ΤΡΥΓΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

Πρώτη μέρα του Αυγούστου και ο τρύγος είναι ήδη σε εξέλιξη σε μια αρκετά πρόωρη χρονιά, όπως δείχνουν τουλάχιστον τα πρώτα στοιχεία. Η φετινή συγκομιδή φαίνεται ότι θα είναι στο ίδιο πνεύμα με την περσινή με αρκετά μειωμένες ποσότητες, γεγονός που αποδίδεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες.

Η καταγραφή του τρύγου για το Grape αρχίζει από τα νησιά και με τους οινοποιούς σε ρόλο ανταποκριτή επιχειρούμε να μεταφέρουμε την εικόνα από διαφορετικές περιοχές. Στην Κρήτη, το «ρεπορτάζ» μας το δίνει η οινοποιός και οινολόγος Εμμανουέλλα Πατεριανάκη. Το οικογενειακό Κτήμα Πατεριανάκη βρίσκεται στις Μελέσσες, μέσα στη ζώνη των Πεζών και έχει ιστορία 26 ετών.

«Μια πρώιμη χρόνια πολλά υποσχόμενη», μας λέει η Εμμανουέλλα Πατεριανάκη και περιγράφει την χρονιά: «Ο τρύγος φέτος ξεκίνησε 10 με 15 ημέρες νωρίτερα με την κάθε ποικιλία να παίρνει τον χρονο της. Φαίνεται ότι έχουμε μια χρόνια εξαιρετικής ποιότητας καθώς ισορροπία αλκοόλ οξύτητας κ γεύσης είναι φανταστική, ωστόσο οι στρεμματικής αποδόσεις είναι οι πιο χαμηλές που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Στο Μοσχάτο τρυγήσαμε με 400 κιλά το στρέμμα.  Τα σταφύλια είναι πολύ καλής ποιότητας αφού σε γενικές γραμμές ήταν μια χρόνια χωρίς ιδιαίτερες ιώσεις πέρα από την ευδημίδα που λίγο μας ταλαιπώρησε στην Κρήτη. Τώρα θέλει υπομονή για να παρακολουθούμε την ωρίμανση της κάθε ποικιλίας ξεχωριστά γιατί ενώ ξεκινήσαμε με τις πρώιμες αναμένουμε κ την ωρίμανση των υπολοίπων».

Τα πρώτα σταφύλια που τρυγήθηκαν φέτος από το Κτήμα Πατεριανάκη

Στη Σαντορίνη, η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (Santo Wines) έχει αρχίσει ήδη να παραλαμβάνει σταφύλια από τους αμπελουργούς. Πιο αναλυτικά, χθες, Τετάρτη 31 Ιουλίου παραλάμβανε Αθήρι, ενώ σήμερα Μαυροτράγανο και Βουδόματο αλλά και Ασύρτικο από συγκεκρμμένες περιοχές.

Στη Σάμο, ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός μας ενημερώνει ότι ο τρύγος ξεκίνησε τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024, λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφηκαν. «Παρότι πρώιμος χρονικά, φαίνεται να είναι εξαιρετικής ποιότητας, με τις χρυσαφένιες ρόγες του μοσχάτου σταφυλιού να αποκαλύπτουν και φέτος τη διαχρονική δυναμική τους. Η συγκομιδή αναμένεται να διαρκέσει ως το Σεπτέμβη και εκτιμάται ως ποσοτικά ικανοποιητική και ποιοτικά υψηλή», όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.

Η Εύβοια που δίνει άλλη μια μεγάλη μάχη με τις πυρκαγιές είναι μια πολύ σημαντική οινική περιοχή και μπορεί να έχει τα δικά της ιδαίτερα αμπελοοινικά χαρακτηριστικά που διαφέρουν από τις Κυκλάδες, δεν παύει όμως να είναι νησί.

Δείτε Επίσης

Στον ρόλο του ανταποκριτή του Grape για άλλη μια φορά ο Φοίβος Παραστρατής μεταφέρει τις πρώτες εντυπώσεις από την φετινή σοδειά.

Όπως λέει ο ίδιος: «Ο τρύγος φέτος άρχισε νωρίς στο Ληλάντιο, το μοσχάτο ήρθε πρώτα. Εξαιρετικό ! Ζουμερό,αρωματικό, με οξύτητα Η απόδοση μάς αποζημίωσε για την περσινή φτωχή σοδειά. Σε αναμονή για το πολλά υποσχόμενο Ασύρτικο και τις κόκκινες ποικιλίες. Περιμένουμε ιδιαίτερες “Παραλίες” και “Πυροτεχνήματα”, με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του Οινοποιείου Foivos Papastratis: Φινέτσα και δύναμη».

Μεταφερόμαστε στην άλλη πλευρά και το Ιόνιο, όπου συναντάμε τον Ευριβιάδη Σκλάβο, που είναι και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλονιάς. Όπως λέει, ο τρύγος φέτος στην Κεφαλονιά είναι 2 με 3 εβδομάδες νωρίτερα ξεκινώντας με το Μοσχάτο και το Τσαούσι: «Έχουμε παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, πολύ χαμηλή βροχόπτωση όλο το χρόνο. Περιμέναμε 1200-1400mm νερό και είχαμε 500 με αποτέλεσμα να στρεσάρεται το αμπέλι, ιδιαίτερα αυτά με χαμηλό ριζικό σύστημα.
Εάν υπάρχει αλλαγή του καιρού τελευταία στιγμή και πέσουν βροχές είναι πιθανό να μετατραπεί η εικόνα, κατά μέσο όρο δείχνει να είναι μάλλον μια καλή χρονιά. Εάν δεν είχαμε τους παρατεταμένους καύσωνες και χαμηλή βροχόπτωση, θα ήταν μια πολύ καλή χρονιά».

Τρύγος έχει ξεκινήσει και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, οπότε μείνετε συντονισμένοι στο grapemag.gr για περισσότερα στοιχεία τις προσεχείς ημέρες.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | [email protected]
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!