι Κερκυραίοι έχουμε ανεβάσει πολύ τον πήχη ΚΑΙ σε αυτό το κομμάτι.
Γιάννης Παππάς:
Χάρη, τι έχεις να πεις σε όλους αυτούς που σε βλέπουν ως μια πολύ τρομακτική φιγούρα μέσα στην κουζίνα;
Χάρης Νικολούζος:
Εσύ ως φίλος μου τι θα τους έλεγες;
Γιάννης Παππάς:
Εγώ θα τους έλεγα ότι είσαι ένα πολύ γλυκό αρκουδάκι, ακίνδυνο. Απλώς ίσως είσαι λίγο αυστηρός και θέλεις κάποια πράγματα να γίνονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο.
Χάρης Νικολούζος:
Η αλήθεια είναι ότι είμαι τελειομανής και ότι μέσα στην κουζίνα είμαι αρκετά αυστηρός. Ωστόσο, εκτιμώ πάρα πολύ όλους μου τους συνεργάτες, από τους προμηθευτές μέχρι τους σερβιτόρους και τους βοηθούς μάγειρα. Έτσι έχω μάθει στα εστιατόρια που δουλεύω όλα αυτά τα χρόνια και πιστεύω ότι μόνο με συλλογική προσπάθεια μπορούμε να φτάσουμε το τέλειο αποτέλεσμα.
Γιάννης Παππάς:
Έχω φάει στο Jerár πάνω από έξι-επτά φορές. Οι πέντε ήταν στο συγκεκριμένο τραπέζι, δίπλα στην ανοιχτή κουζίνα. Ομολογώ ότι δεν σε έχω δει σε ένταση ούτε μία φορά. Άρα, ναι, φίλες και φίλοι, ο μύθος απορρίπτεται.
Χάρης Νικολούζος:
Πολύ μιλάμε όμως και δεν βλέπω να πίνουμε κάτι.
Γιάννης Παππάς:
Έχω φέρει τον αγαπημένο σου!
Χάρης Νικολούζος:
Οικονόμου;
Γιάννης Παππάς:
Εντάξει, τον δεύτερο αγαπημένο σου!
Χάρης Νικολούζος:
Χατζηδάκη;
Γιάννης Παππάς:
Ναι! Νυχτέρι 2015. Είπα να ξεκινήσουμε με κάτι ελαφρύ.
Χάρης Νικολούζος:
Τέλεια. Βάλε δύο ποτήρια και πάμε στην κουζίνα να σου δείξω πώς γίνεται η Cacio e Pepe με γαρίδες.
Γιάννης Παππάς:
Πες μου κάτι: Πού γεννήθηκε ο έρωτάς σου για το κρασί; Εδώ μιλάμε για έρωτα, σωστά; Δεν είναι ότι απλώς πίνεις λίγο κρασί με το φαγητό σου όταν βγαίνεις έξω.
Χάρης Νικολούζος:
Το κρασί για μένα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας. Ένα καλό κρασί είναι τόσο σημαντικό για ένα τραπέζι, όσο και το ψωμί. Και όταν λέω “καλό κρασί”, δεν εννοώ και κατ’ ανάγκην ακριβό κρασί. Υπάρχουν πάρα, μα πάρα πολλά εξαιρετικά κρασιά με χαμηλή τιμή.
Γιάννης Παππάς:
Θυμάμαι όταν είχα έρθει στο σπίτι σου, πριν ανοίξεις το Jerár, ότι είχες πάνω από 200 φιάλες στον συντηρητή σου και καμιά 50αριά ανοιγμένες, που τις φυλάς σαν τρόπαια.
Χάρης Νικολούζος:
Νομίζω λίγα λες. Είναι ένας απ’ τους βασικούς λόγους που θα με χωρίσει η γυναίκα μου.
Γιάννης Παππάς:
Η άγια αυτή γυναίκα.
Χάρης Νικολούζος:
Σταμάτα να παίρνεις το μέρος της. Κοίτα τι άντρα έχει δίπλα της. Λεβεντιά!
Γιάννης Παππάς:
Δύο γλυκά εστιατορίων είναι τα αγαπημένα μου στην Αθήνα. Ένα από αυτά είναι το μεντοβίκ του Jerár, που το φτιάχνει η γυναίκα σου!
Χάρης Νικολούζος:
Είναι εκπληκτική στα πάντα! Και στο μεντοβίκ!
Γιάννης Παππάς:
Ας επιστρέψουμε στο κρασί. Γιατί ο Οικονόμου είναι ο αγαπημένος σου οινοποιός όλων των εποχών;
Χάρης Νικολούζος:
Γιατί μου αρέσουν πολύ τα κρασιά του. Θεωρώ ότι κάνει κρασιά επιπέδου μεγάλης Γαλλίας. Στα γενέθλιά μου άνοιξα έναν Οικονόμου δίπλα σε ένα Super Tuscan και η αλήθεια είναι ότι ο κ. Γιάννης βάζει τα γυαλιά σε πολλούς μεγάλους οινοποιούς.
Γιάννης Παππάς:
Τόση ώρα που μιλάς για το κρασί, ένα πράγμα σκέφτομαι μόνο: το μουστάκι πώς το καταφέρνεις και το έχεις τόσο τσιγκελωτό;
Χάρης Νικολούζος:
Γονίδια. Άλλη ερώτηση;
Γιάννης Παππάς:
Ναι. Μίλα μου γι’ αυτό το κρασί που πίνουμε.
Χάρης Νικολούζος:
Εντάξει, τα κρασιά του Χατζηδάκη πάντα θα με συγκινούν. Ειδικά αυτή η εσοδεία που πίνουμε.
