ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΩΣΤΑΚΗ

Το Οινοποιείο Κωστάκη είναι ένα ολοκαίνουργιο οινικό εγχείρημα στο νησί της Σάμου, δημιουργία της Ευμορφίας Κωστάκη και του Λόρεντζ Ίμερφαλ. Το εγχείρημα έχει ήδη τραβήξει τα βλέμματα τόσο από επαγγελματίες όσο και από λάτρεις του κρασιού.

Η  Ευμορφία, που κατάγεται από τη Σάμο, και ο Λόρεντζ, που γεννήθηκε στη Βαυαρία της Γερμανίας, γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στην Οινολογία στη Γαλλία και είναι ζευγάρι από τότε. Μαζί, έχουν εξερευνήσει τον κόσμο του κρασιού, με μεταπτυχιακά στην Αμπελουργία και Οινολογία, καθώς και το Δίπλωμα WSET. Το ταξίδι που μοιράστηκαν  τους έχει οδηγήσει στη Γαλλία, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν, όπου έχουν αναζητήσει συναρπαστικά κρασιά σε απομακρυσμένες γωνιές και έχουν γνωρίσει τους ανθρώπους πίσω από τις ετικέτες.

Το 2020, αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια κοινή επιχείρηση, ιδρύοντας το Οινοποιείο Κωστάκη στη Σάμο. Αφού διαχειρίστηκαν τόνους γραφειοκρατίας και υπέστησαν αυτό που και οι δύο περιέγραψαν ως “χρόνια κατασκευαστικού χάους”, το 2023 σηματοδότησε τον πρώτο τους τρύγο.

Αν τους ρωτήσετε για τη σχέση τους με το κρασί, η Ευμορφία θα πει ότι είναι ένα συναίσθημα που συχνά την κατακλύζει, ειδικά από τότε που έγινε φοιτήτρια Master of Wine. “Δεν θα σκεφτόμουν να επιχειρήσω αυτήν τη σχεδόν αδύνατη πιστοποίηση χωρίς να αγαπώ τον κόσμο του κρασιού”, λέει. “Ωστόσο, η συνεχής μελέτη με έχει κάνει πολύ αναλυτική, με αποτέλεσμα το κρασί να χάνει λίγη από τη ρομαντική και μαγική του όψη. Παρ’ όλα αυτά, η σπίθα δεν έχει σβήσει και απολαμβάνω κάθε ευκαιρία που μπορώ να χαλαρώσω με ένα ποτήρι κρασί και καλή παρέα.” Εν τω μεταξύ, ο Λόρεντζ απαντά αποστομωτικά, “Ποια είναι η σχέση μου με το κρασί; Το πίνω!”

Ο Λόρεντζ προτιμά φρέσκα, όξινα ξηρά κρασιά όπως το Chenin Blanc, το Riesling ή το Albarino. Αυτά είναι και τα στυλ κρασιών που προσπαθούν να πετύχουν στο οινοποιείο. Από την άλλη, η Ευμορφία είναι πιο παραδοσιακή, επιλέγοντας ένα ωραίο Bordeaux για να ικανοποιήσει τις αισθήσεις της!

Όσον αφορά τις ευθύνες τους, δεν υπάρχει σχεδόν κανένα μέρος της δουλειάς που να μην εμπλέκονται! Γι’ αυτούς, καμία μέρα δεν είναι ίδια με την προηγούμενη. Αυτό, όπως λένε, είναι το συναρπαστικό μέρος της ιδιοκτησίας ενός οινοποιείου. Τα καθήκοντά τους διαφέρουν ανάλογα με την εποχή του χρόνου, αλλάζοντας από εργασίες στον αμπελώνα σε λειτουργίες στο οινοποιείο ή στις πωλήσεις.

Οι μήνες πριν από τον πρώτο τρύγο ήταν πιο απαιτητικοί από τον ίδιο τον τρύγο. Το οινοποιείο στεγάζεται σε ένα ολοκαίνουργιο κτήριο, που σήμαινε ότι η κατασκευή έπρεπε να ολοκληρωθεί για να παραληφθούν τα σταφύλια. Όλα έγιναν τελευταία στιγμή, από την τοποθέτηση των πλακιδίων δαπέδου μέχρι την εγκατάσταση του συστήματος ψύξης για τις δεξαμενές. Ευτυχώς, όλα ήταν έτοιμα στην ώρα τους για τον τρύγο. Επιπλέον, μπήκαν στην περίοδο του τρύγου με σαφή ιδέα για τα στυλ κρασιών που ήθελαν να παράγουν. Αυτή η σαφήνεια τους βοήθησε να παραμείνουν συγκεντρωμένοι και οργανωμένοι, παρά το γεγονός ότι ήταν η πρώτη τους σοδειά, αλλά δεν μπορούσε να διώξει την ανησυχία ότι ίσως η παραγωγή αυτού που ονειρεύονταν δεν ήταν εφικτή, τουλάχιστον όχι τον πρώτο χρόνο. Γι’ αυτό οι στιγμές που εκτιμούσαν περισσότερο ήρθαν μετά τον τρύγο, καθώς κάθε μέρα που περνούσε τα κρασιά έπαιρναν μορφή. Τελικά, η σκληρή δουλειά και η αποφασιστικότητά τους ανταμείφθηκαν.

