Ξεκίνησε να γίνει φωτογράφος, αλλά μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο…
Η φετινή επέτειος των 100 χρόνων από την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), συμπίπτει με τον εορτασμό των 75 ετών από την ίδρυση του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ). Με αυτή την αφορμή, οι δύο οινικοί κόσμοι, ο παγκόσμιος και ο ελληνικός, συναντιούνται και οργανώνουν ένα πλέγμα εκδηλώσεων όλη τη φετινή χρονιά.
Η πιο σημαντική απ’ αυτές, περιλαμβάνει και τον σημαντικότερο οινικό πολιτισμό, αυτόν της Γαλλίας. Ελλάδα, Γαλλία και OIV θα συνδεθούν σε μια εκδήλωση που αναμένεται με πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον, ένα συνέδριο με θέμα τις ελληνογαλλικές σχέσεις στην αμπελουργία και την οινοποιία στο πέρασμα των χρόνων. Ο τίτλος του είναι: « Η Άμπελος και ο Οίνος στις Ελληνογαλλικές σχέσεις: 2600 έτη αμοιβαίων επιδράσεων» κι έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας.
Προφανώς ένα οινικό γεγονός που οργανώνεται από την Γαλλική Πρεβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο και τον ΣΕΟ, υπό την αιγίδα του OIV, είναι από μόνο του κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Όμως, το πρόγραμμα και οι θεματικές του συνεδρίου και ιδιαίτερα ο κατάλογος των ομιλητών που θα συμμετέχουν, δείχνουν ότι πρόκειται για ένα πολύ ξεχωριστό event.
Ανάμεσα τους είναι κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι πανεπιστημιακοί, καθηγητές και ερευνητές, οινοποιοί και οινολόγοι, συγγραφείς και δημοσιογράφοι, πρόσωπα με ευρεία αναγνώριση και αναγνωρισιμότητα στον κόσμο του κρασιού. Περισσότεροι από είκοσι ακαδημαϊκοί, οινολόγοι και οινοχόοι από τη Γαλλία και την Ελλάδα θα παρουσιάσουν εργασίες και θα ανταλλάξουν γνώσεις στους ερευνητικούς τομείς, διασταυρώνοντας απόψεις και στοιχεία από τις δύο χώρες.
Η ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με την αμπελουργία μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας έχει ιστορία 25 αιώνων ενώ ενισχύεται διαρκώς. Τις τελευταίες δεκαετίες πολλοί Έλληνες οινοποιοί και οινολόγοι επιλέγουν να σπουδάσουν στη Γαλλία, για να εμπλουτίσουν την αμπελοοινική τεχνογνωσία τους και να κατανοήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των οινοπαραγωγικών περιοχών της Γαλλίας. Ο πρώτος κύκλος συζητήσεων για τις ελληνογαλλικές οινικές σχέσεις θα καλύψει την πρώτη περίοδο τους κι έχει τίτλο: «Από την Αρχαιότητα μέχρι τον Μεσαίωνα». Από τις πρώτες «εξαγωγές» των Ελλήνων και την εισαγωγή της αμπελουργίας στην Γαλατία, μέχρι το που ήταν το ελληνικό κρασί την περίοδο των Φράγκων και τον Μεσαίωνα και το πως φτάσαμε από τις Σταυροφορίες στο βενετσιάνικο εμπόριο.
Ο δεύτερος κύκλος έχει να κάνει με «Το δύσκολο πέρασμα στη νεωτερικότητα» και ξεκινάει με την κρίση της φυλλοξήρας, την προμήθεια ελληνικής σταφίδας στη γαλλική αγορά κρασιού, περνάει από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την περίοδο του Μεσοπολέμου αλλά και την παρουσία του γαλλικού στρατού στη Βόρεια Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την επίδρασή του στην οινολογική ανάπτυξη της περιοχής της Γουμένισσας.
Η συμβολή της Ελλάδας στη δημιουργία και την ανάπτυξη του OIV το 1924 αλλά και η μελέτη του γαλλικού μοντέλου, ως υπόδειγμα για την ελληνική αμπελοοινική νομοθεσία ολοκληρώνουν τα κεφάλαια του δεύτερου μέρους.
Αρχική » ΑΜΠΕΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΣ
Στον τρίτο κύκλο ο λόγος περνάει σε σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού και παγκόσμιου οινικού στερεώματος. Κάποιοι θα είναι εκεί και θα μιλήσουν οι ίδιοι για το έργο τους, όπως ο Stéphane Derenoncourt, ενώ την καταγραφή του αποτυπώματός που άφησαν στην ιστορία άνθρωποι όπως ο Ευάγγελος Αβέρωφ και ο Emile Peynaud θα μεταφέρουν στενοί συνεργάτες και ερευνητές.
Στους ερευνητές ανήκει και το κομμάτι της παρουσίασης των ελληνικών και γαλλικών ποικιλίων, ενώ το τελευταίο μέρος έχει να κάνει με τις σπουδές πάνω στο αμπέλι και το κρασί σε Ελλάδα και Γαλλία.
Στόχος του συνεδρίου που είναι ανοιχτό για το κοινό, είναι η προσέγγιση των ελληνογαλλικών σχέσεων στον αμπελοοινικό τομέα (αρχαιολογία, ιστορία, γεωπονία, οινολογία, δίκαιο και εξέλιξη των προγραμμάτων σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης στην αμπελουργία και οινολογία). Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου: https://www.ifg.gr/events/synedrio-ampelos-oinos-ellinogallikes-scheseis-2600-eti-epidraseon/