MESSAGE IN A BOTTLE

Roxanne, Sister Moon, New Day… Tραγούδια που όλοι έχουμε ακούσει, σιγοτραγουδήσει, αγαπήσει. Κάποιοι
από μας έχουμε συνδυάσει συγκεκριμένες στιγμές με τις μελωδίες τους. Όπως και κάποια κρασιά που απολαύσαμε και δέθηκαν για πάντα με τη στιγμή.

 To κρασί είναι σαν ένα τραγούδι, σου μένει. Αφηγείται μια ιστορία, όπως ένα τραγούδι. Και κάθε ιστορία πρέπει να έχει μια έκπληξη· και αρχή, μέση και τέλος. Όπως το κρασί. Ακούμε συχνά τη φράση «ροκ σταρ οινοποιός», που αναφέρεται συνήθως σε κάποιους φημισμένους παραγωγούς με πληθωρική προσωπικότητα. Σε αυτή την περίπτωση όμως, έχουμε να κάνουμε με έναν οινοποιό ροκ σταρ, ο οποίος, παρόλο που μεγάλωσε σε μια βιομηχανική περιοχή της Αγγλίας, ερωτεύτηκε την Τοσκάνη, αγόρασε μια πανέμορφη βίλα του 16ου αιώνα στην καρδιά του Chianti και αποφάσισε να αναβιώσει τον αμπελώνα του κτήματος και να φτιάξει κρασί. Όχι δανείζοντας απλώς το διάσημο όνομά του σε ένα προϊόν το οποίο θα μπορούσε άνετα να πουλά σε πολύ υψηλές τιμές. Αντιθέτως, θέλησε να παράγει κρασιά καλής ποιότητας, αλλά σε προσιτές τιμές.

Ο Sting και η γυναίκα του Trudie Styler ερωτεύτηκαν την Ιταλία και τα κρασιά της στη διάρκεια των περιοδειών που έκανε ο διάσημος τραγουδιστής στην Ευρώπη. Το κρασί δεν ήταν πάντα μέρος της ζωής του. Αντιθέτως, «μεγαλώνοντας στο New Castle στη διάρκεια της δεκαετίας του ’60, στον ορίζοντά μου υπήρχε μόνο η μπίρα», έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του. Οι ευαισθησίες του για το περιβάλλον, η αγάπη του για τη φύση, η υπέροχη ωριμότητα που έρχεται γλυκά με την ηλικία «παντρεύτηκαν» με τον δυναμισμό και την αγάπη της Trudie για τη γη –που της εμφύσησε ο πατέρας της– και έτσι γεννήθηκε ένα βιολογικό κτήμα που, εκτός από 150.000 φιάλες κρασί τον χρόνο, παράγει και ελαιόλαδο και μέλι. Ο Sting και η Trudie περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στην Τοσκάνη, η πρώτη καραντίνα μάλιστα τους βρήκε εκεί. Έχοντας ανακαλύψει ότι η καλύτερη ακουστική είναι στο κελάρι, o Sting συχνά τριγυρνά τραγουδώντας ανάμεσα στα βαρέλια με μια κιθάρα στο χέρι, ελπίζοντας ίσως ότι τα κρασιά που δημιουργούνται εκεί θα έχουν τον μοναδικό χαρακτήρα που έχουν και τα τραγούδια του…

Μουσικός, στιχουργός, τραγουδιστής, μπασίστας, ακτιβιστής και… οινοποιός. Ο υπέροχος Sting επέστρεψε στην Ελλάδα για δύο μοναδικές συναυλίες στο Ηρώδειο, γιόρτασε τα 70 του χρόνια και βρήκε λίγο χρόνο να απαντήσει στις ερωτήσεις του Grape.

