Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν με καταστροφικές συνέπειες (και) τους αμπελώνες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, έχουν γίνει πλέον καθημερινή είδηση. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν πλέον σχετικές εικόνες και ειδήσεις με τέτοια συχνότητα που σε λίγο τα θέματα αυτά δεν θα βρίσκουν θέση στα ΜΜΕ παρά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις.

Κάτι που επαναλαμβάνεται διαρκώς παύει να είναι είδηση και να ενδιαφέρει το κοινό, που έχει συνηθίσει σε αυτή την θεματολογία.

Μία τέτοια, ακραία κατάσταση έρχεται να προστεθεί στα συμβάντα ανά τον κόσμο το τελευταίο διάστημα. Μετά την έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή του Chablis στη Βουργουνδία, τον παγετό που «χτύπησε» αμπελώνες σε Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία και Νότιο Τιρόλο ήρθαν οι πλημμύρες στη Βραζιλία. Βέβαια εκεί οι απώλειες στους αμπελώνες δεν είναι το μείζον θέμα καθώς τουλάχιστον 83 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Σπίτια, δρόμοι και γέφυρες έχουν καταστραφεί, με τα νερά να έχουν πλημμυρίσει την επαρχία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ.

Περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και τουλάχιστον 111 έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενοι, σύμφωνα με τη μονάδα πολιτικής προστασίας της Βραζιλίας, οπότε ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί.

«Ποτέ πριν στην ιστορία της Βραζιλίας δεν είχε υπάρξει τόσο μεγάλη ποσότητα βροχής σε έναν μόνο τόπο», δήλωσε ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Φέτος, οι επιπτώσεις του φαινομένου του Ελ Νίνιο στο κλίμα ήταν ιδιαίτερα σοβαρές στη Νότια Αμερική, επιδεινώνοντας τα προβλήματα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Ορισμένοι αμπελώνες είναι ολόκληροι βυθισμένοι στο νερό, και οι διασωστικές ομάδες περνούν από νερά ύψους ένος μέτρου προκειμένου να σώσουν οικογένειες σε ολόκληρο το κράτος. Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε την πλήρη έκταση της ζημιάς στην αγροτική βιομηχανία της περιοχής, αλλά γενικά όλοι οι παραγωγοί έχουν σοβαρές απώλειες. Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί ως αποτέλεσμα των ιστορικά υψηλών πλημμυρών.

Η Βραζιλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε όγκο κρασιού οινοπαραγωγός χώρα της λατινικής Αμερικής, πίσω από την Αργεντινή και τη Χιλή. Η επαρχία του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ βρίσκεται στο νότιο άκρο της χώρας στα σύνορα με την Ουρουγουάη και την Αργεντινή και είναι η σημαντικότερη οινική περιοχή της χώρας, με το 90% της συνολικής εγχώριας παραγωγής να προέρχεται από την συγκεκριμένη επαρχία.

Το Ρίο Γκράντε ντο Σουλ βρίσκεται σε μια μοναδική γεωγραφική διασταύρωση μεταξύ τροπικών και πολικών συνθηκών, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε περιόδους έντονης βροχής και ξηρασίας. Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική κρίση έχει ενισχύσει αυτά τα δεδομένα.

Η Καρίνα Λίμα, φυσικός και υποψήφια διδάκτωρ κλιματολογίας στο Federal University του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, δήλωσε στο AP: «Τα μοντέλα προέβλεπαν εδώ και καιρό ότι το Ρίο Γκράντε ντο Σουλ θα συνεχίσει να βλέπει αύξηση των μέσων ετήσιων βροχοπτώσεων και των ακραίων βροχοπτώσεων, που σημαίνει συγκέντρωση περισσότερης βροχής».

Η Βραζιλιάνικη Γεωλογική Υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι οι τρέχουσες πλημμύρες στην περιοχή έχουν υπερβεί το προηγούμενο ρεκόρ που καταγράφηκε το 1941. Τα επίπεδα νερού σε ορισμένες πόλεις είναι στα υψηλότερά τους από την έναρξη των καταγραφών πριν από σχεδόν 150 χρόνια, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Δείτε Επίσης
ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή δεν σταματάει εδώ. Μπορεί να ακούγεται ως κλισέ ότι ο πλανήτης εκπέμπει SOS αλλά οι φωνές που υιοθετούν το σύνθημα δυναμώνουν και αυξάνονται. Το ίδιο σύνθημα εκπέμπουν όλο και περισσότεροι αμπελουργοί και οινοποιοί. Σύμφωνα με έκθεση του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, η υπερθέρμανση θα μπορούσε να φτάσει τους 2,9°C μέχρι το τέλος του αιώνα αν δεν γίνουν περισσότερα για να αποτραπεί η αύξηση.

Το 4ο ετήσιο συνέδριο του Tasting Climate Change, ενός κύκλου συζητήσεων για το κλίμα, πραγματοποιήθηκε στις 22-23 Ιανουαρίου 2024 κάτω από σφοδρή χιονόπτωση και θερμοκρασίες ακόμα και -8°C στο Κεμπέκ του Καναδά. Με 30 ειδικούς από όλο τον κόσμο, με σεμινάρια και συζητήσεις, πάνελ μπροστά σε ένα κοινό που αριθμούσε σχεδόν 400 άτομα.

Η Μισέλ Μπουφάρ που ξεκίνησε αυτή τη δράση για το κλίμα, άρχισε την εισήγησή της με μια υπενθύμιση: ότι το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που καταγράφηκε ποτέ στον κόσμο. Αναφέρθηκε στις δασικές πυρκαγιές που ήταν περισσότερες από ποτέ σε όλο τον Καναδά, στις ευρείες απώλειες της παραγωγής σταφυλιών λόγω μυκητιασικών ασθενειών στην Ευρώπη και στην σοβαρή ξηρασία στην Καταλονία. «Παρόλο που πρέπει να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις, αυτές δεν είναι οι λόγοι που βρίσκομαι εδώ», είπε.

Στρέφοντας γρήγορα τον στόχο του συνεδρίου στο να εξερευνήσει λύσεις, μοιράστηκε την αναφορά του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τη Γεωργία, την Τροφή και το Περιβάλλον (INRAE) της Γαλλίας, που υποδεικνύει ότι η γεωργία, που περιλαμβάνει την αμπελοκαλλιέργεια, έχει τη δυνατότητα να δεσμεύσει το 41% των εκπομπών του άνθρακά της μέσω κατάλληλης διαχείρισης του εδάφους.

Ο ρόλος του εδάφους είναι μία παράμετρος, αλλά υπάρχουν πολλές ακόμα που μπορεί να βοηθήσουν με τον τρόπο τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η κλωνική επιλογή και η ανάπτυξη των υβριδικών ποικιλίων, η σημαντικότητα των πιστοποιήσεων, το βάρος της φιάλης των κρασιών, η χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι μία σειρά παρεμβάσεων προς αυτή την κατεύθυνση σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Tasting Climate Change.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!