ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΛΑΜΠΟΥΣ- VASSALTIS WINERY

Ο όρος “Βασάλτης” χρησιμοποιείται για το πέτρωμα που σχηματίζεται από την ψύξη της βασαλτικής λάβας μετά από μια ηφαιστειακή έκρηξη και είναι επίσης το όνομα του οινοποιείου του Γιάννη Βαλαμπού.

Αυτή η ιδιαίτερη μαύρη πέτρα, σύμβολο της Σαντορίνης, κυριαρχεί επίσης στους εσωτερικούς χώρους του οινοποιείου που διαφέρει πολύ από τα υπόλοιπα οινοποιεία του νησιού.  Η μινιμαλιστική, μοντέρνα αισθητική ταιριάζει απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον γύρω, προσδίδοντάς του μια νέα, φρέσκια αίσθηση. 

Η οικονομική κρίση του 2010 μπορεί να μην είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει κανείς μια  επιχείρηση. Ωστόσο, ήταν ακριβώς αυτό το γεγονός που ώθησε τον Γιάννη Βαλαμπού να εγκαταλείψει τη ζωή του ως επιτυχημένος οικονομολόγος στο Λονδίνο και να επιστρέψει στην Ελλάδα. Η αγάπη του για το κρασί τον έφερε πίσω στο νησί της Σαντορίνης, όπου είχε περάσει πολλές ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές ως παιδί.

Ο Γιάννης Βαλαμπούς λέει: «Πρώτη φορά επισκέφθηκα τη Σαντορίνη τον Δεκέμβριο του 1986. Δεν θυμάμαι πολλά εκτός από τρία πράγματα. Ο Πέτρος, ήταν η μοναδική ταβέρνα ανοιχτή στην Οία εκείνη την εποχή, και ακόμα θυμάμαι τον απίστευτα δυνατό άνεμος. Αλλά αυτό που είναι πιο έντονα χαραγμένο στη μνήμη μου είναι η πρώτη ματιά στο ηφαίστειο, το οποίο, παρά τη νεαρή μου ηλικία – μόλις έξι ετών-, με γέμισε δέος. Θυμάμαι ακόμα αυτή την άγρια ομορφιά, που ερχόταν σε τόσο έντονη αντίθεση με το ηλιόλουστο πρωινό. Τα επόμενα χρόνια, η Σαντορίνη έγινε ο τόπος των παιδικών μου διακοπών».

Η ενασχόλησή του με το κρασί ξεκίνησε σε ερασιτεχνικό επίπεδο και παρέμεινε έτσι ακόμα και όταν ξεκίνησε το οινοποιείο. Ο πρώτος τρύγος πραγματοποιήθηκε το 2015. 

«Για να ξεκινήσεις μια επιχείρηση, πρέπει να είσαι πολύ γενναίος ή πολύ αφελής», λέει ο Γιάννης Βαλαμπούς, αναλογιζόμενος την αρχή. «Σήμερα, αισθάνομαι δικαιωμένος. Έχουν περάσει 12 χρόνια κατά τα οποία έχω αφιερώσει κάθε μέρα της ζωής μου σε αυτό το έργο, και για μένα και την ομάδα μου, αυτά τα χρόνια έχουν φέρει τόσο δυσκολίες όσο και μεγάλες χαρές. Η Σαντορίνη σήμερα έχει περισσότερο κρασί από ποτέ. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του Οινοποιείου Βασάλτης, μιας από τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής στο νησί, μας δίνει τη δυνατότητα να παράγουμε υψηλής ποιότητας κρασιά από τοπικές ποικιλίες. Η Σαντορίνη, η πρώτη ετικέτα που παράξαμε από την αρχική μας συγκομιδή, έχει πλέον προστεθεί σε άλλες εννέα. Νιώθω περήφανος που καλωσορίζουμε τόσους επισκέπτες στο οινοποιείο μας, περήφανος που έρχονται από όλα τα μέρη της Γης για να μυηθούν στο Ασύρτικο. Είμαι περήφανος επίσης, που τα κρασιά μας ταξιδεύουν και καταναλώνονται παγκοσμίως».

Το Οινοποιείο Βασάλτης στη Σαντορίνη βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης. Η ζήτηση έχει αυξηθεί, και έτσι αποφασίστηκε η δημιουργία μιας νέας πτέρυγας που περιλαμβάνει ψυκτικό θάλαμο και γκαράζ. Αυτό είναι λογικό, καθώς το οινοποιείο ξεκίνησε με 35 στρέμματα αμπελώνων και έχει πλέον φτάσει τα 250 στρέμματα, διάσπαρτα στο νησί της Θηρασίας και γύρω από τα χωριά της Οίας και του Μεγαλοχωρίου.

