Ρεκόρ για Lafite 1870 σε δημοπρασία της Sotheby’s στη Νέα Υόρκη
Δύο magnum φιάλες Château Lafite Rothschild 1870 ξεχώρισαν σε πρόσφατη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, καταγράφοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα και θέτοντας νέα σημεία αναφοράς για την αγορά σπάνιων κρασιών.
Η πρώτη φιάλη πωλήθηκε έναντι περίπου 171.000 ευρώ, ξεπερνώντας κατά τέσσερις φορές την αρχική εκτίμηση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι δεν είχε υποστεί καμία αλλαγή φελλού ή αποκατάσταση, διατηρώντας πλήρως την αυθεντική της κατάσταση. Μια δεύτερη magnum της ίδιας εσοδείας έφτασε τα 91.000 ευρώ.
Και οι δύο φιάλες προέρχονταν από τα κελάρια του Glamis Castle στη Σκωτία, κατοικία των Earls of Strathmore, όπου παρέμειναν για σχεδόν έναν αιώνα. Η αγορά και αποθήκευση συνολικά 48 magnum της εσοδείας 1870 καταγράφεται ήδη από το 1878 στο “Cellar Book 1885–1894”. Η συγκεκριμένη συλλογή είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά σε δημοπρασία το 1971.
Ξεχωριστή θέση είχε και μια φιάλη Château Lafite Rothschild 1865, η οποία πωλήθηκε έναντι 34.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα κρασιά που έχουν παρουσιαστεί ποτέ από τη Sotheby’s, χρονολογούμενο πριν από την επιδημία της φυλλοξήρας.
Ισχυρή ήταν και η παρουσία μεγάλων formats από νεότερες εσοδείες. Μια Impériale (6 λίτρων) Lafite 1959 έφτασε σχεδόν τα 70.000 ευρώ, ενώ δύο magnum Château Trotanoy 1961 πλησίασαν τα 59.000 ευρώ. Αντίστοιχα, μια Double Magnum Château Lafite 1959 και μια Double Magnum Château Palmer 1961 κινήθηκαν κοντά στα 54.000 ευρώ. Δύο magnum Château Latour 1961 πωλήθηκαν έναντι 37.500 ευρώ, ενώ τέσσερις magnum Lafite 1959 ξεπέρασαν συνολικά τα 66.000 ευρώ.
Συνολικά, η δημοπρασία ξεπέρασε τα 1,8 εκατ. ευρώ, υπερδιπλασιάζοντας την προεκτίμηση. Όλα τα lots πωλήθηκαν (white-glove auction), με το 92% να ξεπερνά την ανώτερη εκτίμηση. Σύμφωνα με τη Sotheby’s, πρόκειται για μία από τις πιο επιτυχημένες δημοπρασίες κρασιού στην ιστορία της.