G Πώς αποφασίσατε με τη σύζυγό σας Τrudie να αγοράσετε το «Ιl Palagio» και να ασχοληθείτε με την παραγωγή κρασιού;

S Στην Τοσκάνη αισθάνομαι πραγματικά πολύ κοντά στη φύση. Έχοντας μεγαλώσει σε μια βιομηχανική περιοχή της Αγγλίας, η φύση πάντα αποτελούσε για μένα ένα θαύμα. Το γεγονός ότι φυτεύεις κάτι και το βλέπεις να μεγαλώνει! Πραγματικά, πρέπει να είχα αφήσει αρκετά χρόνια πίσω μου την εφηβεία, όταν άρχισα να τρώω κάτι που δεν προερχόταν από κονσέρβα! Ήταν ξεκάθαρο και στους δυο μας ότι θέλαμε να κάνουμε κάτι που να έχει σχέση με τη φύση και τον πολιτισμό. Το κρασί αγκαλιάζει και τα δύο. Και το κρασί μάς βρήκε!

G Υπάρχει κάτι κοινό ανάμεσα στο να γράφει κανείς μουσική και στο να φτιάχνει ένα κρασί;

S Έχω συνειδητοποιήσει πια ότι τα μεγάλα κρασιά, όπως και τα μεγάλα τραγούδια, έχουν μια ιστορία να πουν. Μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Τα κρασιά, όπως και τα τραγούδια όταν τα ακούς, μπορείς και τα σκέφτεσαι για πολύ μετά, σου μένουν. Υπ’ αυτήν την έννοια έχουν πολλά κοινά.

G Όλα τα κρασιά του κτήματος φέρουν τις ονομασίες των διάσημων τραγουδιών σας, γιατί, όπως έχετε πει, «το κρασί είναι σαν τραγούδι, θα πρέπει να διηγείται μια ιστορία». Όλα σας τα κρασιά έχουν μια ιστορία να διηγηθούν;

S Αυτό που με εμπνέει είναι ότι το να πίνεις κρασί προκαλεί μια συζήτηση, μια ανταλλαγή απόψεων, έναν διάλογο με διαφορετικές απόψεις, και πιστεύω ότι αυτό είναι υπέροχο. Η κουλτούρα του κρασιού είναι μια κουλτούρα ανοιχτή στις διαφορετικές απόψεις. Ταυτόχρονα διαθέτει πολύ έντονα και το στοιχείο της έκπληξης. Η έκπληξη είναι τα πάντα στη μουσική. Υποψιάζομαι ότι και στο κρασί είναι το ίδιο. Όταν πίνεις ένα κρασί, θέλεις να εκπλαγείς, θέλεις να πεις «ω, δεν το περίμενα αυτό». Αυτό είναι το κλειδί της τέχνης, αυτό είναι το κλειδί της μουσικής. Πιστεύω ότι αυτό είναι το κλειδί για ένα καλό κρασί.

Υπάρχουν τόσο πολλές ομοιότητες μεταξύ της ιστορίας που διηγείται η μουσική και της ιστορίας που μπορεί να διηγηθεί ένα κρασί. Κάθε ιστορία χρειάζεται μια έκπληξη. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται και γίνεται πιο πολύπλοκη, δημιουργούνται περισσότεροι χαρακτήρες. Κάθε ιστορία έχει αρχή, μέση και τέλος. Το να δημιουργήσεις μια ιστορία είναι μια δύσκολη διαδικασία, έτσι συμβαίνει και με το κρασί. Και πραγματικά εκτιμώ τους οινοποιούς που μας λένε με τα κρασιά τους μια ιστορία, γιατί αυτή είναι και η δική μου ιστορία.

