ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

Η Πάτρα μπαίνει όλο και περισσότερο στο χώρο του κρασιού. Μια ζωντανή πόλη με τους φοιτητές που σπουδάζουν εκεί να δίνουν τον τόνο. Ταβερνάκια, μεζεδοπωλεία, εστιατόρια και μπαρ είναι γεμάτα με κόσμο όχι μόνο το βράδυ αλλά και μέσα στην ημέρα. Γενικά, δίνει την εντύπωση στον επισκέπτη ότι ο κόσμος σε αυτή την πόλη είναι “έξω”. Η Πάτρα έχει αναπτύξει μία οινική κουλτούρα που την βρίσκεις μπροστά σου, κυρίως στα wine bar. Οι οινικές εκθέσεις που διοργανώνονται στην πόλη προσελκύουν οινόφιλους και επαγγελματίες από τον χώρο της φιλοξενίας και της εστίασης. Στο Patras Wine Fair που γίνεται φέτος για τρίτη φορά, την Κυριακή 12 Μαρτίου, συμμετέχουν περισσότερα από 40 οινοποιεία, ανάμεσά τους μεγάλα και καθιερωμένα ονόματα του κρασιού αλλά και μικρές προσπάθειες από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ξεχωριστή θέση στην έκθεση αυτή, έχουν τα οινοποιεία της περιοχής.
Τα οινοποιεία της Αχαΐας παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή της πόλης και έχουν πλούσια ιστορία να επιδείξουν. Από τη μία πλευρά,στα νότια λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο, βρίσκεται η Achaia Clauss, το ιστορικό και εμβληματικό οινοποιείο που χάραξε τα πρώτα βήματα, την αρχική πορεία του ελληνικού κρασιού. Λειτουργεί από το 1861 στο Κάστρο που δημιούργησε ο Βαυαρός Γουσταύος Κλάους, ιδρύοντας μια εταιρεία που πρωτοστάτησε στην οινοποιία και τον οινοτουρισμό στην χώρα μας. Οι άνθρωποι που κρατάνε σήμερα τις τύχες της στα χέρια τους μεταφέρουν την κληρονομιά και τις παραδόσεις στις επόμενες γενιές.

Το οικιστικό συγκρότημα της Achaia Clauss περιλαμβάνει καθεδρικούς ναούς,πέτρινα αρχοντικά και υποστατικά, τους βιομηχανικούς χώρους παραγωγής και τις αποθήκες για το κρασί.

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στα αυτοκρατορικά κελάρια του οινοποιείου.
Σε ένα κτίριο στο κέντρο του οικισμού, ο επισκέπτης αφού ξεναγηθεί στο Μουσείο μέσα στο οποίο ξετυλίγεται όλη η ιστορία του ελληνικού κρασιού, μπαίνει στο “Αυτοκρατορικό Κελάρι”.
Η εικόνα προκαλεί δέος με τα 167 βαρέλια που είναι γεμάτα με Μαυροδάφνη παλαίωσης και έχουν αφιερωθεί από τον Γουσταύο Κλάους και τους διαδόχους του σε σημαίνουσες προσωπικότητες της πολιτικής, καλλιτεχνικής, αθλητικής, κοινωνικής, εκκλησιαστικής και πνευματικής ζωής που έχουν επισκεφθεί το οινοποιείο. Αφετηρία της παράδοσης αυτής, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, υπήρξε η επίσκεψη της αυτοκράτειρας της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, το 1885, προς τιμήν της οποίας ο Γουσταύος Κλάους ονόμασε το κελάρι αυτό “Imperial Cellar”, δηλαδή “Αυτοκρατορικό Κελάρι”. Τα 30 από τα βαρέλια είναι αφιερωματικά και τα 4 έχουν παραστάσεις από την Ελληνική Μυθολογία. Η ξενάγηση στον χώρο είναι μια εμπειρία που σε υποβάλει και σε συγκινεί και παρόμοιά της δεν μπορεί να ζήσει κάποιος σε άλλο ελληνικό οινοποιείο.
Η Achaia Clauss σήμερα παράγει μία μεγάλη γκάμα κρασιών που περιλαμβάνει από απλές σειρές με καθημερινά κρασιά, μέχρι τις εξαιρετικές premium ετικέτες της σειράς Castro Clauss με Μαυροδάφνη, Cabernet Sauvignon και Syrah. Ξεχωριστή θέση στο portfolio του οινοποιείου καταλαμβάνουν οι γλυκές εκφράσεις της Μαυροδάφνης. Οι οίνοι αυτοί που ανήκουν στην κατηγορία ΠΟΠ Πάτρα, παράγονται σε μοναδικά αμπελοτόπια στην αμπελουργική ζώνη που βρίσκεται στα νότια και νοτιοανατολικά του νομού στην περιοχή του Πετρωτού. Ο οικισμός αυτός δημιουργήθηκε στην ουσία από εργάτες της Achaia Clauss. Αν κατευθυνθούμε νότια της Πάτρας θα βρούμε κι άλλα οινοποιεία που δραστηριοποιούνται εκεί όπως το Sant Or, που βρίσκεται στο Σαντομέρι και “ευθύνεται” για την αναβίωση μιας σπάνιας τοπικής ποικιλίας της Σανταμεριάνας.

