ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΙΠΙΔΗ

Το Κτήμα Καριπίδη είναι πασίγνωστο στους Έλληνες οινόφιλους, τόσο από τα λευκά, εξωτικά Sauvignon Blanc που παράγει όσο και από την ερυθρή τριλογία των ποικιλιακών Merlot, Nebbiolo και Syrah. Είχα πάντα την αίσθηση ότι η δημοφιλία των προϊόντων τους έδειχνε με σαφήνεια ότι κάτι κάνει πολύ καλά η οικογένεια Καριπίδη τόσο παραγωγικά όσο και εμπορικά, αφού τα κρασιά αρέσουν πολύ και «όπου μπαίνουν δεν βγαίνουν».

Αβανταδόρικες γεύσεις και κρασιά με σαφήνεια, καθαρότητα και τυπικότητα, που απολαμβάνουν εξαιρετική τοποθέτηση πανελλαδικά. Περισσότερο η περιέργεια, λοιπόν, με ώθησε μια καλοκαιρινή μέρα στα Βούναινα Λάρισας και στο επιβλητικό οινοποιείο του Κτήματος Καριπίδη. Ένα οινοποιείο του οποίου τους ανθρώπους ελάχιστα γνώριζα, ενώ είχα από πριν την αίσθηση ότι θα μπορούσα να μάθω πολλά ακούγοντας την ιστορία τους και ερχόμενος σε επαφή με την εμπειρία που προέκυψε από την ενδιαφέρουσα διαδρομή τους.

Είκοσι τρία χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λάρισας, στον δρόμο που έρχεται από την Καρδίτσα, βρίσκεται το οινοποιείο της οικογένειας. Έφτασα μεσημέρι και στην πόρτα με υποδέχθηκε ο Κυριάκος Καριπίδης, γιος του ιδρυτή, Παντελή Καριπίδη. Με τον Κυριάκο είχαμε μιλήσει μέχρι τότε μόνο στο τηλέφωνο. Από την πρώτη μας διά ζώσης γνωριμία, πάντως, κατάλαβα ότι είχα να κάνω με έναν άνθρωπο οξυδερκή, ενημερωμένο και εδώ και χρόνια «ψημένο» στη δουλειά. Ο Κυριάκος Καριπίδης σπούδασε οικονομικά στο Newcastle και πλέον έχει πολλαπλούς ρόλους στο οινοποιείο, με βασική ευθύνη αυτήν της οινοποίησης. Διψασμένος να μάθω περισσότερα για την ιστορία, το όραμα και τα μελλοντικά τους σχέδια, άρχισα να βομβαρδίζω τον Κυριάκο με ερωτήσεις, o οποίος πρόθυμα ξετύλιξε το νήμα. Την όλη προσπάθεια ξεκίνησε ο πατέρας του Παντελής Καριπίδης, γεννηθείς το 1955. Ένας επιχειρηματίας που ήταν πάντα δραστήριος στην παραγωγή και στο εμπόριο, καθώς διατηρούσε για χρόνια μια σημαντική και καινοτόμο βιοτεχνία ρούχων. Τα ταξίδια στην Ιταλία με αφορμή τη μόδα και τα ρούχα τον έφεραν σε επαφή με κάποια σπουδαία ιταλικά κρασιά και κάπως έτσι το μικρόβιο του κρασιού μπήκε μέσα του. Από το 1985 ξεκίνησε μια παράλληλη δραστηριότητα, φυτεύοντας τους πρώτους του αμπελώνες σε έκταση μόλις πέντε στρεμμάτων γύρω από το χωριό Βούναινα. Σταδιακά οι αμπελώνες αυξήθηκαν με την καλλιέργεια αποκλειστικά γαλλικών και ιταλικών ποικιλιών. Το ζητούμενο ήταν η δημιουργία εντυπωσιακών κρασιών και οι διεθνείς ποικιλίες έδιναν αβάντα προς αυτή την κατεύθυνση. Από το 1994 και έπειτα, η αμπελοκαλλιέργεια και η δημιουργία κρασιών μετετράπησαν σε αποκλειστική δραστηριότητα της οικογένειας. Η άλλοτε βιομηχανία ρούχων, με έδρα εντός του χωριού, μετετράπη σε οινοποιείο. Ήταν η εποχή που η εγχώρια βιομηχανία ρούχων άρχισε να χάνει έδαφος, ενώ το κρασί ανέβαινε.

Το Κτήμα Καριπίδη.

