ΣΑΜΠΑΝΙΑ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ

Μια Σαμπάνια που έχει γίνει γυναικεία υπόθεση, σίγουρα δεν είναι κάτι συνηθισμένο, ειδικά για τους ανθρώπους που κινούνται στο χώρο του κρασιού και έχουν αντίληψη για τις δυσκολίες στη διαδικασία της καλλιέργειας, της παραγωγής αλλά και της προώθησης των προϊόντων ενός μεγάλου οίκου.

Η Duval – Leroy, εδώ και λίγα χρόνια εξελίσσεται σε μια γυναικεία υπόθεση με καίριες θέσεις στο οινοποιείο να έχουν αναληφθεί από γυναίκες. Και για ένα οινοποιείο που ιδρύθηκε το 1859 στην Vertus, ένα χωριό στην Côte des Blancs της Σαμπάνιας αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.

Η Carol Duval-Leroy ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας, όταν ο σύζυγός της Jean Charles Duval-Leroy πέθανε νικημένος από τον καρκίνο το 1991, σε ηλικία 39 ετών. Εκείνη, μόλις 35 τότε, φρόντισε η οικογενειακή επιχείρηση να διατηρήσει το χαρακτήρα της στον οποίο έχουν μυηθεί και οι τρεις γιοί της οικογένειας που αναλαμβάνουν σταδιακά όλο και περισσότερες ευθύνες. Θεωρείται μία από τις πιο δυναμικές CEO στην Σαμπάνια.

Δικό της δημιούργημα είναι και το Femme de Champagne” (Η Γυναίκα της Σαμπάνιας) το special cuvée του οίκου, που υπογραμμίζει και την νέα ταυτότητα του.
Η δεύτερη γυναίκα είναι η Sandrine Logette-Jardin, που έχει αναλάβει το κομμάτι της παραγωγής. Στα 23 της δέχθηκε την πρόταση-πρόκληση της Carol και εντάχθηκε στο δυναμικό του οινοποιείου και μάλιστα τοποθετήθηκε υπεύθυνη για τον ποιοτικό έλεγχο.

Την εποχή εκείνη που δεν είναι πολύ μακρινή καθώς μιλάμε για το 1991, δεν επιτρέπονταν η παρουσία γυναικών στα κελάρια της Σαμπανιάς και η δουλειά αυτή θεωρούνταν καθαρά ανδρική υπόθεση. Η Sandrine γρήγορα έδειξε τις ικανότητές της και αναρριχήθηκε για να φτάσει το 2005 να γίνει chef de cave (επικεφαλής οινολόγος) για την Duval Leroy.

H Valérie Kahl είναι η export manager του οίκου για την Ευρώπη. Μία από τις δύο γυναίκες που έχουν αναλάβει το κομμάτι των πωλήσεων. Τη συναντήσαμε στην παρουσίαση της Winebox, που αντιπροσωπεύει τα κρασιά της Duvel Leroy στην Ελλάδα και όπως μας λέει, στην εταιρεία πάντα τον τελευταίο λόγο και τις αποφάσεις θα τις πάρει η οικογένεια. Ωστόσο το προϊόν είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών ανθρώπων.

 

«Καλλιεργούμε 200 εκτάρια ιδιόκτητων αμπελώνων και η προσπάθεια του διευθυντή των αμπελώνων μας είναι να στηρίζει τη βιοποικιλότητα και να χρησιμοποιεί όσο λιγότερα φυτοφάρμακα γίνεται. Έχουμε πιστοποίηση HVE, που έχει να κάνει με τη φροντίδα και την προστασία του περιβάλλοντος κι έχουμε και τη Vitis Vinifera. Καλλιεργούμε πλέον βιοδυναμικά και και έχουμε πιστοποιημένα βιολογικά κρασιά στη γκάμα. Ήμασταν ο πρώτος οίκος στη Σαμπάνια με τρία βιολογικά cuvée », μας λέει όταν συζητάμε για τη φιλοσοφία του Οίκου.

«Προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο κοντά στην φύση μπορούμε. Για παράδειγμα, όταν θέλουμε να προχωρήσουμε σε επαναφύτευση ενός κομματιού, θα χρειαστεί να κάνουμε πολύ δουλειά στο κομμάτι της διατήρηση της βιοποικιλότητας με σημαντικά έξοδα και επένδυση σε χρόνο».
Τα κρασιά που παράγονται δέχονται τις λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις, θειώνονται μόνο αν υπάρχει ανάγκη και εμφιαλώνονται αφιλτράριστα, χωρίς κολλαρίσματα.

