ΕΦΥΓΕ Ο ΕΝΤΙ ΣΙΜΤΣΙΤΣ

Ένας πιονέρος της οινικής ανάπτυξης της Σλοβενίας, ο Έντι Σίμτσιτς, απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών. Ήταν από τους διαμορφωτές της σύγχρονης αμπελουργίας για μια πολύ σημαντική οινοπαραγωγική ζώνη της χώρας του, στην περιοχή του Brda και συνέβαλε στη διεθνή αναγνώριση των κρασιών από την περιοχή της Goriška Brda, μια ζώνη που βρίσκεται στα σύνορα της Ιταλίας με την Σλοβενία και θεωρείται από τις πρώτες που έκαναν γνωστά τα orange wines στη συγχρονη εποχή.

Με τη μόνη διαφορά ότι αυτό που πλέον είναι μόδα παντού, εκεί αποτελούσε τον μόνο, παραδοσιακό τρόπο οινοποίησης και ο Σίμτσις ήταν πρωτοπόρος στην εφαρμογή των παλαιών μεθόδων στη σύγχρονη εποχή. Προσεγμένη καλλιέργεια με πίστη στις βιολογικές και βιοδυναμικές πρακτικές, ποιοτική πρώτη ύλη, επιλογή και διαλογή των τσαμπιών πάνω στα πρέμνα και στη συνέχεια μακρές έως πολύ μακρές εκχειλίσεις ακόμα και για τις λευκές ποικιλίες, ζύμωση με αυθόρμητες ζύμες και ωρίμανση σε ξύλινα βαρέλια.

Από τη δεκαετία του 1960 έως τη δεκαετία του 1980 στην εποχή της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, καλλιεργούσε τα πρώτα 3,5 εκτάρια αμπελώνων με τη σύζυγό του, Μαρίτσα ενώ ταυτόχρονα, εργάστηκε στον γεωργικό συνεταιρισμό στο Dobrovo – μέχρι που εμφιάλωσε τα πρώτα του 3.000 μπουκάλια το 1989. Έβαλε έτσι τα θεμέλια για το οινοποιείο του, το οποίο σήμερα διαχειρίζεται 13 εκτάρια και παράγει περίπου 65.000 φιάλες το χρόνο.

Οι αμπελώνες του εκτείνονται στις περιοχές Fojana, Kozana και Vipolže και είναι κυρίως φυτεμένοι με Ribolla Gialla, Malvasia,  Sauvignon Blanc και Merlot. Αυτό που τον έκανε γνωστό είναι το απίθανο Chardonnay που κέρδισε τις εντυπώσεις των σπουδαίων κριτικών από την αρχή. Photo Marijan Mocivnik

Ο Έντι Σίμτσιτς καθιερώθηκε στον οινικό κόσμο κυρίως με τα κρασιά του,που έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και κέρδισαν εντυπώσεις και βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς με αποτέλεσμα να εκτιμώνται σε όλο τον κόσμο ως πρεσβευτές της πατρίδας τους της Σλοβενίας.  Τη φιλοσοφία του μας είχε μεταφέρει ο έγγονός του, όταν επισκεφθήκαμε το οινοποιείο το 2018: «Ό,τι κάνεις, να το κάνεις καλά, μας έλεγε. Η ίδια η φύση μιλάει σε αυτούς που μπορούν να την ακούσουν. Όταν τα χρόνια που περνιούνται με τα αμπέλια και τα σταφύλια δίνουν βεβαιότητα στα συναισθήματα και αξιοπιστία στις κρίσεις, οι προβλέψεις δεν είναι πλέον δύσκολες. Η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά σε αυτή τη διαδρομή από γενιά σε γενιά».

Δείτε Επίσης
ΝΕΑ WINE TRAINS

Το οινοποιείο έχει περάσει εδώ και χρόνια στις επόμενες γενιές και διευθύνεται τώρα από τον γιο του, Αλέκ, και τους εγγονούς του, Γιάκομπ και Γιούρε. Photo Marijan Mocivnik

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | [email protected]
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!