38 ΑΣΤΕΡΙΑ (MICHELIN) ΕΛΑΜΨΑΝ
ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΥΡΑΝΟ

  της Σοφίας Πέρπερα*

Λίγο πιο φωτεινές ήταν οι νύχτες μας την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου καθώς 38 σημαντικά αστέρια συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά όλα μαζί κάτω από τον ελληνικό ουρανό.

Τόσα ήταν τα αστέρια Michelin που διαθέτουν συνολικά, τα εστιατόρια με τα οποία συνεργάζονται οι 33 οινοχόοι που επισκέφθηκαν την Ελλάδα από τις 22 έως τις 29 Αυγούστου. Την επίσκεψη διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου.

Ανάμεσά στα εστιατόρια που εκπροσωπήθηκαν ήταν και τα τριάστερα: Rutz στο Βερολίνο, Azurmendi στη Βαρκελώνη και Geranium στην Κοπεγχάγη, που ανακηρύχθηκε Νο1 εστιατόριο στον κόσμο στα World’s 50 Best Restaurants για το 2022. Οι περισσότεροι σομμελιέ προέρχονται από τη Γερμανία αλλά και από την Αυστρία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Γαλλία,την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Λετονία.

Οι επισκέπτες βρέθηκαν σε οινοποιεία στις οινοπαραγωγικές περιοχές Αμυνταίου, Νάουσας, Επανομής, Σερρών, Αττικής, Νεμέας και Σαντορίνης. Καθώς δεν ήταν εφικτό να επισκεφτούν κάθε ζώνη της χώρας μας, στις θεματικές οινογευσίες που διοργανώθηκαν, δοκιμάστηκαν επίσης κρασιά από περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, της Δράμας, της Κεντρικής Ελλάδας αλλά και από την Κρήτη, την Κεφαλλονιά, τη Σάμο, την Πάρο και τη Λέσβο.

Οι οινοχόοι σε τρύγο παραδοσιακού αμπελιού στη Σαντορίνη

Οι Έλληνες οινοπαραγωγοί αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή τη δράση αυτή και παρά τη δύσκολη χρονική συγκυρία, καθώς το ταξίδι πραγματοποιήθηκε την περίοδο του τρύγου, δήλωσαν το παρών με ενθουσιασμό σε κάθε στάση της οινικής διαδρομής.

Συνολικά, οι οινοχόοι δοκίμασαν παραπάνω από 500 ετικέτες. Συμμετείχαν συνολικά 90 οινοποιεία από ολόκληρη την Ελλάδα.

Ιθύνων νους της διοργάνωσης ήταν ο πρώην πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Οινοχόων, Ευάγγελος Πάττας, ιδιοκτήτης του αστεράτου εστιατορίου Delice στη Στουτγάρδη. Η βασική του ιδέα ήταν να γίνουν γνωστά τα ελληνικά κρασιά στους Γερμανούς συναδέλφους του. Κάτι που δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί αν οι οινοπαραγωγοί δεν τον έφερναν σε επαφή με το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου. Ο ΣΕΟ υιοθέτησε αμέσως το όραμά του Ευάγγελου Πάττα και με την πολύτιμη εμπειρία των στελεχών του οργάνωσε αυτή την τόσο απαιτητική επίσκεψη. Ο εμπνευστής του εγχειρήματος, Ευάγγελος Πάττας μιλώντας για το project, στάθηκε στην ποιοτική εξέλιξη των ελληνικών κρασιών:

«Το ταξίδι αυτό ήταν ένα ορόσημο για το ελληνικό κρασί. Ταξιδέψαμε μια εβδομάδα σε αρκετές οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας και δοκιμάσαμε πολλά κρασιά και από περιοχές που δεν καταφέραμε να επισκεφθούμε. Μάθαμε πολλά για τις γηγενείς ποικιλίες της Ελλάδας, τα μοναδικά αμπελοτόπια και τη φιλοσοφία των οινοποιείων. Μετά από αυτή την απίστευτη εβδομάδα έχουμε κατανοήσει το τεράστιο ποιοτικό άλμα του ελληνικού κρασιού. Οι οινοχόοι εντυπωσιάστηκαν πολύ με την εξέλιξη αυτή. Ήταν ξεκάθαρο για εμάς ότι ένα νέο αστέρι γεννήθηκε: το αστέρι της οινικής Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει κερδίσει την καρδιά όλων μας και ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον ΣΕΟ γι’ αυτό».

Όσο για εμάς, ως οικοδεσπότες της προσπάθειας, από την πλευρά των διοργανωτών θα λέγαμε ότι οι κόποι μας έπιασαν τόπο, μιας και τα σχόλια που συνεχίζουμε να λαμβάνουμε από τους εκλεκτούς καλεσμένους μας είναι ιδιαιτέρως θερμά. Πιστεύουμε ότι η επίσκεψη αυτή θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της παρουσίας του ελληνικού κρασιού στην υψηλής ποιότητας γαστρονομία στη Γερμανία αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα.

Δείτε Επίσης
ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη των οινοχόων σε αμπελώνα στο Αμύνταιο της Φλώρινας

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γιάννης Βογιατζής, πρόεδρος του ΣΕΟ: «Είμαστε ενθουσιασμένοι από την ανταπόκριση των εκλεκτών φιλοξενούμενων μας. Η ενέργεια αυτή του ΣΕΟ για την εξοικείωση τους με το ελληνικό κρασί, ήταν κομβικής σημασίας για την προσέγγιση της υψηλής εστίασης στην Ευρώπη. Το ελληνικό κρασί, με τις ξεχωριστές γηγενείς ποικιλίες, τα μοναδικά ελληνικά αμπελοτόπια αλλά και την εξαιρετική σχέση ποιότητας – τιμής που διαθέτει, έλαμψε, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί μια αξιόπιστη επιλογή για τους καταλόγους των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου»

Σε όλους τους οινοπαραγωγούς που συναντήσαμε ανά την Ελλάδα έκανε εντύπωση ο ένθερμος ενθουσιασμός των οινοχόων, το ομαδικό τους πνεύμα και η σεμνότητα με την οποία επικοινωνούσαν με όλους.

Η εντεταλμένη σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Enterprise Greece, Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, είπε ότι: «Το ελληνικό κρασί παίρνει το μερίδιο που αξιακά του ανήκει στην εστίαση υψηλής γαστρονομίας στην Ευρώπη. Τέτοιες δράσεις κάνουν ευρύτερα γνωστή την ποιότητα του ελληνικού αμπελώνα και ενισχύουν την εικόνα του στις παγκόσμιες αγορές».

*Η Σοφία Πέρπερα, χημικός-οινολόγος, είναι σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και υπεύθυνη για τα προγράμματα προώθησης και προβολής του ελληνικού κρασιού.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!