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, το 2009, το Κτήμα Καριπίδη μεταφέρεται στο σημερινό, επιβλητικό, υπερσύγχρονο οινοποιείο, μόλις ένα χιλιόμετρο έξω από τα Βούναινα. Το νέο ευρύχωρο κτίριο έχει μήκος 180 μέτρα από άκρη σε άκρη και περιλαμβάνει χώρους που προσφέρουν στην οικογένεια εργονομία, άνεση και δυνατότητα για αύξηση της σημερινής παραγωγής των 280.000 φιαλών ετησίως. «Θέλουμε και μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή μας τουλάχιστον κατά 100.000 φιάλες», υπογραμμίζει εμφατικά ο Κυριάκος. Εξάλλου κάθε χρόνο η παραγωγή εξαντλείται, αλλά η αύξηση της παραγωγής εξαρτάται από τη δυνατότητα χορήγησης νέων αδειών φύτευσης. Η σύνθεση των αμπελώνων αθροίζει περίπου 300 στρέμματα, όλα ιδιόκτητα και όλα καλλιεργημένα βιολογικά από την πρώτη μέρα. Από αυτά, τα 90 στρέμματα απλώνονται με χάρη από την πίσω αυλή του οινοποιείου μέχρι τους κοντινούς λόφους. Αυτός ο ενιαίος αμπελώνας είναι και ο μεγαλύτερος, ενώ είναι κατεξοχήν ερυθρός, με εξαίρεση ένα μικρό κομμάτι από Ασύρτικο: Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Sangiovese, Barbera και Negroamaro. Οι λευκές ποικιλίες αντίθετα, με κυρίαρχη το Sauvignon Blanc, είναι διάσπαρτες σε εννέα μικρότερους αμπελώνες γύρω από το χωριό Βούναινα, σε κομμάτια από πέντε έως σαράντα στρέμματα έκαστος. Κάθε χρόνο υπάρχουν ελάχιστες απώλειες, καθώς τα φυτά έχουν εγκλιματιστεί πλήρως στο περιβάλλον τους. Τα τελευταία χρόνια ο τρύγος έχει μετακινηθεί πιο πρώιμα, στις αρχές Αυγούστου.

Η απόλυτη εξειδίκευση του οινοποιείου στα λευκά είναι το εξωτικό, αβανταδόρικο Sauvignon Blanc, ποικιλία πάνω στην οποία βασίζεται περίπου το 30% της συνολικής παραγωγής του οινοποιείου. Το Sauvignon Blanc προσφέρεται σε δύο εκδοχές: οινοποιημένο σε δεξαμενές και σε δρύινα βαρέλια. Το Sauvignon Blanc δεξαμενής είναι εξωτικό, εξωστρεφές, με μεσογειακά βότανα και τροπικά φρούτα, χωρίς η εκφραστικότητα να θυσιάζει ίχνος από την ευελιξία του, κάπου στο μέσο δηλαδή της στιλιστικής διαδρομής μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Γαλλίας. Αντίστοιχα το βαρελάτο Fumé, ένα κρασί παλαίωσης, παντρεύει τον εξωτικό χαρακτήρα με την πληθωρικότητα, φέρνοντας στο ίδιο ποτήρι αρώματα από μάνγκο, πεπόνι, ανανά, αλλά και crème patisserie και μπισκότου. Πληθωρικότητα προσφέρει και το Chardonnay, με παρόμοια οινοποίηση με το Fumé: ζύμωση σε δεξαμενές, ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια για έξι μήνες και ξεκούραση στη φιάλη για τρεις μήνες πριν από την κυκλοφορία στην αγορά. Την ίδια ώρα, το Ασύρτικο τετραετίας Magda 2017, με την μπούκλα στην μπροστινή όψη της φιάλης, προσφέρει μεγάλες γευστικές συγκινήσεις αποτίνοντας ταυτόχρονα φόρο τιμής στην πρόωρα χαμένη Μάγδα Καριπίδη. Στο πίσω μέρος της φιάλης αναγράφεται με αγάπη: «Μια περιστροφή του ποτηριού αρκεί για να κυλήσουν αργά, δάκρυα έντονου στιλ και ασυμβίβαστου χαρακτήρα».

Στις σκουρόχρωμες ποικιλίες τα πράγματα παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Το Sangiovese πλέον χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη δημιουργία ενός υπέροχου Provence style ροζέ κρασιού με το όνομα Pink Pull. Την παράσταση, όμως, κλέβουν τρία single vineyard ερυθρά κρασιά που παράγονται από σταφύλια που καλλιεργούνται στον ενιαίο αμπελώνα του οινοποιείου: το σαρκώδες και ταυτόχρονα βελούδινο Hydria Merlot 2015, το πικάντικο, γεμάτο από αρώματα από μαύρο κεράσι και μελάνι Petasos Syrah 2014 και το Rilancio 2014 από την ποικιλία Nebbiolo, με ώριμα μαύρα φρούτα, σοκολάτα γάλακτος, έντονες τανίνες και μακρά διάρκεια. Η ερυθρή συλλογή συμπληρώνεται μοναδικά με το ωριμασμένο για τρία χρόνια σε βαρέλια Petraeus Cabernet Sauvignon.

Δείτε Επίσης

Ήταν μια εντυπωσιακή δοκιμή. Το Κτήμα Καριπίδη τα τελευταία 35 χρόνια έχει δημιουργήσει μια αξιοθαύμαστη δυναμική και ένα πιστό κοινό. Ένας παραγωγός που δημιουργεί κρασιά που έχουν αγαπηθεί και θα συνεχίσουν να αγαπιούνται χάρη στο όραμα, στην προσήλωση και στο πείσμα των ανθρώπων του.

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!