Εκατόν εβδομήντα στρέμματα είναι νέες φυτεύσεις που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια και τώρα αρχίζουν σιγά-σιγά να καρποφορούν. Η παραγωγή εξαρτάται από το έτος και, επί του παρόντος, κυμαίνεται από 40.000 έως 90.000 φιάλες. Οι εξαγωγές αποτελούν περίπου το 25% της παραγωγής και ταξιδεύουν κυρίως προς την Αγγλία και άλλα μέρη της Ευρώπης.

Ένα νέο μηχάνημα εμφιάλωσης, ήδη σε λειτουργία, και ένα νέο μηχάνημα ετικετοποίησης που φτάνει σύντομα είναι ενδείξεις της πρόθεσης του Βαλαμπού να εκσυγχρονιστεί τεχνολογικά. Στο κελάρι, υπάρχουν ξύλινες, ανοξείδωτες και τσιμεντένιες δεξαμενές. Εκεί αποθηκεύονται επίσης πλήρως ωριμασμένες φιάλες, καθώς και φιάλες που παλαιώνουν πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά. Επί του παρόντος, το τμήμα επισκεπτών μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 50 επισκέπτες την ημέρα.

Πηνελόπη Κατσάτου Αντιμετωπίσατε δυσκολίες όταν φτάσατε;

Γιάννης Βαλαμπούς Η Σαντορίνη είναι ένας δύσκολος τόπος, τόσο γεωγραφικά όσο και λόγω της μοναδικότητας του κρασιού που παράγει. Τα πράγματα έχουν αλλάξει τώρα, αλλά τα πρώτα χρόνια κατά την κρίση ήταν τελείως διαφορετικά. Τα εστιατόρια είχαν μόνο δύο κρασιά Ασύρτικο στους καταλόγους τους. Η επιτυχία στο κρασί δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Σήμερα, τα εστιατόρια δίνουν μεγάλη προσοχή στους καταλόγους κρασιών τους, ο ρόλος του σομελιέ έχει αναβαθμιστεί  και όλη η σκηνή έχει αλλάξει. Ωστόσο, σε αυτόν τον τόπο, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο λειτουργίας όπου όλοι – τόσο οι παλαιοί παραγωγοί όσο και οι νέοι – μπορούν να συνυπάρχουν και να ευημερούν.

ΠΚ Πώς θα περιγράφατε τη Σαντορίνη σε έναν ξένο συνάδελφο, σε κάποιον από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα;

ΓΒ Η Σαντορίνη είναι ένα μοναδικό μέρος που παράγει εξαιρετικά κρασιά σχεδόν χωρίς προσπάθεια. Έχει ένα καταπληκτικό terroir που, αν το σεβαστείς, κάνει εύκολο το να δημιουργήσεις σπουδαία κρασιά. Από την άλλη, παρουσιάζει προκλήσεις, καθώς είναι ένας νησιωτικός προορισμός χωρίς βροχή, με ζεστές μέρες και χαμηλή παραγωγή. Δεν υπάρχουν σπίτια διαθέσιμα για το προσωπικό και τα έξοδα μεταφοράς είναι υψηλά. Είναι ένα ακριβό μέρος για να φτιάξεις κρασί. Ωστόσο, η Σαντορίνη προσφέρει επίσης το καλύτερο σημείο για να απολαύσεις το κρασί σου, μια φυσική βεράντα με εκπληκτική θέα και μια ασύγκριτη ατμόσφαιρα.

ΠΚ Υπάρχουν προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής;

ΓΒ Ήδη αρχίζουμε να βλέπουμε προβλήματα να προκύπτουν. Η παραγωγή έχει μειωθεί, τόσο πέρυσι όσο και φέτος. Τον περασμένο Απρίλιο, είχαμε χαλαζόπτωση. Ο Μάιος έχει γίνει ένας ασυνήθιστα κρύος μήνας για την περιοχή και υπάρχει τώρα ζήτημα στρες των φυτών λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

ΠΚ Πού θα θέλατε να είστε σε δέκα χρόνια από τώρα;

ΓΒ Πιστεύω ότι όλα στη ζωή πρέπει να έχουν αρχή, μέση και τέλος, ειδικά σε ένα επάγγελμα όπως η οινοποιία. Στόχος μας είναι να εδραιωθούμε και να εδραιώσουμε και ότι έχουμε δημιουργήσει μέχρι τώρα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε όχι μόνο κρασί, αλλά και μια εμπειρία που θα είναι αξέχαστη. Θέλουμε να επιθυμείτε να πάρετε το κρασί που δοκιμάσατε μαζί σας. Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ αναζητούν μια εμπειρία κρασιού, όχι μια εκπαίδευση κρασιού. Θέλουμε οι επισκέπτες να αντιλαμβάνονται το ελληνικό κρασί ως κάτι πιο mainstream, ώστε να μην τους τρομάζει όταν το βλέπουν σε μια λίστα κρασιών.