Από την άλλη πλευρά στα βόρεια της πόλης βρίσκεται το Οινοποιείο Παρπαρούση. Ιδρύθηκε το 1974 από τον οινολόγο Θανάση Παρπαρούση και τη σύζυγο του Βάσω, με στόχο την παραγωγή εμφιαλωμένων ποιοτικών κρασιών. Σήμερα η δεύτερη γενιά συμμετέχει ενεργά, με την Εριφύλη και τη Δήμητρα να έχουν αναλάβει την αμπελουργία, οινοποίηση και παραγωγή. Η πορεία του οινοποιείου αυτά τα 50 χρόνια είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για την περιοχή αλλά ευρύτερα για το ελληνικό κρασί. Η Μαυροδάφνη Ταώς αλλά κυρίως το γλυκό κρασί (ΠΟΠ) Μοσχάτος Ρίου Πατρών έχουν ταξιδέψει την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.

Στην Ορεινή Αιγιάλεια

Αν φύγουμε από το οινοποιείο Παρπαρούση που είναι κοντά στην Πανεπιστημιούπολη και συνεχίσουμε ακόμα πιο ανατολικά, με κατεύθυνση προς Κόρινθο φθάνουμε στην περιοχή που έχει αναδειχθεί σε πρωταγωνίστρια της οινικής ιστορίας του νομού και πλέον έχει ξεπεράσει τα στενά όρια της Αχαΐας και έχει γίνει γνωστή όπου φτάνει ελληνικό κρασί.

Τι κάνει όμως τα κρασιά της Αιγιάλειας μοναδικά;
Πρώτα είναι το έδαφος. Υψόμετρο, βράχια, πεζούλες. Η γεωλογική διαμόρφωση της περιοχής, αποτελεί αντικείμενο έρευνας για επιστήμονες από όλο τον κόσμο λόγω της ιδιαιτερότητάς της. Το υψόμετρο, που ξεπερνά τα 1.000 μέτρα επηρεάζει θετικά την αμπελοκαλλιέργεια.
Ύστερα είναι το κλίμα. Στο ορεινό ανάγλυφο της Αιγιάλειας, τα οινοπέδια επωφελούνται από τους ισχυρούς βοριάδες. Είναι μία από τις δύο ΠΟΠ ζώνες της Ελλάδας με βόρεια έκθεση (η άλλη είναι οι Αρχάνες στην Κρήτη).
Μετά είναι το σταφύλι. Το πιο σημαντικό είναι ο Ορεινός Ροδίτης, η ποικιλία σήμα-κατατεθέν που καλλιεργείται εκεί, οινοποιείται σε διαφορετικές εκδοχές από κάθε οινοποιείο το οποίο κάνει την δική του προσπάθεια και θέλει να βάλει το δικό του touch στο κρασί που φτιάχνει. Η έκφραση της ποικιλίας και του εδάφους μαζί με την διαφορετική προσέγγιση του κάθε οινοποιείου δίνουν διαφορετικά κρασιά που συνήθως έχουν καλή ισορροπία ανάμεσα στο αλκοόλ και την οξύτητα.
Κυρίως όμως είναι οι άνθρωποι. Τα κρασιά των οινοποιείων της ορεινής Αιγιάλειας περιλαμβάνονται σήμερα στις λίστες σπουδαίων εστιατορίων από το Τόκιο και το Λονδίνο, μέχρι τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες. Κρασιά μοναδικά, άρτια, δομημένα και το πιο σημαντικό, απολαυστικά. Αυτό δεν είναι τυχαίο και έγινε κυρίως με τη γνώση, τη φαντασία και την διορατικότητα συγκεκριμένων ανθρώπων τους οποίους πρέπει να αναφέρουμε όταν μιλάμε για την Αιγιάλεια. Ο Άγγελος Ρούβαλης από το ομώνυμο οινοποιείο, ο Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος και ο Αρίστος Σπανός από τον Τετράμυθο έχουν συμβάλει περισσότερο από κάθε άλλον σε αυτό.