Εκτός από την ένταση της εποχής του τρύγου, οι ανοιξιάτικες μέρες είναι οι πιο πολυάσχολες. Τα πρωινά συνήθως ξεκινούν νωρίς στον αμπελώνα για το αραίωμα των βλαστών, ακολουθούμενα από δραστηριότητες στο οινοποιείο όπως το ετικετάρισμα και η προετοιμασία των παραγγελιών. Τα βράδια περνούν στην άλλη πλευρά του νησιού, παρουσιάζοντας τα κρασιά σε επαγγελματίες της εστίασης.

Το Σταφύλι

Με την ίδρυση του Οινοποιείου Κωστάκη, η Ευμορφία και ο Λόρεντζ έχουν θέσει έναν απλό αλλά ουσιαστικό στόχο: να γίνουν το σημείο αναφοράς για το Muscat Blanc à Petits Grains. Γι’ αυτό έχουν επιλέξει να δουλεύουν αποκλειστικά με αυτή την ποικιλία. Σκοπός τους είναι να κατανοήσουν πλήρως πώς να τη διαχειριστούν, τόσο στον αμπελώνα όσο και στο οινοποιείο, για να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Δεν θέλουν να αποσπάσουν την προσοχή τους δουλεύοντας με άλλες ποικιλίες. Εστιάζοντας αποκλειστικά σε αυτό το συχνά παρεξηγημένο σταφύλι και δημιουργώντας εξαιρετικά κρασιά με αυτό, επιδιώκουν να ενισχύσουν τη συνολική εκτίμηση για το Muscat και να προωθήσουν την ανάπτυξή του, τόσο στη Σάμο όσο και παγκοσμίως.

Ο πήχης έχει μπει ψηλά. Το Muscat Blanc à Petits Grains είναι από τις πιο απαιτητικές ποικιλίες σταφυλιών.

 Η λεπτή φλούδα του το καθιστά ευάλωτο σε διάφορες ασθένειες του αμπελώνα, καθιστώντας τη διαχείριση των ασθενειών κορυφαία προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Η υψηλή πρωινή υγρασία στο νησί της Σάμου βοηθά στον έλεγχο της θερμοκρασίας του αμπελώνα, αλλά μετά αυτή η υγρασία στη ζώνη των τσαμπιών πρέπει να μειωθεί, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο απειλή των ασθενειών· Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητη η προσεκτική αφαίρεση των φύλλων. Καθώς όλοι οι αμπελώνες καλλιεργούνται σε θάμνους, η καλύπτρα πάνω από τα σταφύλια λειτουργεί ως φυσική ασπίδα κατά του ήλιου, μειώνοντας τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος.

Η σκληρή δουλειά δεν σταματά όταν τα σταφύλια φτάνουν στο οινοποιείο. Ο μούστος και το κρασί του Muscat Blanc à Petits Grains αντιδρούν πολύ γρήγορα με το οξυγόνο, θέτοντας σε κίνδυνο την ακρίβεια των αρωμάτων που προσπαθούν να επιτύχουν. Ως εκ τούτου, ακολουθούν μια άκρως αναγωγική προσέγγιση και προσέχουν πολύ προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν οποιαδήποτε υπερβολική επαφή με το οξυγόνο. Η απόφαση να χρησιμοποιήσουν πώματα βιδωτά σε όλη τη γκάμα των ξηρών κρασιών αντικατοπτρίζει άμεσα αυτή τη δέσμευση – επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι όλες οι προσπάθειές τους στο κελάρι θα διατηρηθούν, επιτρέποντας στο κρασί να φτάσει στα χείλη των καταναλωτών τόσο φρέσκο και λαμπερό όσο το προορίζουν!