Το πιο βασικό συστατικό που περιέχουν άπλετο οι Σαμπάνιες Duvel Leroy είναι ο χρόνος.
«Τις παλαιώνουμε, τους δίνουμε χρόνο. Πολλοί Οίκοι της Σαμπάνιας έχουν αναγκαστεί να γίνουν πιο εμπορικοί λόγω των πιέσεων από την αγορά, εμείς παραμένουμε πιστοί στις αρχές και τις παραδόσεις μας. Και αν για κάποιους το πιο σημαντικό είναι το χρήμα, για μας είναι ο χρόνος», λέει η Valérie Kahl μεταφέροντας με απλά λόγια το μεγάλο μυστικό.

Η γευστική δοκιμή που έγινε στο εστιατόριο Aleria περιλάμβανε 6 Σαμπάνιες που συνδυάστηκαν αρμονικά με αντίστοιχα πιάτα που είχε ετοιμάσει ο chef Γκίκας Ξενάκης με την ομάδα του.

Duvel Leroy, Brut Reserve NV (Pinot Noir, Pinot Meunier και Chardonnay)
Με 12% αλκοόλ και τα σταφύλια να προέρχονται από 15 διαφορετικά χωριά, η Σαμπάνια αυτή είναι ένα blend από διαφορετικές χρονιές με τον κύριο όγκο να είναι από τον τρύγο του 2020.

Duvel Leroy, Fleur de Champanges, Brut Premier Cru NV (Chardonnay, Pinot Noir)
Παλαίωση για οχτώ χρόνια με τα σταφύλια να προέρχονται κυρίως από τη χρονιά του 2015. Μόνο Grand Cru και Premier Cru αμπελοτόπια συμμετέχουν στο blend που έχει τον τίτλο «Το άνθος της Σαμπάνιας», γιατί στις πρώτες δοκιμές ο Reymond Duval Leroy ξεχώρισε αρώματα λευκών λουλουδιών στο κρασί.

Duvel Leroy, Rosé Prestige Premier Cru NV (Chardonnay, Pinot Noir)
Από Premier Cruι Pinot Noir (90%) και Chardonnay (10%) Η Brut Rosé παίζει με το θέμα της αρμονίας και της γοητείας σε ένα σύγχρονο πλαίσιο. Η φιάλη με τον χαρακτηριστικό στενό λαιμό, δεν αφήνει τo φως και η θερμοκρασίανα επηρεάσουν κρασί και την απόλαυσή του. Οι χάλκινες αποχρώσεις με τις τις λεπτές καμπύλες της φιάλης, κρύβουν καλά τις κομψότατες, λεπτές, Rosé φυσαλίδες.

Duvel Leroy, Brut Banc de Blancs Grand Cru NV (Chardonnay)
Φτιάγμενη μόνο από Chardonnay. Στο κρασί αυτό, τα σταφύλια προέρχονται κυρίως από τον τρύγο του 2007 από Grand Cru αμπελοτόπια σε 6 διαφορετικά χωριά της Côte des Blancs: Le Mensil Sur Oger, Oger, Avize, Cramant, Chouilly, Oiry.

Duvel Leroy, Femme de Champagne Grand Cru NV (87% Chardonnay, 13% Pinot Noir)
Ένα από τα πιο εμβληματικά κρασιά όλης της περιοχής της Σαμπάνιας. Τα σταφύλια προέρχονται από τους Grand Cru αμπελώνες των Avize, Chouilly, Oger και Mesnil-sur-Oger για το Chardonnay και από το Bouzy για το Pinot Noir Η Sandrine Logette-Jardin, οινοποιεί κάθε αμπελοτόπι ξεχωριστά σε δρύινα βαρέλια, πριν από την ωρίμανση για 9 χρόνια που θα ολοκληρώσει τη δημιουργία ενός μεγάλου κρασιού.

Duvel Leroy, Femme de Champagne Grand Cru 2002 (95% Chardonnay, 5% Pinot Noir)
Η απόλυτη vintage! Πλέον επιτρέπεται στους Οίκους της ηΣαμπάνιας να κυκλοφορούν χρονολογημένες Σαμπάνιες ακόμα και κάθε χρόνο, ενώ παλαότερα μπορούσαν να βγάλουν στην αγορά μόνο δύο, κάθε δέκα χρόνια. Στη Duvel Leroy ακολουθούν την παράδοση που λέει ότι μόνο σε εξαιρετικές χρονιές θα βγει χρονολογημένη Σαμπάνια. Το 2002 είναι η πιο πρόσφατη Vintage Champagne του Οίκου.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!