«Θέλουμε να σηκώσουμε το ελληνικό κρασί λίγο ψηλότερα – γι’ αυτό προσπαθούμε όλοι μας, όλα αυτά τα χρόνια», λέει ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου.
Αυτή η φράση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα φέτος, καθώς η Single Vineyard Μαλαγουζιά 2024 κατέκτησε τη διάκριση «Best in Show» στα DWWA – και όχι μόνη της. Η φετινή ελληνική παρουσία στα Decanter World Wine Awards 2025 ήταν η πιο επιτυχημένη όλων των εποχών, με τέσσερα κρασιά να φτάνουν στην κορυφή και συνολικά 242 μετάλλια.
Η Μαλαγουζιά, η ποικιλία που ο Γεροβασιλείου ανέδειξε από τη δεκαετία του ’80, μπαίνει πλέον στα «μεγάλα σαλόνια» της διεθνούς οινολογίας. Μαζί της, ένα γλυκό κρασί από τη Μονεμβασιά, ένα blend από τη Γουμένισσα και ένα κρασί ηλικίας πέντε ετών από τη Σαντορίνη συνθέτουν το εντυπωσιακό ελληνικό καρέ της κορυφής.
Τα φετινά ελληνικά «Best in Show»:
- Οινοποιείο Άνυδρους, Σαντορίνη, 2019
- Κτήμα Χατζηβαρύτη, Γουμένισσα, 2021
- Monemvasia Winery Tsimbidi, Μονεμβασιά-Malvasia, 2012
- Κτήμα Γεροβασιλείου, Single Vineyard Μαλαγουζιά, 2024
«Δουλεύω με τη Μαλαγουζιά εδώ και 49 χρόνια. Την εξελίξαμε και τώρα τη βάλαμε στα μεγάλα σαλόνια, ανάμεσα στα μεγάλα κρασιά – αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία μας», λέει ο ίδιος.
Η διαδικασία αξιολόγησης των κρασιών στο Διαγωνισμό του Decanter
Μετά από 22 χρόνια, τα Decanter World Wine Awards έχουν εδραιωθεί ως ο μεγαλύτερος και πιο επιδραστικός διαγωνισμός κρασιού στον κόσμο. Φέτος συμμετείχαν κρασιά από 57 χώρες και αξιολογήθηκαν από 248 ειδικούς – ανάμεσά τους 22 Master Sommeliers και 72 Masters of Wine.
Η Ελλάδα απέσπασε:
• 4 Best in Show
• 4 Πλατινένια
• 12 Χρυσά
• 242 μετάλλια συνολικά
Από τα κρασιά που διακρίθηκαν, δέκα ήταν ξηρά λευκά, πέντε ερυθρά και πέντε γλυκά – δείχνοντας την ποικιλομορφία της ελληνικής παραγωγής.
Η Sarah Jane Evans MW, μία από τις προέδρους του διαγωνισμού, μίλησε αποκλειστικά στο grapemag.gr και εξήγησε πώς λειτουργεί η διαδικασία:
«Έχουμε δύο εβδομάδες γευστικής αξιολόγησης. Την πρώτη εβδομάδα, τα ελληνικά κρασιά δοκιμάζονται από ειδικούς – κάποιοι Έλληνες, αλλά κυρίως ξένοι που εξειδικεύονται στην Ελλάδα. Ήδη από τα διαλείμματα ακούς ενθουσιασμό. Ίσως περιμένεις να ακούσεις για κάποιο Ασύρτικο, αλλά δεν είναι μόνο αυτό».
Κι αυτή είναι μόνο η αρχή, για μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται για τα κρασιά που διακρίνονται:
«Τη δεύτερη εβδομάδα, μια “ελίτ” ομάδα ξαναδοκιμάζει όλα τα Χρυσά. Περίπου 150 κρασιά συγκεντρώνουν πάνω από 97 πόντους. Από αυτά επιλέγουμε τα 50 κορυφαία. Εκεί, όπως λέει, “the air is very thin” – η κορυφή είναι για λίγους».
Στην επιλογή για την τελική λίστα, είναι ζητούμενο να υπάρχει γεωγραφική διασπορά: «Δεν μπορείς να έχεις 10 κρασιά από την Αυστραλία και κανένα από τη Γαλλία. Πρέπει να υπάρχει μια Σαμπάνια, ας πούμε και πρέπει να αναγνωρίζεις κάθε χώρα. Οπότε θα περίμενα να δω κάτι και από την Ελλάδα», λέει η Sarah Jane Evans MW.

