ΝΕΜΕΑ, ΝΕΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Ένα μικρό βήμα για τη Νεμέα, ένα μεγάλο βήμα για το ελληνικό κρασί. Μια νέα εποχή ξεκινά για το κρασί της Νεμέας, με την από κοινού συμφωνία των φορέων της περιοχής για την κατάταξη των κρασιών της σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες. Τα εκατοντάδες κρασιά της ιστορικής περιοχής θα ταξινομηθούν με κριτήρια την ποιότητα του αμπελώνα, την παλαίωσή τους, το γευστικό τους στιλ και την ποιότητα σε οργανοληπτικό επίπεδο. Ένα αδιαμφισβήτητα σημαντικό βήμα προόδου και το πρώτο στάδιο για την περαιτέρω βελτίωση ή διεύρυνση της κατάταξης στο μέλλον.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να κατατάξει μια περιοχή τα κρασιά της. Ένας παραδοσιακός τρόπος είναι βάσει χρόνου παλαίωσης, παράδειγμα που ακολουθούν ΠΟΠ περιοχές της Ισπανίας, όπως η Rioja και η Ribera del Duero: Joven, Crianza Reserva και Gran Reserva. Το Bordeaux ταξινομεί τα κρασιά του με εντελώς διαφορετική λογική: στηρίζεται στην περιβόητη λίστα κατάταξης των Châteaux του 1855, η οποία ταξινομεί τους παραγωγούς και τα κρασιά τους με ιστορικά κριτήρια. Στον αντίποδα η Βουργουνδία, μια οινοχώρα κατεξοχήν στημένη γύρω από το terroir της, ταξινομεί τα κρασιά της βάσει χωριών και αμπελώνων: Village, Premier Cru, Grand Cru.

Η ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ

Η προτεινόμενη νέα ταξινόμηση είναι μάλλον υβριδική, αφού λαμβάνει υπόψη τόσο στοιχεία αμπελουργίας (ηλικία αμπελώνων, στρεμματικές αποδόσεις) όσο και οινοποίησης (χρόνος παλαίωσης), ενώ τα κρασιά θα αξιολογούνται και οργανοληπτικά από μια ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης, στα χνάρια των ιταλικών Consorzio. Η προτεινόμενη νέα κατάταξη των ΠΟΠ Νεμέα είναι η εξής: ΠΟΠ Νεμέα – Από αμπέλια με μέγιστη στρεμματική απόδοση 1.200 κιλών, με ελάχιστο αλκοόλ 12%, συνολική ελάχιστη ωρίμανση 6 μηνών και οργανοληπτική έγκριση.

ΠΟΠ Νεμέα Classic – Από αμπέλια με μέγιστη στρεμματική απόδοση 1.200 κιλών, με ελάχιστο αλκοόλ 12,5%, συνολική ελάχιστη ωρίμανση 12 μηνών και οργανοληπτική έγκριση.

ΠΟΠ Νεμέα Lions – Από αμπέλι single vineyard, ηλικίας τουλάχιστον 10 ετών, με μέγιστη στρεμματική απόδοση 800 κιλών, ελάχιστο αλκοόλ 13%, συνολική ελάχιστη ωρίμανση 24 μηνών και οργανοληπτική έγκριση. Τα κρασιά που θα εγκρίνονται θα φέρουν κοινό μαύρο καψύλιο με το νέο σήμα «Nemea Lions». Οι όροι Reserve και Grand Reserve θα είναι συμπληρωματικοί, δεν καταργούνται και θα μπορούν να χρησιμοποιούνται κατ’ επιλογήν του παραγωγού, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται.

Είναι σίγουρο ότι στον σχεδιασμό του νέου ΠΟΠ Νεμέα υπάρχει χώρος για βελτίωση. Παρ’ όλα αυτά, είναι πολύ ελπιδοφόρο το ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργείται ένα σώμα δοκιμαστών από Masters of Wine, οινολόγους, sommeliers και άλλους επαγγελματίες για την οργανοληπτική έγκριση των κρασιών, στα πρότυπα του εξωτερικού. Είναι επίσης ελπιδοφόρο το ότι από την αρχική συνάντηση του 2017 έχουμε φτάσει σε μια ώριμη ιδέα, μια ιδέα η οποία θα συσπειρώσει σε σημαντικό βαθμό τους παραγωγούς, που για πρώτη φορά θα λειτουργήσουν υπό ένα κοινό brand. Είναι επίσης ελπιδoφόρο το ότι ο νέος φάκελος έχει σταθεί αφορμή για να δώσουν τα χέρια και να αποφασίσουν από κοινού την τύχη τους οι Ιδιώτες Οινοποιοί, δηλαδή ο Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας (ΣΟΝ) και ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας. Ευχόμαστε ολόψυχα τα κρασιά του νέου ΠΟΠ Νεμέα να είναι καλοτάξιδα και να χαρίσουν στη Νεμέα την αίγλη που της αξίζει.

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!