ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΟΠΕΡΑ

Μου αρέσει να μαζεύω φίλους. Από την άλλη, αντιπαθώ τα αλόγιστα τραπεζώματα. Δεν έχω πάει ποτέ «επίσκεψη». Ποτέ δεν κατάλαβα αυτές τις κοινωνικές συγκεντρώσεις – τις οποίες οι περισσότεροι, ακόμη και οι οικοδεσπότες, αντιμετωπίζουν σαν μία ακόμη υποχρέωση. Έτσι, εδώ και μερικά χρόνια αποφάσισα ότι θα κάνω τραπέζια όταν μπορούν να είναι πάνω απ’ όλα μοναδικά και για μένα. Να χαρώ την προετοιμασία τους.

Συχνότερα οργανώνω μικρά, 8-12 ατόμων, κοκτέιλ πάρτι θεματικά κάθε φορά. Εδώ υπάρχει μια αίσθηση socializing αλλά και ελευθερίας, να φας όσο θέλεις, να πιεις ό,τι θέλεις, να μιλήσεις με όποιον προτιμάς, ενώ όλη αυτή η κίνηση και κοινωνικότητα δημιουργεί μια χαλαρότητα που ταιριάζει ειδικά στις γιορτές.

Σε ένα τέτοιο δείπνο, κοκτέιλ πάρτι, εσύ ο οικοδεσπότης αποκτάς έναν ρόλο παραγωγού, εμπνευστή αλλά και «θαυματοποιού» μιας βραδιάς. Λατρεύω τα θεματικά δείπνα, γιατί είναι λίγο σαν να μπαίνεις μέσα σε ένα παιχνίδι. Η ιδέα για το συγκεκριμένο μού ήρθε όταν πριν από πολλά χρόνια αγόρασα από το Λονδίνο το «Opera Lover’s Cookbook» της Francis Segan, που δίνει με βάση την όπερα 12 διαφορετικά concepts για δείπνο με συνταγές.

Από ένα Bel Canto δείπνο 5 πιάτων μέχρι ένα «Χάνσελ και Γκρέτελ» παιδικό πάρτι. Μου έδωσε διάφορες ιδέες μέσα στα χρόνια. Το αγαπημένο μου όμως, ειδικά για τις γιορτές, είναι το Bel Canto Elegant Five Course dinner και αποφάσισα να το προσαρμόσω στον δικό μου χρόνο, δηλαδή ελάχιστο! Άρα μετατρέπεται σε ένα Opera Cocktail Party. Σύμφωνα με το βιβλίο, αρκετά από τα κοκτέιλ, entrée και πιάτα είναι συνδεδεμένα με όπερες των συνθετών του 19ου αιώνα, όπως των Rossini, Donizetti και Bellini. Έτσι το δείπνο ξεκινά μεταξύ άλλων με κοκτέιλ Bellini, στα appetizers έχει μπουκιές από Tournedos Rossini και συνεχίζει με πένες αλά Νόρμα.

Σε μια ελεύθερη μετάφραση, το δικό μου δεν θα είναι καθιστό δείπνο, αλλά κοκτέιλ. 

Θα κλέψω απλώς το concept και μερικές ιδέες. Γιατί αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον στο μενού αυτό, δεν ήταν ούτε οι πένες ούτε το κοτόπουλο, αλλά τα πρωτότυπα ορεκτικά. Το βράδυ του δείπνου το σπίτι θα γεμίσει κεριά, η μουσική επένδυση στο πρώτο μέρος της βραδιάς θα είναι «Norma», «L’elisir d’amore», «Γουλιέλμος Τέλλος», ενώ στο τραπέζι με τα ορεκτικά θα φιγουράρει σαν κεντρικό θέμα ένα μεγάλο ρηχό καλάθι με τυριά από τη Λομβαρδία –την πατρίδα του Donizetti– στολισμένο με τσαμπιά από σταφύλια, αχλάδια, κουμκουάτ και μικρά μπολάκια με καρύδια, αμύγδαλα και φουντούκια.

Διαλέξτε Taleggio, γκοργκοντζόλα. Συνήθως τα βρίσκω στο Provence. Υποδεχθείτε τους καλεσμένους με ένα Bellini (μία κουταλιά λιωμένο ροδάκινο σε ένα ποτήρι που θα γεμίσετε με σαμπάνια) και προσφέρετέ τους μια ποικιλία ορεκτικών. Στη συνέχεια μαγειρέψτε τα πιάτα που εσείς ξέρετε να φτιάχνετε καλά. Δεν χρειάζονται πράγματα εντυπωσιακά! Έχετε ήδη εντυπωσιάσει.

Και μετά από καμιά ώρα όπερα και σαμπάνιες, γυρίστε το σε πιο «ζεστές» μουσικές και ποτά. Η Ella Fitzgerald θα τραγουδάει «Dancing Cheek to Cheek» σε ντουέτο με τον Louis Armstrong, ο Frank Sinatra θα κάνει ντουέτο με τον Bono στο «I’ve got you under my skin» και ο Pavarotti με τον Zucchero θα τραγουδούν «Miserere», ενώ θα ξεπετάγονται και μερικά πιο χριστουγεννιάτικα, όπως το σέξι «Baby, it’s cold outside» με τον Tom Jones και την Cerys Matthews. Τώρα που το καλοσκέφτομαι, το πράγμα με πάει από μόνο του.

