Στις 24 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις του Κτήματος Οινότρια Γη στο Καπανδρίτι Αττικής, διοργανώθηκε από τον Χρήστο Φωτιάδη μια αξέχαστη κάθετη γευστική δοκιμή ενός εμβληματικού ελληνικού ερυθρού κρασιού, της Cava Amethystos από το Domaine Costa Lazaridi. Δοκιμάστηκαν οι χρονιές 1999, 2009, 2014, 2019 και 2020, με το 1999 να είναι το μόνο Cabernet Sauvignon της δοκιμής, καθώς η ποικιλία από το 2008 άλλαξε σε Cabernet Franc. Μαθήματα ισορροπίας, πολυπλοκότητας, νεανικού σφρίγους και έντασης παρέδωσε κατά γενική ομολογία το 2014, με όλες τις χρονιές, ανεξαρτήτως στιλ και κλιματικών συνθηκών, να είναι με διαφορετικό τρόπο γοητευτικές. Ελάχιστα –μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού– icon ελληνικά κρασιά με cult following δεκαετιών διατηρούν διαχρονικά την αίγλη τους, και η Cava Amethystos είναι σίγουρα ένα από αυτά.
Εστιατόριο Sofos στη Νεμέα, μια όαση γεύσης στο κέντρο της μεγαλύτερης οινικής ζώνης της Ελλάδας. Ο Γιώργος Σοφός μάς προσφέρει πληθώρα επιλογών που σέβονται τη γευστική παράδοση της Νεμέας, ενώ ταυτόχρονα συνομιλούν με το σήμερα. Υπέροχος χειροποίητος τραχανάς με κόκορα, μοναδικό ριζότο μανιταριών, λαχταριστός καγιανάς, σπαράγγια με αυγά και στάκα… Μια πανδαισία οικείων, αλλά καθόλου απλών γεύσεων! Από μια υπέροχη λίστα που φωνάζει υπερήφανα «Νεμέα», διαλέξαμε μια φιάλη Παλαιά Κλήματα Νεμέα Παπαϊωάννου 2015 και ήταν όπως πάντα… ονειρική!
Είχα ακουστά την κορυφαία εταιρεία εισαγωγής εκλεκτών τροφίμων Metropolitan Foods ως προμηθευτή σημείων όπως τα Hotel Grande Bretagne, Astir Palace, Semiramis, NEW Hotel, Matsuhisa, Botrini’s, Tudor Hall, The Dalliance House, Βασίλαινας και άλλα. Και να που γνωρίσαμε, μαγειρέψαμε και φάγαμε μαζί με τον Florian Leibfreid, την ψυχή της εταιρείας, στις εγκαταστάσεις τους στου Ρέντη. Δεν είναι μόνο οι υπερσπάνιες γεύσεις που μας προσέφερε ούτε μόνο τα σαγηνευτικά κρασιά που ανοίξαμε. Είναι κυρίως το ότι ο Florian μοιράστηκε μαζί μας τις γνώσεις και το πάθος του για το scouting των πιο εκλεκτών κρεάτων, είτε μιλάμε για Wagyu beef είτε για το πιο ακριβό και σπάνιο χοιρινό στον κόσμο, το Iberico Pata Negra Pork, είτε για τους μοναδικούς αστακούς από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις συγκλονιστικές γαρίδες ή το απίστευτης γευστικής συγκίνησης μεδούλι. Με τον πήχη σε αυτό το επίπεδο, «αναγκαστήκαμε» να βάλουμε δίπλα οινικούς κολοσσούς: Hugel Riesling Grossi Laue 2011, Tignanello 2015, La Rioja Alta S.A. Gran Reserva 904 2007, Ramey Annum Cabernet Sauvignon Napa Valley 2016, Clos Saint-Jean Châteauneuf-du-Pape 2016 και άλλα. Μια μαγική βραδιά!
Αν και παρακολουθώ με ενθουσιασμό τα κρασιά του, είχα χρόνια να επισκεφτώ το Οινοποιείο Μυλωνά στην Κερατέα. Μαζί με τον Σταμάτη Μυλωνά επισκεφτήκαμε αμπελώνες της περιοχής, μιας από τις πιο πλούσιες σε ποικιλία εδαφών στην Ελλάδα, ξεναγηθήκαμε σε οινοποιείο και κελάρι και δοκιμάσαμε φανταστικά κρασιά με πρωταγωνιστή το Σαββατιανό, όπως το Savatiano, το Savatiano Oak Matured, το Pet Nat αλλά και το κορυφαίο όλων, Cuvée Vouno.
Βραζιλιάνικο εστιατόριο στο Αμβούργο με το όνομα Panthera Rodizio. Εμπειρία με τα όλα της! Αρχικά περνάς από έναν μεγάλο μπουφέ με ορεκτικά, τα οποία πρέπει να απολαύσεις… με μέτρο! Γιατί στην επόμενη πίστα έρχονται σταδιακά σερβιτόροι, σχεδόν χορεύοντας, με σούβλες ανά χείρας, να κόβουν φιλέτα πάνω στο πιάτο του καθε- νός μας από κάθε λογής μοσχάρια, αρνιά και χοιρινά. Εστιατόριο που προσφέρει υπερθέαμα και… βραζιλιάνικο ταμπεραμέντο! Στα ποτήρια μας ένα χυμώδες, φρουτώδες ερυθρό από το Stellenbosch της Νότιας Αφρικής: Kaapzicht Estate Red 2018, με 65% Cabernet Sauvignon και 35% Shiraz. Εμπειρία!
Πρωτοδοκίμασα τη δουλειά του project MMAD (joint venture των ιδρυτών της Shaw+Smith και των σημερινών της CEO) στην Prowein και εντυπωσιάστηκα. Τα ξαναδοκίμασα πριν από λίγες εβδομάδες στο Oinoscent, σε μια δοκιμή που οργάνωσε ο Κώστας Λώνης και η οποία περιλάμβανε τρία κρασιά από τη Mc Laren Vale: Chenin Blanc 2021, Grenache 2021 και Syrah 2021. Υπέροχα κρασιά από παλιά αμπέλια, που συνδυάζουν τη δύναμη με τη φινέτσα, το γευστικό μάκρος με τη συμπύκνωση, την ένταση με τη στρογγυλάδα.