ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Ο Δημήτρης Μότσος, είναι ο νέος Διευθυντής στο Κτήμα Αργυρού στη Σαντορίνη. Ένας από τους λίγους Έλληνες που πήρε με υποτροφία τον τίτλο του WSET Diploma in Wines & Spirits ενώ πλέον σπουδάζει  στο 2ο έτος του Ινστιτούτου των Masters of Wine και πάει ολοταχώς για τον τίτλο. Πέρασε ήδη με την πρώτη προσπάθεια τη θεωρία του stage 2 (στο οποίο επίσης φοιτά με υποτροφία) και είναι ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο του. Απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Σπουδών της Ν.Α. Ευρώπης στη Νομική ενώ τα τελευταία χρόνια είναι υποψήφιος διδάκτορας στην Πολιτιστική Διπλωματία. Επαγγελματικά, εδώ και λίγο καιρό συνεργάζεται με την εταιρεία Αίολος στο κομμάτι του marketing και της προώθησηςτων  κρασιών. Τον συναντήσαμε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της νέας συνεργασίας.

NI Τι σημαίνει αυτή η συνεργασία για σένα, αλλά και το κτήμα;
ΔΜ Για εμένα ως Δημήτρη είναι η κατάκτηση μιας κορυφής, το να έρθεις να δουλέψεις για το Κτήμα Αργυρού στη Σαντορίνη που αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τον παγκόσμιο οινικό χάρτη και να συνεργαστείς με τον Ματθαίο Άργυρο. Κάτι που θα ήθελε να κάνει κάθε επαγγελματίας που ασχολείται με το κρασί. Ερχόμενος το Κτήμα Αργυρού ελπίζω να βοηθήσω από τη μία και να γίνω ακόμα καλύτερος από την άλλη, και το ίδιο πιστεύουν και οι άνθρωποι του κτήματος.

NI Ποιος είναι ο νέος ρόλος σου;
ΔΜ Αναλαμβάνω τη διεύθυνση του Κτήματος. Αυτό σημαίνει ότι μεταξύ άλλων θα έχω και την ευθύνη για το κομμάτι των εξαγωγών αλλά ένα κομμάτι της εσωτερικής αγοράς. Δεν θα μπω στο κομμάτι της παραγωγής. Έτσι θα αποφορτισθούν από έναν μεγάλο όγκο δουλειάς ο Ματθαίος Αργυρός και ο Μιχάλης Προμπονάς που θα εστιάσουν περισσότερο στην παραγωγή.

ΝΙ Αφήνεις όλα τα άλλα με τα οποία καταπιάνεσαι;
ΔΜ Παραμένω στον Αίολο, ως ειδικός συνεργάτης, οι πρώτοι άνθρωποι που χάρηκαν με την εξέλιξη και με τη νέα συνεργασία ήταν οι άνθρωποι του Αιόλου. Έτσι κι αλλιώς υπάρχει σχέση μεταξύ Κτήματος Αργυρού και Αίολου.

ΝΙ Τι θέλει να πει το Κτήμα Αργυρού σε σχέση με τη Σαντορίνη, σε σχέση με το ελληνικό κρασί;
ΔΜ Το Κτήμα Αργυρού σέβεται και αναγνωρίζει τις προσπάθειες όλων των Ελλήνων οινοποιών. Θεωρούμε ότι είμαστε ο κρίκος μιας αλυσίδας και μόνο με μια ενιαία συλλογική ταυτότητα θα μπορέσουμε ως ελληνικό κρασί να προχωρήσουμε. Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας μας είναι ξεκάθαρα το Ασύρτικο Σαντορίνης. Υπάρχουν και άλλες γηγενείς ποικιλίες τις οποίες σεβόμαστα απεριόριστα, όπως το Αηδάνι, το Αθήρι, το Μαυροτράγανο ή η Μανδηλαριά. Θεωρούμε ότι η ποικιλία που δίνει τα πιο σπουδαία κρασιά και σε αυτή θα δώσουμε έμφαση είναι το Ασύρτικο. Δεν στο κρύβω ότι ακόμα και στις νέες φυτεύσεις που γίνονται, μπαίνει μόνο Ασύρτικο και δεν θα φυτευτεί κάτι άλλο.