Γιάννης Παππάς:
Η Σαντορίνη ήταν σταθμός στην καριέρα σου, σωστά;
Χάρης Νικολούζος:
Σωστά. Στη Σαντορίνη πήγα πρώτη φορά το 2016 και επέστρεψα το 2019. Είχα αναλάβει το ιστορικό «Σελήνη» με τότε ακόμα τον Γιώργο Χατζηγιαννάκη, αλλά στον νέο χώρο που φιλοξενείται τώρα. Από τότε πηγαίνω κάθε χρόνο στο νησί, καθώς έχω την επιμέλεια του μενού στο εστιατόριο που βρίσκεται στο οινοποιείο του φίλου μου Αρτέμη Καραμολέγκου. Τον εκτιμώ και τον σέβομαι πολύ! Αυτό λοιπόν το κρασί που πίνουμε τώρα είναι από τα πρώτα που ήπια όταν πρωτοκατέβηκα στη Σαντορίνη.
Γιάννης Παππάς:
Είναι αλλιώς να το πίνεις στον τόπο του. Ειδικά αν έχεις και την ευκαιρία να το πιεις παρέα με τον δημιουργό του.
Χάρης Νικολούζος:
Δυστυχώς, δεν είχα την τιμή να τον γνωρίσω από κοντά. Τον θαύμαζα, όπως πολλοί, για την πρωτοπορία του και την αγνότητά του. Τη δεύτερη φορά που πήγα στη Σαντορίνη, γνώρισα τη γυναίκα του, την οποία επίσης εκτιμώ βαθύτατα. Έχω πολλά δικά του κρασιά στην προσωπική μου συλλογή.
Γιάννης Παππάς:
Στο Jerár μπορεί να βρει κανείς να πιει Χατζηδάκη και Οικονόμου ή τα ήπιαμε όλα;
Χάρης Νικολούζος:
Στο εστιατόριο έχω φυσικά, και μάλιστα έχω πουλήσει αρκετές φιάλες. Με κάνει πολύ χαρούμενο να βλέπω την ευτυχία στο πρόσωπο των ανθρώπων που φιλοξενώ, ειδικά όταν απολαμβάνουν ένα τόσο ωραίο κρασί και το συνδυάζουν με τα πιάτα του Jerár.
Γιάννης Παππάς:
Πού έμαθες να μαγειρεύεις;
Χάρης Νικολούζος:
Εσύ πού έμαθες να μαγειρεύεις;
Γιάννης Παππάς:
Ήταν σοβαρή η ερώτηση. Δεν σου πάω κόντρα.
Χάρης Νικολούζος:
Νόμιζα ότι πάλι πήγες να με κοροϊδέψεις. Έχω τελειώσει σχολή μαγειρικής και κατά την περίοδο 2008-2009, τα πρωινά έκανα σχολή κρεοπώλη και τα απογεύματα παρακολουθούσα μαθήματα sommelier στη Le Monde. Ήμουν ο μόνος μάγειρας στην τάξη. Πάντα πίστευα και πιστεύω πως ένας μάγειρας είναι απαραίτητο να γνωρίζει από κρασιά.
Γιάννης Παππάς:
Όπως και ένας sommelier πρέπει να γνωρίζει από μαγειρική.
Χάρης Νικολούζος:
Ναι, μόνο που στην περίπτωσή σου δεν ξέρεις να βράζεις ούτε αυγό.
Γιάννης Παππάς:
Να το βράζω ξέρω, να το κάνω ποσέ δεν μπορώ με τίποτα. Μου πετυχαίνουν δύο στα δέκα.
Χάρης Νικολούζος:
Μείνε, παλικάρι μου, στα κρασιά σου και άσε τη μαγειρική γι’ αυτούς που ξέρουν.
Γιάννης Παππάς:
Λοιπόν, τώρα θα μιλήσω σοβαρά. Δώσε προσοχή. Το Jerár είναι ένα απ’ τα αγαπημένα μου εστιατόρια. Μου θυμίζει τόσο πολύ τα μπιστρό του Παρισιού, που ιδανικά θα ήθελα να έρχομαι τρεις φορές τη βδομάδα. Επίσης, η δουλειά στο κρασί που κάνει ο Διονύσης (Βασιλειάδης) είναι πολύ σημαντική γι’ αυτή την κουλτούρα. Εγώ ως πελάτης είμαι ευτυχισμένος που υπάρχει το Jerár στην αθηναϊκή σκηνή και θεωρώ ότι έχει ήδη γράψει ιστορία. Απ’ την άλλη μεριά, εσύ ως ιδιοκτήτης είσαι ευτυχιμένος; Είσαι χαρούμενος μ’ αυτό που έχεις δημιουργήσει;
Χάρης Νικολούζος:
Μόνο ευτυχισμένος μπορώ να είμαι, γιατί με τους συνεταίρους μου έχουμε δημιουργήσει ένα εστιατόριο έτσι όπως το φανταζόμασταν, με όλες τις δυσκολίες που μπορεί να έχει επιχειρηματικά αυτό. Καλό φαγητό, καλό κρασί και οι δικοί μας άνθρωποι είναι ακριβώς ό,τι χρειαζόμαστε γύρω από ένα τραπέζι.
Γιάννης Παππάς:
Είναι πολύ απλά τα πράγματα τελικά.
Χάρης Νικολούζος:
Ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή την ωραία συζήτηση.
Γιάννης Παππάς:
Εγώ ευχαριστώ για όλα, Χάρη μου. Εις το επανιδείν.