ΠΚ Τι γίνεται με τους αμπελώνες που έχετε στο μικρό νησί της Θηρασίας;

ΓΒ Η Θηρασία είναι ένα νησί κοντά στη Σαντορίνη. Έχει 100 κατοίκους και δεν έχει αναπτυχθεί τουριστικά. Ήταν μια μεγάλη πρόκληση για εμάς. Είναι η ευκαιρία της Σαντορίνης να συστηθεί και πάλι. Εκεί, καλλιεργούμε 100% Ασύρτικο σε αμπελώνες που έχουν φυτευτεί με μοντέρνο τρόπο σε εγκαταλελειμμένη γη, σε σειρές και με υποστήριξη. Το έδαφος είναι πολύ παρόμοιο με αυτό της Σαντορίνης και αποτελεί μέρος του ΠΟΠ. Επειδή η ομάδα μας αποτελείται από νέους στον κλάδο, τόσο ηλικιακά όσο και από άποψη εμπειρίας, αυτός ο φρέσκος καμβάς, κατά κάποιο τρόπο, μας επιτρέπει να είμαστε πιο τολμηροί σε αυτά που δοκιμάζουμε. Είμαι περήφανος γιατί φέραμε μια διαφορετική φωνή στη συζήτηση.

WINE TASTING 

Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με ένα εξαιρετικό γεύμα συνοδευόμενο από τα κρασιά του οινοποιείου.

  • Το πρώτο κρασί που δοκιμάσαμε ήταν ο Nassitis 23.  O Nassitis ενσωματώνει το πνεύμα του νησιού φέρνοντας μαζί τις τρεις κύριες λευκές ποικιλίες σταφυλιών της Σαντορίνης: Ασύρτικο, Αηδάνι και Αθήρι. Ισορροπημένη έκφραση τροπικών φρούτων και αρωμάτων λευκών λουλουδιών, ενώ έντονη είναι και η  χαρακτηριστική ορυκτότητα της Σαντορίνης. Συνδυάζεται καλά με πολλές διαφορετικές γεύσεις.
  • Η Gramina Cuvee des Vignerons 2022 ακολούθησε. Η πρώτη φορά που έγινε ο τρύγος για αυτό το κρασί ήταν πολύ νωρίς το πρωί, και το ίδιο γίνεται έκτοτε, αφού δεν αλλάζει μία επιτυχημένη συνταγή. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ εκλεπτυσμένο κρασί: μια γροθιά από  ένα βελούδινο γάντι. Έχει έντονα φρουτώδη αρώματα αλλά με οξύτητα, αλμυρότητα και έντονη ορυκτότητα.
  • Η Alcyone 2022 παίρνει το όνομά της από την ελληνική μυθολογία. Η Αλκυόνη ήταν η όμορφη κόρη του Αίολου, θεού των ανέμων. Είναι ένα κομψό κρασί με ισορροπία και πολυπλοκότητα που προέρχεται από την ορυκτότητα του Ασύρτικου, τη δομή από το στοιχείο του ξύλου. Παρά τις επικρίσεις για τη χρήση ξύλου στο Ασύρτικο, το γεγονός παραμένει ότι, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, προσθέτει πολυπλοκότητα και πλούτο, με αποτέλεσμα ένα τέλεια ισορροπημένο κρασί με μεγάλη δυναμική παλαίωσης.
  • Το Kalupi 2020 Red Blend αποτελείται από 40% Ασύρτικο, 30% Μανδηλαριά και 30% Μαυροτράγανο. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα πολύ πιο απλό κρασί, σε σύγκριση με το κλασικό Μαυροτράγανο. Το αποτέλεσμα είναι ένα καλοκαιρινό κόκκινο κρασί που καταναλώνεται σε δροσερές θερμοκρασίες και που συνδυάζεται εξαιρετικά καλά με νησιώτικες σαλάτες. Είναι ένα ελαφρύ κρασί στο στόμα αλλά με τανίνες, δομή και οξύτητα. Συνδυάζεται επίσης πολύ καλά, με λιπαρά πιάτα.

Τα Κρασιά Συνδυάστηκαν Με:

  • Σαλάτα ντομάτας με πιπεριές Φλωρίνης, ψητή μελιτζάνα και καρπάτσιο χταποδιού με κάπαρη.
  • Φιλέτο αντζούγιας, σαλάτα με κάπαρη και ντομάτα, και σάλτσα μουστάρδας-λεμονιού.
  • Τηγανητό καλαμάρι σερβιρισμένο με μαγιονέζα αρωματισμένη με μαύρο σκόρδο.

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!