Αμπελώνας στην ορεινή Αιγιάλεια. Φωτογραφία: Γιώργος Καπλανίδης

Η Αιγιάλεια έχει μακραίωνη εμπειρία στην αμπελοκαλλιέργεια και την ποιοτική παραγωγή κρασιού, λόγω της ιδιαιτερότητας της τοπικής μαύρης σταφίδας. Σε μία προσπάθεια συνέργειας με σκοπό την εξωστρέφεια, δέκα οινοποιεία της Αιγιάλειας ενώθηκαν και ίδρυσαν το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια. Είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε ως Φεστιβάλ Γαστρονομίας με επίκεντρο το Αίγιο και επεκτάθηκε στην υπόλοιπη Αχαΐα, έγινε κέντρο οινοτουρισμού και προβολής των οίνων που παράγονται στις πλαγιές της Αιγιάλειας. Σχεδιάστηκαν οινικές διαδρομές για τους επισκέπτες, στο δίκτυο εντάχθηκαν και επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης. Τα οινικά event που οργανώνουν απευθύνονται τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες. Πλαισιώνονται από καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δράσεις και κάθε καλοκαίρι γεμίζουν θέατρα, πλατείες και κάθε γωνιά, ακόμα και στα μικρά χωριά που γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις. Τα οινοποιεία που συμμετέχουν στα Οινοξένεια:

Οινοποιείο Ρούβαλη

Ιδρύθηκε από τον Άγγελο Ρούβαλη το 1991 και πλέον έχει τον πρώτο λόγο έχει η επόμενη γενιά. Η Θεοδώρα Ρούβαλη και ο σύντροφός της Αntonio Ruiz Pañego προσεγγίζουν το αμπέλι και το κρασί με μια φιλοσοφία που κινείται σε τέσσερις άξονες, οι οποίοι συναντώνται για να δώσουν το ιδανικό αποτέλεσμα. Η γη, το κλίμα, οι αμπελώνες και οι άνθρωποι επηρεάζουν και διαμορφώνουν τις συνθήκες παραγωγής κρασιού στην ορεινή Αιγιάλεια. Τα κρασιά του οινοποιείου έχουν κατακτήσει σημαντικά βραβεία σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς και διακρίνονται για την υψηλή ποιότητα και τον χαρακτήρα τους. Από τους πρωτεργάτες του θεσμού “Οινοξένεια”, οι άνθρωποι δεν σταματούν να εμπλέκονται στα κοινά και να πρωτοστατούν στην προσπάθεια προώθησης της Αιγιάλειας και όχι μόνο των κρασιών της. Υπέρμαχοι της Ηρωικής Αμπελουργίας (Ευρωπαϊκό δίκτυο οινοποιείων που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με δύσκολες συνθήκες) δεν σταματούν να καινοτομούν και να ξεχωρίζουν.
Info: Οινοποιείο Ρούβαλη, Σελινούς Αίγιο
Wesbite: www.rouvaliswinery.gr
Τηλέφωνο: 26910.29415
E-mail: info@rouvaliswinery.gr

Οινοποιείο Τετράμυθος

Οινοποιείο στην κατηγορία εκείνων που διαμορφώνουν τις εξελίξεις στον οινικό χώρο. Τα αδέλφια Αρίστος και Στάθης Σπανός και ο επικεφαλής οινολόγος Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος έχουν στραφεί από την αρχή στη βιολογική (και βιοδυναμική) καλλιέργεια και στην παραγωγή κρασιών ήπιας παρέμβασης. Καλλιεργούν γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες με αιχμή του δόρατος τον τοπικό Ροδίτη ο οποίος παρουσιάζεται σε πολλές διαφορετικές εκφράσεις και στυλ. Φρέσκος αλλά και ωριμασμένος σε βαρέλια, πήλινους αμφορείς και τσιμεντένια αυγά. Δίνουν έμφαση στην ποιότητα των κρασιών ως καθαρές εκφράσεις της ποικιλίας και της περιοχής αλλά και στον οινοτουρισμό με επενδύσεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις, ξενώνα και υποδομές εστίασης.
Info: Οινοποιείο Τετράμυθος, 8ο χλμ. Πούντας – Καλαβρύτων, Άνω Διακοπτό
Wesbite: www.tetramythoswines.com, www.facebook.com/tetramythoswines/
Τηλέφωνο: 26910.97500
E-mail: info@tetramythoswines.com

