Η TAITTINGER ΣΤΟ ΚΕΝΤ

Εδώ και χρόνια οι γαλλικοί οίκοι της Σαμπάνιας αναζητούν στη Μεγάλη Βρετανία τις καιρικές συνθήκες  και τα εδάφη που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να παράγουν ποιοτκά κρασιά, καθώς το κλίμα στη Γαλλία αλλάζει. Η Taittinger ήταν από τους πρωτοπόρους αυτού του εγχειρήματος καθώς βρίσκεται στο «Νησί» πάνω από 15 χρόνια. Μάλιστα για να προβληθεί, διαφημίστηκε χωρίς τη λέξη Champagne, στις ιπποδρομίες του Άσκοτ και στο τουρνουά τένις του Wimbleton, προκειμένου να συνηθίσουν οι Άγγλοι στην εικόνα του brand.

Τώρα, ανοίγει και το δικό της οινοποιείο. Μετά από σχεδόν μια δεκαετία σχεδιασμού και κατασκευής, το Domaine Evremond της Champagne Taittinger στο Κεντ άνοιξε επίσημα τις πόρτες του στις 26 Σεπτεμβρίου, από τη Δούκισσα του Εδιμβούργου. Για το κοινό το οινοποιείο έχει προγραμματιστεί να ανοίξει την άνοιξη του 2025.

Το νέο οινοποιείο σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Giovanni Pace και κατασκευάστηκε από τη βρετανική εταιρεία Arkay. Το κτίριο, δύο τρίτα του οποίου βρίσκεται υπόγεια, διαθέτει υπερσύγχρονο οινοποιείο και φυσικά δροσερό κελάρι από κιμωλία με χωρητικότητα 1,5 εκατομμυρίων φιαλών. Ο σχεδιασμός του ενσωματώνεται άψογα με το τοπίο των λόφων του Kent Downs.

Όπως αναφέρει σε αποκλειστικό του άρθρο το Decanter, το έργο ξεκίνησε το 2015 από τον Pierre-Emmanuel Taittinger και τον Patrick McGrath MW, και πήρε το όνομά του από τον Charles de Saint-Evremond, έναν Γάλλο ποιητή που συνέβαλε στη δημοτικότητα της σαμπάνιας στην Αγγλία τον 17ο αιώνα. Το οινοποιείο βρίσκεται στο Chilham του Κεντ, σε γη με έδαφος πλούσιο σε κιμωλία, παρόμοιο με το terroir της Σαμπάνιας.

O Pierre-Emmanuel και η VitalieTaittinger στα εγκαίνια του Domaine_Evremond.

Για χρόνια οι άνθρωποι της Tattinger πειραματίζονταν στην Αγγλία. Η πρώτη φύτευση αμπελώνων έγινε το 2017, ενώ ο πρώτος τρύγος πραγματοποιήθηκε το 2019. Το οινοποιείο ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το πρώτο του κρασί, το Classic Cuvée NV, τον Μάρτιο του 2025. Το αφρώδες κρασί, που παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο, είναι blend από Pinot Noir (55%), Chardonnay (35%) και Pinot Meunier (10%), και έχει ωριμάσει στις οινολάσπες για τρία χρόνια. Ο στόχος του οινοποιείου είναι να αναδείξει την κομψότητα που προσφέρει το τοπικό terroir.

Το Domaine Evremond αποτελεί σύμβολο της στενής συνεργασίας μεταξύ της Taittinger και των Βρετανών εταίρων της, αντικατοπτρίζοντας τη φιλία και την ιστορία μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας. Το κτήμα, συνολικής έκτασης 125 εκταρίων, διαθέτει 60 εκτάρια αμπελώνων, ενώ τα υπόλοιπα περιλαμβάνουν δάση, λιβάδια και οπωρώνες.

Δείτε Επίσης
ICE WINE ΧΩΡΙΣ ΑΛΚΟΟΛ

Με τη βοήθεια τοπικών καλλιεργητών, το οινοποιείο διαχειρίζεται τις προκλήσεις του θαλάσσιου κλίματος, ενώ υπάρχει πρόθεση για μελλοντικές κυκλοφορίες vintage κρασιών, καθώς οι αμπελώνες ωριμάζουν περαιτέρω.

Τα αφρώδη της Αγγλίας κερδίζουν συνεχώς έδαφος κάτι που φαίνεται και στις πωλήσεις. Δείτε ΕΔΩ το εκτενές αφιέρωμα του Grape στον αμπελώνα του Κεντ και στα κρασιά της Αγγλίας.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!