G Τον περασμένο χρόνο, ο διάσημος οινολόγος Riccardo Cotarella προστέθηκε στην ομάδα του «Ιl Palagio». Τι περιμένετε να πετύχετε μέσα από αυτή τη συνεργασία;

S Πριν από έναν περίπου χρόνο, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η Τrudie κι εγώ κυκλοφορήσαμε ένα καινούργιο κρασί από το «Il Palagio». Λέγεται Baci sulla Bocca, που σημαίνει «Φιλιά στο Στόμα». Πρόκειται για την πρώτη μας συνεργασία με τον Ricardo Cotarella και είναι το πρώτο λευκό κρασί που παράγουμε στο κτήμα, 100% Vermentino. Είναι αφιλτράριστο, τραγανό, με έμφαση στο φρούτο. Η Τrudie λατρεύει τα λευκά κρασιά. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει στα ύψη στην Τοσκάνη, αναζητούσαμε πάντα ένα λευκό από το Friuli στη νοτιοανατολική Ιταλία, κρασιά όπως το Ronco Delle Mele Sauvignon Blanc του Venica. Aποφασίσαμε ότι θέλαμε να βγάλουμε το δικό μας λευκό κρασί, ένα κρασί πλούσιο, αλλά με μεγάλη φρεσκάδα που να τη νιώθεις στα χείλη. Το Vermentino είναι μια εξαιρετική ποικιλία που αρχίζει και κερδίζει διαρκώς έδαφος στην Τοσκάνη, φρουτώδης και αρωματική, αλλά και με δυναμικό παλαίωσης. Ήταν ο τέλειος συνδυασμός. Το όνομα το εμπνευστήκαμε από την πανδημία. Μετά από περισσότερο από έναν χρόνο με μέτρα εξαιτίας της Covid και με πρόσωπα καλυμμένα με μάσκες, θέλαμε αυτό το κρασί να είναι σαν ένα κάλεσμα για να επιστρέψει πάλι το ανθρώπινο άγγιγμα και η τρυφερότητα. Τα επόμενα που θα κυκλοφορήσουν θα είναι το New Day, ένα εξαιρετικό ροζέ, και δύο καταπληκτικά κόκκινα, το 1530 και το La Duchessa.

Δείτε Επίσης

G Έχετε δοκιμάσει ελληνικά κρασιά; Υπάρχει κάποιο που σας άρεσε ιδιαίτερα;

S Αγαπώ πολύ την Ελλάδα και τους Έλληνες και τον σπουδαίο πολιτισμό σας. Έχω δοκιμάσει αρκετά ελληνικά κρασιά στη διάρκεια των πολλών επισκέψεών μου στη χώρα σας, αλλά έχω την αίσθηση ότι τώρα είναι καλύτερα από ποτέ. Το τελευταίο κρασί που δοκίμασα ήταν το Μούχταρο. Θα πρέπει όμως να δοκιμάσω πολλά ακόμη προκειμένου να αποφασίσω ποιο είναι το αγαπημένο μου!

O ροκ σταρ στο αμπέλι!

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ «IL PALAGIO»

Eίχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα κρασιά του «Il Palagio» σε Μasterclass που διοργανώθηκε από τη Star.wines, την εταιρεία που έχει αναλάβει την προώθησή τους, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Αλέξανδρο Ανδρεάδη. To Μessage in a Bottle, λευκό από την ποικιλία Vermentino και ερυθρό από Sangiovese, ήταν μία από τις ετικέτες που δοκιμάσαμε, κρασιά δεξαμενής με έμφαση στο πρωτογενές φρούτο, εύκολα και ευχάριστα, αλλά ταυτόχρονα τυπικά της περιοχής της Τοσκάνης. Δοκιμάσαμε επίσης το Baci Sulla Boca, ένα πιο σύνθετο, με εξαιρετική οξύτητα Vermentino, καθώς και το ροζέ Νew Day 2020, ένα ροζέ σε στιλ Προβηγκίας από Sangiovese.

Aκολούθησαν τα βαρελάτα κόκκινα, La Duchessa 2018, από 100% Sangiovese, το 1530 του 2019, από 50% Sangiovese και 50% Μerlot, και το Dieci 2016, μια επετειακή ετικέτα που κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης του δέκατου τρύγου του κτήματος. Κοινό χαρακτηριστικό και των τριών, η πολύ καλή ενσωμάτωση του βαρελιού και η κομψότητα που χαρακτηρίζει τα κρασιά της Τοσκάνης. •

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!