Στην οινοποίηση θέλουμε στην ουσία το κρασί μας να αντιπροσωπεύει τον καθαρό, κρυστάλλινο χαρακτήρα του Ασύρτικου. Γενικότερα πιστεύουμε ότι τα κρασιά από Ασύρτικο πρέπει να έχουν σύνδεση με το αμπελοτόπι. Δεν υπάρχει μια νόρμα που να λέει, χρησιμοποιώ βαρέλι, δεν βάζω βαρέλι ή χρησιμοποιώ τσιμεντένιες δεξαμενές. Θέλουμε να αναδείξουμε το αμπελοτόπι, θα κάνουμε ότι χρειαστεί.

ΝΙ Πόσο εύκολο είναι αυτό, να διατηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στο terroir και την ποικιλία;
ΔΜ Μπορείς να το πετύχεις αυτό, μόνο με συνεχείς επενδύσεις και δουλειά. Όλα ξεκινούν από το αμπέλι, πονάμε το αμπέλι όσο δεν φαντάζεσαι. Έχουμε 1.300 ιδιόκτητα στρέμματα κι άλλα 800 συνεργαζόμενα, κι όμως ξέρουμε κάθε πρέμνο ξεχωριστά. Με τους  συνεργαζόμενους αμπελουργούς υπάρχει σχέση 30, 40, 50 ετών. Στο Κτήμα έχουμε μια ομάδα 35 αμπελοκαλλιεργητών οι οποίοι εκπαιδεύονται συνεχώς και εξειδικεύονται μέσα στον αμπελώνα και μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους.

 

Δείτε Επίσης
ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΣΤΟ ΑΜΠΕΛΙ

Δεν αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους, οι επενδύσεις συνεχίζονται και πρόσφατα αποκτήθηκε ένα πολύ ακριβό μηχάνημα οπτικού ελέγχου με λέιζερ, το οποίο είναι το μοναδικό στην Ελλάδα για λευκά σταφύλια, το οποίο κάνει την πιο αυστηρή διαλογή που μπορεί κανείς να φανταστεί. Παίρνουμε ό,τι καλύτερο στο τελικό αποτέλεσμα και μετά έχουμε ένα χημικό εργαστήριο το οποίο κάνει οποιαδήποτε χημική ανάλυση μπορεί να θελήσει ένα οινοποιείο. Δίνουμε και στους αμπελουργούς αλλά και στους οινολόγους μας τα καλύτερα μέσα για να κάνουν τη δουλειά τους. Θεωρούμε ότι συνδυάζουμε το παραδοσιακό με το μοντέρνο, το vinsanto μας για παράδειγμα για το οποίο φημιζόμαστε, μπορεί να αναδείξει την παράδοση μέσα από σύγχρονες μεθόδους.

ΝΙ Μπορεί να συμβαδίσει ο υπερτουρισμός με την οινική ανάπτυξη στη Σαντορίνη;
ΔΜ Θεωρώ ότι μπορούν να συνυπάρξουν, αρκεί να δούμε τι γίνεται σε άλλες περιοχές. Για παράδειγμα στην Cinque Terre της Ιταλίας αλλά και σε άλλα μέρη στον οινικό χάρτη που είναι χαρακτηρισμένα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Αν γίνει αυτό και στη Σαντορίνη, θα προστατευτούν κάποια κομμάτια του αμπελώνα, θα μπορουν να φυτευτούν ή να επαναφυτευτούν και έτσι να δημιουργηθεί μια ζώνη – θεματοφύλακας σαν ένα Jurassic Park, γιατί η Σαντορίνη αυτό είναι. Το Jurassic Park του παγκόσμιου αμπελώνα.

Φυσικά και θέλουμε τουριστική ανάπτυξη. Τουρισμός είναι η και γαστρονομία, το κρασί και οτιδήποτε γύρω από αυτό, αλλά θέλουμε όλα αυτά να γίνονται λελογισμένα και όχι με υπερβολές. Το να χτιστεί όλο το νησί, κάνει κακό στον αμπελώνα και είναι πολύ κακό για την εικόνα του νησιού. Πώς θα γίνει να προστατευθεί όλο αυτό; Με το να δοθούν κίνητρα σε ανθρώπους που εργάζονται εδώ για να το περάσουν αυτό στα παιδιά και να πουν: “Δεν θα κάνω Airbnb, θα ασχοληθώ τελικά με το αμπέλι”. Αυτό θα γίνει μόνο αν τους παρέχουμε τα μέσα, με τις σωστές τιμές αγοράς, με τον τρόπο που πρέπει.

Ο Ματθαίος Αργυρός με τον Δημήτρη Μότσο, νέο διευθυντή του Κτήματος Αργυρού.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | [email protected]
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

Νέες Ετικέτες

Νέες Ετικέτες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!