Άνθρωπος με πολλές οινικές παραστάσεις και μεγάλη εμπειρία στον Διαγωνισμό, η Sarah Jane Evans MW, γράφει, κρίνει και διδάσκει το κρασί εδώ και δεκαετίες. Αυτό που θα ξεχωρίσει έχει μια ιδιαίτερη αξία: «είναι πολύ συναρπαστικό φέτος ότι, στα «Best in Show», έχουμε ένα εξαιρετικό γλυκό κρασί. Στο παρελθόν είχαμε, ας πούμε, ένα Vinsanto ή κάτι αντίστοιχο. Αλλά το να έχουμε αυτό το κρασί από το Οινοποιείο Τσιμπίδη, είναι πραγματικά η πιο απίστευτη ιστορία αναβίωσης της οινοποιίας σε έναν τόσο ιστορικό τόπο. Θυμάμαι που βρεθήκαμε εκεί πέρυσι».
Είχαμε συναντηθεί στο οινοποιείο της οικογένειας Τσιμπίδη όπου είχε γίνει το κλείσιμο της επίσκεψης μιας ομάδας από Masters of Wine στην Πελοπόννησο κι όταν είχε δοκιμάσει το κρασί φαινόταν ότι είχε ενθουσιαστεί.
«Σε μια ειδική γευσιγνωσία στην περιοχή του Sherry, στο Χερέθ, μου ζήτησαν να παρουσιάσω μια δοκιμή με τις σπουδαίες ιστορικές Μαλβαζίες. Ήταν περίπλοκο, αλλά τελικά καταφέραμε να συμπεριλάβουμε και ένα κρασί από τον Τσιμπίδη. Αυτό που είδα στα κρασιά που είχαμε —και το ένα αναδείχθηκε ως “Best in Show”— είναι η αυθεντικότητα τους.»
Στην ερώτηση για το αν υπάρχει ένα βασικό συμπέρασμα από την φετινή επίσκεψή της στο αντίστοιχο ταξίδι με τους Masters of Wine στην Βόρεια Ελλάδα, θα σταθεί στην πρωτοτυπία του ελληνικού κρασιού.
«Έχουμε μια Μαλαγουζιά από τον Γεροβασιλείου. Ένα κρασί που δεν μοιάζει με κανένα άλλο αρωματικό κρασί. Ξεχωρίζει. Και σκέφτεσαι: «Σίγουρα θα υπάρχει ένα ωραίο Pinot Grigio από τη βόρεια Ιταλία. Ίσως να βάλουμε αυτό». Αλλά κάθε φορά λέγαμε: «Μεταξύ των λευκών, και λαμβάνοντας υπόψη πόσα ερυθρά έχουμε, αυτό το κρασί μας ταιριάζει απόλυτα».
«Μπορούμε να επιστρέψουμε με αυτά τα αποτελέσματα ως παρακαταθήκη από τα Decanter Awards;» τη ρωτάμε και μας δίνει μια σαφή απάντηση για την εξέλιξη του κρασιού και τις γηγενείς ποικιλίες: «Ναι, νομίζω υπάρχουν αρκετά που μπορούμε να πούμε. Υπάρχουν ποικιλίες που πλέον αναγνωρίζονται. Και σαφώς είναι το Ασύρτικο, έχει φτάσει σε διεθνές επίπεδο. Ο κόσμος ξέρει ότι το Ασύρτικο από τη Σαντορίνη είναι ό,τι καλύτερο. Τώρα όμως μαθαίνουμε για τα άλλα Ασύρτικα. Και πράγματι, κάποια είναι καλά.
Κάποια όχι και τόσο, γιατί δεν είναι ακριβώς Σαντορίνη. Αυτό όμως που με εντυπωσίασε σε αυτή την επίσκεψη είναι ότι ο συνδυασμός Ασύρτικου και Sauvignon Blanc είναι πολύ πετυχημένος. Συνολικά, τα λευκά κρασιά έχουν υπέροχη φρεσκάδα.
«Στα ροζέ κρασιά, υπάρχει μια κινητικότητα που δεν ήταν τόσο έντονη πριν 10-15 χρόνια. Η ζήτηση για ροζέ είναι διεθνής και βλέπω ότι η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες να προσφέρει κρασιά ευχάριστα και εύκολα στο να τα αγαπήσεις.
Το πρόβλημα ίσως είναι ότι δεν έχουν έντονη αίσθηση terroir. Αλλά αυτό που έχουν είναι απόλαυση. Νομίζω, πραγματική απόλαυση.
Όσο για τα ερυθρά, έχουν εξελιχθεί σημαντικά. Οι οινοποιοί μαθαίνουν πλέον να περιορίζουν τη χρήση βαρελιού. Ίσως η Ελλάδα αρχίζει να αποκτά την απαραίτητη αυτοπεποίθηση – να συνειδητοποιεί δηλαδή πως δεν χρειάζεται να “κρύβεις” το κρασί πίσω από το βαρέλι, μόνο και μόνο επειδή δείχνει ωραία εικόνα στο οινοποιείο.
