Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης ανέπτυξαν ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την αναγνώριση παραποιημένων κρασιών. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν χρωματογραφία αερίου, μια τεχνική ανάλυσης για τον διαχωρισμό και την αναγνώριση των χημικών συστατικών ενός κρασιού, για να το ανιχνεύσουν ως προς την προέλευσή του. Ανέλυσαν 80 κρασιά που παράγονταν επί δώδεκα χρόνια από επτά διαφορετικά οινοποιεία στο Bordeaux για να δημιουργήσουν μια αξιόπιστη τυπικότητα για κάθε κρασί.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, ο καθηγητής Alexandre Pouget από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) ήταν σε θέση να αναγνωρίζει συγκεκριμένα Κτήματα. Μπορεί να αντιστοιχήσει κάθε “χημική υπογραφή που είναι συγκεκριμένη για κάθε châteaux , ανεξαρτήτως της σοδειάς. Είναι το συνολικό πρότυπο συγκεντρώσεων πολλών, πολλών μορίων που χαρακτηρίζει ένα châteaux . Κάθε κτήμα είναι μια συμφωνία: δεν είναι μια μόνο νότα που το χαρακτηρίζει, αλλά ολόκληρη η μελωδία”, συνεχίζει ο Pouget.
Η τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιήθηκε στο πρόγραμμα μπορούσε, συνεπώς, να ανιχνεύσει παραποιημένα κρασιά εντοπίζοντας τους συνδέσμους που βρίσκονται στο κρασί πίσω σε συγκεκριμένα κάστρα. Ενώ το πρόγραμμα μπορούσε να ταιριάξει τα κρασιά με τα σωστά κτήματα με ακρίβεια 99%, αντιμετώπιζε δυσκολίες στο να διακρίνει τις σοδειές.