ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Η κλιματική αλλαγή επιβάλει άμεσες παρεμβάσεις και προσαρμογές στην καλλιέργεια του αμπελιού και τα μεγάλα οινοποιεία ανά τον κόσμο δείχνουν να το αντιλαμβάνονται και δεν διστάζουν να αναθεωρήσουν τη φιλοσοφία τους για να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες.

Το Château Larrivet Haut-Brion στο Pessac-Léognan του Bordeaux φυτεύει δέντρα, θάμνους και λουλούδια ανάμεσα στα κλήματα στον «αμπελώνα του μέλλοντος» που φτιάχνει σε μια έκταση 12ο στρεμμάτων. «Με αυτόν τον τρόπο, το Château θέλει να αντιμετωπίσει τις κλιματικές προκλήσεις του αύριο», εξήγησε εκπρόσωπος του Κτήματος (το οποίο δεν έχει σχέση με το εμβληματικό Haut-Brion).

Εκτός από Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc, φυτεύεται επίσης και Malbec. Αν και αυτή η ποικιλία είναι στις επιτρεπόμενες για την περιοχή του Bordeaux, έχει φυτευτεί μόνο σε περίπου 9.000 στρέμματα αμπελώνων μετά από την μεγάλη καταστροφή που προκλήθηκε από παγετό το 1956.

Σύμφωνα με την ομάδα του Larrivet Haut-Brion, οι φυτεύσεις θα διατηρήσουν την ισορροπία στα κρασιά παρά την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας.

Τα 120 στρέμματα αντιστοιχούν περίπου στο 17% των αμπελώνων  του Κτήματος που έχει συνολικά έκταση 700 στρέμματα αναμέσα στα οποία υπάρχουν δασικές εκτάσεις και τρεις μικρές λίμνες που παρέχουν φυσικό καταφύγιο για έντομα, πουλιά, νυχτερίδες, αμφίβια και ακόμη και βίδρες. Αυτό το πάρκο θα αποττελέσει τη βάση του νέου project. photo credits :Vincent-Bengold

 

Δείτε Επίσης

Τον περασμένο Νοέμβριο, βγήκαν οι τελευταίες παλιές ρίζες των αμπελιών.  Μέχρι τον Μάρτιο θα φυτευτούν νέοι θάμνοι, λουλούδια και δέντρα και μετά από μια φάση αναγέννησης, οι νέοι αμπελώνες αναμένεται να φυτευτούν έως το 2026. Η πυκνότητα φύτευσης στον αμπελώνα θα μειωθεί από 7.700 αμπέλια ανά εκτάριο σε 6.500 προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη για νερό.

Τα δέντρα μειώνουν τη δυνατότητα απόδοσης κατά έναν επιπλέον 10%, αλλά μόνο έτσι μπορεί να διατηρηθεί το οικοσύστημα, όπως αναφέρει το Κτήμα: «Χάνουμε μεταξύ ενός και δύο τόνους χώματος ανά εκτάριο κάθε χρόνο”.

Αυτή η μαζική ερημοποίηση συνδέεται στενά με την απώλεια βλάστησης στο περιβάλλον. Τώρα τα αμπέλια βρίσκουν τον καλύτερο σύμμαχο τους στα δέντρα».
Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μια προσπάθεια εναρμόνισης με τις προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή. Η φύτευση δέντρων και η διατήρηση φυσικών περιοχών πέραν των αμπελώνων ενισχύει τη βιοποικιλότητα και παρέχει οικολογικά οφέλη.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!