Αχαιών Oινοποιητική

Το οινοποιείο, παράγει κρασιά από το 1949 και πλέον βρίσκεται στα χέρια της τρίτης γενιάς. Τα τρία αδέρφια, η Σωσάννα Κατσικώστα, η Κατερίνα Κατσικώστα και ο Λουκάς Κατσικώστας έχουν μοιράσει τους ρόλους και παράγουν ποιοτικά κρασιά αποκλειστικά από τοπικές ποικιλίες ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα δραστήριοι στο κομμάτι του οινοτουρισμού αλλά και στις κοινές δράσεις που έχουν να κάνουν με την συνολική προβολή της Αιγιάλειας. Στη φιλοσοφία τους μεγάλο κομμάτι αφιερώνεται στην ήπια παρέμβαση στο αμπέλι και στο οινοποιείο με σκοπό τα κρασιά που φτιάχνουν να αποτελούν καθαρές εκφράσεις της ποικιλίας και του τόπου. Σιδερίτης, Ροδίτης, Μοσχάτο, Μαυροδάφνη, που καλλιεργούνται σε αμπελώνες στις πλαγιές της Αιγιάλειας σε υψόμετρο που ξεκινάει από τα 500 μέτρα και φτάνει πάνω από τα 1.000. Οι εξαγωγές σε premium αγορές αποτελούν το δυνατό χαρτί τους και εκεί πέφτει μεγάλο μέρος της προσπάθειας τους.
Info: Αχαιών Oινοποιητική, Κορίνθου 121, Αίγιο
Wesbite: www.acheonwinery.gr
Τηλέφωνο: 26910.28062 / 6983.069926
E-mail: info@acheonwinery.gr

Οινοποιείο Εδανός

Οινοποιείο που ξεκίνησε το 1975 και είναι ήδη στα χέρια της τρίτης γενιάς. Συνδυάζοντας την παράδοση με τη σύγχρονη τεχνολογία, στον αμπελώνα καλλιεργούν 60 στρέμματα με Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο, Merlot και Syrah, που αποτελούν τη βάση της πρώτης ύλης για την παραγωγή των κρασιών.
Συνεργαζόμενοι για σειρά ετών με αμπελοκαλλιεργητές από τον Καλαμιά συμπληρώνουν την παραγωγή του κτήματος.
Info: Οινοποιείο Εδανός, Καλαμιάς Αιγιάλειας
Wesbite: www.edanoswines.gr
Τηλέφωνο: 26960.61370
E-mail: edanos@hotmail.com

Αμπελώνες Rira

Επισκέψιμο οινοποιείο στη Ρίρα Αραβωνίτισσας με αμπελώνα που φτάνει τα 250 στρέμματα στις πλαγιές της Αιγιάλειας. Τα κλήματα αντιμετωπίζονται ανθρωπο-λογικά ως αυτοτελείς οργανισμοί που μεγαλώνουν με τις αντίστοιχες δυσκολίες. Οι ποικιλίες ξεφεύγουν από τις συνηθισμένες και παραδοσιακές της περιοχής. Καλλιεργούνται Αγιωργίτικο, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Sauvignon Blanc αλλά και Chardonnay, Viogner, Gewurztraminer, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Cabernet Sauvignon και Grenache rouge.
Info: Οινοποιείο Rira Αιγιάλειας, Αίγιο
Wesbite & Facebook: www.rira.gr, https://www.facebook.com/RiraWines/
Τηλέφωνο: 26910.20123
E-mail: info@rira.gr

Cavino

Eίναι μία από τις μεγαλύτερες σε όγκο παραγωγής αλλά και ιστορία, οινοποιίες της Ελλάδας. Οι εγκαταστάσεις της, νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, αποτελούν ένα από τα καλύτερα δείγματα βιομηχανικής μονάδας παραγωγής οίνων και ποτών, με τεράστια εξαγωγική δραστηριότητα σε δεκάδες χώρες. Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο που βρίσκεται στα Καλάβρυτα, αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι της εταιρείας και είναι ένα ξεχωριστό οινοποιείο περιορισμένης παραγωγής κρασιών υψηλής ποιότητας. Έχει ιδιαίτερη, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και βρίσκεται σε μία τοποθεσία εκπληκτικής ομορφιάς, με υψόμετρο 880 μ. και θέα στο φαράγγι του Βουραϊκού. Η ιστορία του αρχίζει ουσιαστικά το 1550, αφού συνδέεται άμεσα με το ομώνυμο μοναστήρι, που από μόνο του είναι ένα εξαιρετικό αξιοθέατο της περιοχής.
Info: Cavino, Γέφυρα Μεγανίτη, 25100 Αίγιο
Wesbite: www.cavino.gr, www.megaspileo.gr
Τηλέφωνο: 26910.71555
E-mail exports@cavino.gr, info@megaspileo.gr