– Sarah Jane Evans MW
Για τα αποτελέσματα και τις επιτυχίες των ελληνικών κρασιών στο διαγωνισμό, μίλησε στο grapemag.gr, η Λουκία Ξινάρη, marketig Executive του Decanter και μέλος της ομάδας των DWWA και στάθηκε ιδιαίτερα στις απαιτήσεις που έχει ένας διαγωνισμός τέτοιου επιπέδου: «Φέτος ήταν, αναμφίβολα, μια εξαιρετική χρονιά για την Ελλάδα στα Decanter World Wine Awards – πιθανώς η καλύτερη μέχρι σήμερα! Από τη δική μου θέση ως μέλος της ομάδας των DWWA, βλέπω από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι για ένα κρασί να διακριθεί – η αυστηρότητα, η τεχνική κατάρτιση και η εμπειρία των κριτών μας εγγυώνται ότι κάθε κρασί που βραβεύεται το αξίζει πραγματικά.
Μιλάμε για ένα πραγματικό οινικό μαραθώνιο, με χιλιάδες κρασιά από 57 χώρες να διαγωνίζονται για 2 εβδομάδες. Και όταν δούμε τους αριθμούς αναλογικά (παραγωγή σε σχέση με τα βραβευμένα κρασιά) η Ελλάδα εντυπωσίασε με τον αριθμό κορυφαίων μεταλλίων που απέσπασε»!
Αναγνωρισμένες οινικές ζώνες αλλά και περιοχές που εμφανίζονται για πρώτη φορά στη λίστα των νικητών, λευκά και κόκκινα, ξηρά και γλυκά κρασιά δημιουργούν ένα πολυδιάστατο σύνολο που δείχνει την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών.

Για πρώτη φορά, κρασί από την Πελοπόννησο κατέκτησε «Best in Show»: το Μονεμβασιά-Malvasia 2012. Οι κριτές στο σημείωμα τους, στάθηκαν στη μοναδική ιστορική του σύνδεση:
«Η Μονεμβασιά ήταν η αρχική πηγή του μεσαιωνικού “Μαλβάζιου οίνου”, του αγαπημένου κρασιού της Ενετικής Δημοκρατίας επί 500 χρόνια. Σήμερα σχεδόν όλη η παραγωγή γίνεται στην Πάρο – εκτός από αυτό το κρασί, από αμπελώνες κοντά στην καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς».
Η Πελοπόννησος απέσπασε επίσης δύο Χρυσά (Αγιωργίτικο) και ήταν η πιο επιτυχημένη ελληνική περιφέρεια με 64 μετάλλια. Η Μακεδονία είχε δύο «Best in Show»: τη Γουμένισσα 2021 από το Κτήμα Χατζηβαρύτη (70% Ξινόμαυρο, 30% Νεγκόσκα) και τη Single Vineyard Μαλαγουζιά του Γεροβασιλείου.
Το τέταρτο «Best in Show» πήγε στο Αιγαίο: Οινοποιείο Άνυδρους, Σαντορίνη 2019 – η πρώτη φορά που η διάκριση απονέμεται σε κρασί άνω των τεσσάρων ετών από τη Σαντορίνη. Το οινοποιείο απέσπασε ακόμη ένα Πλατινένιο και ένα Χρυσό για τις χρονιές 2023 και 2022 αντίστοιχα.
Το νησί της Σάμου απέσπασε το πρώτο του Πλατινένιο για το γλυκό «Nectar 2018» (100% Muscat Blanc à Petits Grains). Η Κρήτη κατέκτησε δύο Χρυσά: Άσπρος Λαγός (Δουλουφάκης) και Διαμαντάκη Βιδιανό 2024 – το δεύτερο μπήκε και στη λίστα «Top 30 Value Gold» (κρασιά κάτω των £15). Και τα δύο είναι 100% Βιδιανό.
Αν κάτι μένει από τη φετινή διοργάνωση, είναι ότι το ελληνικό κρασί δεν ζητά πια μια θέση – την έχει κερδίσει. Με προσωπικότητες, terroir και προσήλωση στην ποιότητα, η Ελλάδα εδραιώνει την παρουσία της στην παγκόσμια σκηνή με στυλ και αυτοπεποίθηση.
Η Γαλλία ήταν αναμενόμενα η μεγάλη νικήτρια του φετινού διαγωνισμού με τις παραδοσιακές οινικές δυνάμεις Ιταλία και Ισπανία να ακολουθούν ενώ η Ελλάδα ήταν στη 13η θέση σε αριθμό μεταλλίων. ΕΔΩ μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.