WINE JOURNAL #28

Κρασιά, εστιατόρια, αρώματα, στιγμές και απόψεις που καταγράφηκαν σε ένα ημερολόγιο.

Μια βραδιά στο Hachiko στην Κηφισιά με εκλεκτή παρέα, απολαύσαμε υπέροχες ασιατικές λιχουδιές: tataki σολομού, ταρτάρ τόνου με αβοκάντο και αυγό ορτυκιού, σαλάτα με ρόκα, φέτες σολομού, τόνο και λαβράκι sashimi, αλλά και τα signature rolls του Hachiko, με πιο αξιομνημόνευτο αυτό με το μαριναρισμένο χέλι. Στα ποτήρια μας το μαγικό Mount Eden Chardonnay 2015 από τα Santa Cruz Mountains στην Καλιφόρνια, αλλά και ένα υπέροχο ερυθρό, το Vosne Romanée Joseph Faiveley 2012, που ταίριαξε υπέροχα με τα πιάτα πάπιας και μοσχαριού. Ελπίζω το εστιατόριο να ακολουθήσει την οινική μας κατήχηση και να έλθει στον δρόμο του… θεού (Διονύσου) καθιερώνοντας το BYOB (φέρε τη δική σου φιάλη)!

Ούτε οι ίδιοι οι Κρήτες παραγωγοί δεν περίμεναν τόσο μεγάλη προσέλευση κόσμου στο Intercontinental από το οινόφιλο κοινό της Αθήνας στην έκθεση ΟιΝοτικά, αλλά εγώ καθόλου τυχαίο δεν θεωρώ το αυξημένο ενδιαφέρον του κόσμου. Δοκίμασα υπέροχα κρασιά και, μεταξύ άλλων, ξεχώρισα τον Ταχτά από το οινοποιείο Δουλουφάκη, μια ποικιλία την οποία ο Νίκος Δουλουφάκης θυμάται από μικρός ως εξαιρετικά διαδεδομένη και γνωστή. Η τριπλή χρήση της ως κρασοστάφυλου, επιτραπέζιου και σταφίδας και η περίοδος υπερπροσφοράς της τελευταίας οδήγησε σε επιδοτήσεις εγκατάλειψης, συρρικνώνοντας αισθητά την καλλιέργειά της. Το οινοποιείο Δουλουφάκη την επανέφερε και ήδη παρουσιάζει ένα εξαιρετικό δείγμα με συγκρατημένη οξύτητα, φαινολικό χαρακτήρα, τανικότητα, αλλά και κρεμώδες, μαλακό, στρογγυλό στιλ.

Μία ακόμη μαγική βραδιά μεταξύ οινόφιλων στο Mediterra Retreat, στο Καπανδρίτι, μας χάρισε μοναδικές στιγμές παρέας, κρασιού και γεύσεων! Η παρέα αποφάσισε Χιλή και έτσι τα θερμόμετρα κούμπωσαν πάνω στις Tomahawk, τα τηγάνια πήραν φωτιά και στα ποτήρια παρατάχθηκαν δύο λευκά και τρία ερυθρά από τη μαγευτική, μακρινή, μακρόστενη χώρα. Λευκοί εκπρόσωποι τα Cono Sur Reserva Especial Sauvignon Blanc 2019 και Lapostolle Cuvée Alexandre Atalayas Vineyard Chardonnay 2016, αμφότερα από την κρύα Casablanca Valley. Η ερυθρή ταξιαρχία περιλάμβανε Miguel Torres Manso de Velasco Cabernet Sauvignon 2012 από την Curico Valley, το σαγηνευτικό Purple Angel Carmenere 2018 της Montes από την Colchagua Valley και κορυφώθηκε με το ιστορικό Sena 2012 από την Aconcagua Valley, ένα Bordeaux blend που εμπνεύστηκαν οι Mondavi- Chadwick το 1995.

H ετήσια έκθεση της Trinity Wines έγινε φέτος στο κτίριο της Πειραιώς 260. Παλμός, κέφι, ενθουσιασμός και εκλεκτοί παραγωγοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όλοι και όλα συνέβαλαν σε ένα ακόμα πλήρες και ξεχωριστό event. Δοκιμάσαμε κρασιά κορυφαίων ελληνικών οινοποιείων, πολλά από τα οποία είναι λίαν φορμαρισμένα: Κτήμα Μουσών, Κτήμα Άλφα, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Κτήμα Τσέλεπου και τόσα άλλα, όλα προσφέρουν υπέροχα και κομψότατα κρασιά. Ευκαιρία να δοκιμάσω επίσης ξεχωριστά εισαγόμενα κρασιά, όπως η σαρκώδης Valpolicella και το σαγηνευτικό Amarone του Romano dal Forno, το τυπικότατο Opus One της Napa Valley από τη σοδειά του 2012, τα ασύλληπτα Nebbiolo και Barbera του Vietti από το Piemonte της Ιταλίας, τα υπέροχα κρασιά Sanford από τη Santa Barbara των ΗΠΑ, την εκρηκτική Champagne Taitinger και τόσα άλλα. Chapeau!

Δείτε Επίσης

Μια μαγευτική κάθετη δοκιμή του ερυθρού Κτήμα Κατσαρού πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο εστιατόριο Mylos, στο νεοκλασικό της Κολοκοτρώνη, παρουσία του οινοποιού Ευριπίδη Κατσαρού, που καθοδήγησε τη γευσιγνωσία. Από τις 320 φιάλες της πρώτης σοδειάς, το 1987, μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει, αλλά η σταθερή ταυτότητα, ο χαρακτήρας και η ουσία είναι ακλόνητα, χαρίζοντας στον Κατσαρό ίσως το πιο cult και ταυτόχρονα πιο πιστό following που είχε ποτέ ελληνικό κρασί. Ασύλληπτη φινέτσα και ευγένεια το 1991, ανέλπιστα σαρκώδες το 1996, κομψά φυτικά τα 2001 και 2004, θερμό και πληθωρικό το 2008, υπέροχα αριστοκρατικά τα 2010 και 2012, ακόμα κλειστό, αλλά υποσχόμενο το 2016 και εκπληκτικό το πιο «βουργουνδέζικο» 2018, όλα τα κρασιά τοποθετούνταν σε ένα ύψιστο επίπεδο. Μια γευσιγνωσία όπου η ευγένεια και η φινέτσα των κρασιών συναγωνίζονταν αυτήν του παραγωγού τους. Ευριπίδη, σε ευχαριστώ για τη μοναδική εμπειρία!¶

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.


© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