Οινοποιείο Κιντώνη

Ένα οινοποιείο που εστιάζει στην παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας οι οποίοι από τη μία εκφράζουν τα χαρακτηριστικά της αμπελουργικής περιοχής και το terroir και από την άλλη διατηρούν την τυπικότητα της εκάστοτε ποικιλίας.
info: Οινοποιείο Κιντώνη, Πάροδος Κορίνθου Αίγιο, 25100
Wesbite: https://www.kintonis.gr/
Τηλέφωνο: +30 2691 023089
E-mail: info@kintonis.gr

Δείτε Επίσης
VINOEURO 2024

Οινοποιείο Κανακάρη

Τρίτη γενιά οινοποιών, με εμπειρία που ξεπερνά πλέον τα 40 χρόνια. Έχουν προσθέσει στις γηγενείς ποικιλίες και άλλες ελληνικές και διεθνείς. Ροδίτης, Μαλαγουζιά, Μοσχοφίλερο, Μαύρο Καλαβρυτινό, Merlot, Syrah και Αγιωργίτικο δίνουν κρασιά που προέρχονται από πέντε διαφορετικά οινοπέδια.
Info: Οινοποιείο Κανακάρη, Παλαιά Εθνική Οδός Ελίκης – Διακοπτού
Wesbite: www.kanakariswines.gr
Τηλέφωνο: 26910.81255
E-mail: info@kanakariswines.gr

Οινοποιείο Καρανικόλα

Επισκέψιμο οικογενειακό οινοποιείο στον λόφο του χωριού Παρασκευή, που παράγει κρασιά από τοπικές και διεθνείς ποικιλίες. Από την αμπελοκαλλιέργεια μέχρι την παραγωγή και την προώθηση, όλη η διαδικασία είναιδουλειά της οικογένειας Καρανικόλα. Η συνολική έκταση των αμπελώνων είναι 50 στρέμματα. Είναι φυτεμένοι με τις ποικιλίες Ροδίτης, Μαλαγουζιά, Μαυροδάφνη και Cabernet Sauvignon. Οι αμπελώνες καλλιεργούνται με μια μινιμαλιστική λογική και ελάχιστες παρεμβάσεις.

info: Οινοποιείο Καρανικόλα, Παρασκευή Αιγιαλείας, 25100 Αίγιο
website: karanikolaswines.gr
Τηλέφωνο: +30 26910 26 883
Email: info@karanikolaswines.gr

Οινοποιείο Κροκιδά

Η τρίτη γενιά της οικογένειας έχει αναλάβει πλέον την οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1959. Σε συνεργασία με τους αμπελουργούς της ζώνης της ορεινής Αιγιάλειας παράγονται κρασιά από Ροδίτη, Σιδερίτη, Μοσχάτο, Μαύρο Καλαβρυτινό, αλλά και από Αγιωργίτικο και Μοσχοφίλερο ενώ από το portfolio δεν λείπουν και οι διεθνείς ποικιλίες.
Info: Οινοποιείο Κροκιδά, 151 χλμ Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Πατρών, Ακράτα Αχαΐας
Wesbite: http://krokidas.gr
Τηλέφωνο: 26960.31403
E-mail: info@krokidas.gr

M20 Winery

Ένα μικρό οικογενειακό οινοποιείο, που ιδρύθηκε το 2018 και παράγει κρασιά από τις τοπικές ποικιλίες Ροδίτη και Λαγόρθι αλλά και από Μοσχάτο Αμβούργου και Cabernet Sauvignon.
Στη φιλοσοφία των ανθρώπων του M20 είναι μέσα από τις πρακτικές καλλιέργειας και οινοποίησης να αναδειχθεί το terroir της Αιγιάλειας.
Info: Μ20 Winery, Συμπολιτεία Αιγίου
Wesbite: http://www.m20winery.gr
Τηλέφωνο: +30 699 523 4594
E-mail: info@m20winery.gr

Author

  • Νίκος Ιωαννίδης

    Ξεκίνησε να γίνει φωτογράφος, αλλά μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο σπουδών στράφηκε στη δημοσιογραφία. Από το 1995 ασχολήθηκε με την επικαιρότητα σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και ιστοσελίδες. Το κρασί υπήρχε πάντα στη ζωή του και κάποια στιγμή συνδυάστηκε με τη δουλειά, ενώ σήμερα αποτελεί την κύρια απασχόληση. Ταξιδεύει και καταγράφει τις οινικές περιοχές και κυρίως τις ιστορίες των ανθρώπων.

    View all posts

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!