Τα Κρασιά

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Σάμος έχει γίνει συνώνυμη με τα γλυκά κρασιά. Ωστόσο, στο Οινοποιείο Κωστάκη, δεν δίνουν προτεραιότητα στα παραδοσιακά γλυκά κρασιά. Το Muscat Blanc à Petits Grains είναι μια ποικιλία που μπορεί να δώσει κάθε πιθανό στυλ κρασιού, και η Ευμορφία και ο Λόρεντζ θέλουν να αποδείξουν ότι το terroir της Σάμου μπορεί να είναι τόσο μοντέρνο όσο και διασκεδαστικό, γι’ αυτό έχουν αποφασίσει να είναι καινοτόμοι με το σταφύλι, υιοθετώντας επαναστατικές πρακτικές τόσο στον αμπελώνα όσο και στο οινοποιείο. Ωστόσο, η κύρια εστίασή τους είναι στα ξηρά κρασιά, και ελπίζουν ότι στο κοντινό μέλλον, όσα παράγουν σε αυτό το πεδίο θα θεωρούνται από τα κορυφαία ελληνικά κρασιά.

Δείτε Επίσης
ΟΕΝΟP Π

Ο πρώτος τρύγος του 2023 παρήγαγε τέσσερα διαφορετικά κρασιά, όλα από Muscat Blanc à Petits Grains, τα οποία αιχμαλωτίζουν την άγρια φύση της Σάμου και τη φρεσκάδα του Αιγαίου σε ένα μπουκάλι.

  • Kostaki Dry Το εμβληματικό κρασί: ένα δομημένο, γαστρονομικό ξηρό κρασί, με λεπτά αρώματα λάιμ, θαλάσσιων οστράκων και ανθών πορτοκαλιάς.
  • Kostaki ALO Το “άλλο” στυλ ξηρού κρασιού: ένα πολύ πιο προσιτό κρασί, με στρογγυλό ουρανίσκο και ελκυστικά αρώματα πράσινου μήλου, εσπεριδοειδών και μαγιάς.
  • Kostaki Ancestral Method Το Brut Nature: ένα αφρώδες κρασί με απαλές φυσαλίδες και τραγανό ουρανίσκο, με μόλις 10,5% αλκοόλ.
  • Kostaki Ancestral Method Το Brut Nature: Ένα αφρώδες κρασί με απαλές φυσαλίδες και τραγανό ουρανίσκο, με μόλις 10,5% αλκοόλ.
  • Kostaki Early Harvest Το ημίξηρο στιλ: Ένα κομψό κρασί με υψηλή οξύτητα (λόγω της πρώιμης συγκομιδής), ισορροπημένο με την κατάλληλη ποσότητα υπολειμματικής ζάχαρης, και με εντυπωσιακά χαμηλό αλκοολικό βαθμό 9%.

Τέλος, παράγουν επίσης μια περιορισμένης έκδοσης ροζέ που θα κυκλοφορήσει στην αγορά το επόμενο έτος, προερχόμενη από έναν νέο αμπελώνα φυτεμένο με Muscat Noir à Petits Grains, τη κόκκινη μετάλλαξη του Muscat Blanc à Petits Grains. Αυτή είναι μια ποικιλία που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν για μονοποικιλιακά κρασιά, τουλάχιστον στην Ελλάδα, και έχουν επιτύχει ευχάριστα αποτελέσματα,δημιουργώντας ένα κρασί που αναδεικνύει έναν εκπληκτικά ζουμερό χαρακτήρα κόκκινων φρούτων.

Η Κωστάκη και ο Ίμερφαλ είναι αποφασισμένοι να φτάσουν το Muscat Blanc à Petits Grains σε νέα υψηλά επίπεδα. Εκτός από την τρέχουσα σειρά τους, εργάζονται επίσης πάνω σε ένα αφρώδες κρασί παραδοσιακής μεθόδου. Παραμένοντας σταθεροί στη δέσμευσή τους να μην εισάγουν εμπορικές ζύμες στο οινοποιείο, δεν θα εμφιαλωθεί μέχρι τον επόμενο τρύγο. Σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν pied de cuve για να ξεκινήσουν τη δεύτερη ζύμωση.

Μια ειδική σημείωση για όσους ανυπομονούν να επισκεφθούν το οινοποιείο: η Ευμορφία και ο Λόρεντζ έχουν δημιουργήσει ένα όμορφο μπαλκόνι με εκπληκτική θέα στη δυτική Σάμο, που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή το ηλιοβασίλεμα. Βλέπει τον αμπελώνα και θα φιλοξενεί γευσιγνωσίες από το καλοκαίρι του 2025.

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!