Τι στο καλό Χριστούγεννα είναι, η βραδιά ας έχει θέμα το ταίριασμα… τα ντουέτα – στη μουσική, στους καλεσμένους, ακόμη και στο φαγητό και στα ποτά μας. Θα έχω σκωτσέζικα ουίσκι. Ένα-δύο στρογγυλά, γλυκόπιοτα Speyside malt για να ταιριάζουν με τα ξερά φρούτα και με τα μπλε τυριά, ένα υπέροχο ιωδιούχο Islay και ένα πιο τυρφώδες για εκείνους που θα βγαίνουν έξω με το πούρο τους. Κοντά στα ουίσκι θα είναι ξαπλωμένοι και οι χουρμάδες με το χαμόν και τα μπλε τυριά. Θα έχω ένα-δύο αγαπημένα μου τζιν για τα martini και τα gin tonic και θα τσιμπούν μπουκιές παρμεζάνας από το στρωμένο, στολισμένο τραπέζι. Margaritas και Palomas θα φτιάξω με tequila Blanco. Tο ρούμι θα το πιουν σκέτο, με τα σοκολατένια γλυκά.

Ήδη ξέρω ποιοι από την παρέα θα παίξουν και θα κάνουν τα pairings και ποιοι άλλοι θα «αγκαλιάσουν» τα αγαπημένα τους. Σημασία θα δώσω στα τσιμπητά. Πιο κάτω βάζω και τις συνταγές από το βιβλίο. Δοκιμασμένες. Τέλειες. Αν ήμουν χρυσοχέρα –δεν είμαι–, θα έφτιαχνα και τσιπς παρμεζάνας με γαρίδες ή ζελέ από κάποιο από τα malt, για να κάνουν pairing με το μπλε τυρί!

Η γλύκα των ζελέ κοντράρει υπέροχα την αψάδα του τυριού και κορυφώνεται με γουλιές από το ουίσκι! Τα martini θα τα ταίριαζα με κυδώνια με saltsa verde και χλιαρές ελιές, ενώ τα κοκτέιλ με τεκίλα με spicy ceviche, μίνι fajitas και φιλέτα σαρδέ- λας μαριναρισμένα σε λάιμ και τσίλι. Αφού τα καυτερά τής πάνε πολύ. H μουσική μέχρι τέλους θα μείνει τζαζ. Θα βάλουμε και παλιά βινύλια στο vintage Saba της δεκαετίας του ’50 που έχουμε στο σπίτι.

Κατά το τέλος της βραδιάς, μπορεί να χορέψουμε και λίγο και να φιληθούμε κάτω από ου που θα κρέμεται από τον πολυέλαιο. Καλά Χριστούγεννα, λοιπόν, με τα λόγια του Rossini στο μυαλό. «Η όρεξη είναι για το στομάχι ό,τι είναι η αγάπη για την καρδιά. Το στομάχι είναι ο μαέστρος που διευθύνει και ξυπνά τη μεγάλη ορχήστρα των παθών μας».

 

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ CANAPÉ
ΟΡΕΚΤΙΚΑ ΠΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ

TALEGGIO ΜΕ VINCOTTO ΚΑΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

Σερβίρετε το τυρί σε κυβάκια περιτριγυρισμένα από φρέσκες φράουλες και ένα μπολ με vincotto, για να βυθίζονται οι φράουλες και το τυρί. Εγώ δεν είχα vincotto (ένα γλυκό, παχύρρευστο τύπου μπαλσάμικου) και έφτιαξα το αντίστοιχο με κυβάκια κρητικής γραβιέρας και πετιμέζι.

ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ ΜΕ ΓΚΟΡΓΚΟΝΤΖΟΛΑ

Πάρτε 16 καθαρισμένους, για να μη χρειαστεί να αφαιρείτε το κουκούτσι. Στη συνέχεια, με ένα μικρό κουταλάκι γεμίστε το εσωτερικό τους με γκοργκοντζόλα (θα χρειαστείτε περίπου 60 γρ.). Θα σερβιριστούν στολισμένοι με φέτες μανταρινιού, μια σπείρα από τον φλοιό του μανταρινιού και αμύγδαλα.

ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΙ ΧΑΜΟΝ ΣΕΡΑΝΟ


Βάζετε τα αμύγδαλα σε ένα ταψάκι στον φούρνο μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάζετε το κουκούτσι από τους χουρμάδες και τους γεμίζετε με αμύγδαλα. Τους τυλίγετε στο χαμόν και σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί τούς ψήνετε για 5 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.

TALEGGIO ΜΕ ΞΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ CHUTNEY


Η συνταγή θέλει 6-8 κομμάτια αποξηραμένη γκουάβα, κομμένη σε μπουκιές, και μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς. Βρήκα ευκολότερα ανανά και παπάγια, καθώς και ένα καυτερό chutney ροδάκινου. Πάνω στις μπουκίτσες των ξερών φρούτων βάζετε ένα κυβάκι τυρί και μερι- κές σταγόνες chutney. Τα στηρίζετε με οδοντογλυφίδα.

 

ΜΑΣΚΑΡΠΟΝΕ ΜΕ ΞΕΡΑ ΣΥΚΑ


Σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά τα σύκα με μία κούπα λευκό κρασί για 5 λεπτά. Αφού κρυώσουν, κόβετε το επάνω κομμάτι και εκεί τοποθετείτε ένα κουταλάκι μασκαρπόνε και πασπαλίζετε με λίγο χοντροκομμένο φιστίκι Αιγίνης.


Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | [email protected]
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

Νέες Κυκλοφορίες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!