ΗΜΕΡΑ MALBEC

Για την Αργεντινή η 17η Απριλίου είναι μια σημαντική μέρα για την οινική ιστορία της. Πριν από 170 χρόνια σαν σήμερα, το 1853 μπήκαν οι βάσεις από τον μετέπειτα πρόεδρο της χώρας Ντομίγκο Φαουστίνο Σαρμιέντο για την μεταμόρφωση των αμπελώνων και της οινοποιίας της Αργεντινής. Δεν είναι καθόλου τυχαία λοιπόν η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Malbec.

Η κόκκινη ποικιλία σταφυλιού που αν και προέρχεται από τη Γαλλία και την περιοχή του Bordeaux, είναι συνυφασμένη με την Αργεντινή και θεωρείται η ποικιλία- σύμβολο της χώρας.

Η ποιότητα του αργεντίνικου Malbec είναι σε ανοδική πορεία κάτι που φαίνεται και από τις σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. Στα Decanter World Wine Awards του 2022, έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς κρασιού στον κόσμο, οι κριτές βράβευσαν 12 κρασιά Malbec και Malbec-dominant με 97 βαθμούς – τρία από αυτά είναι κρασιά κάτω των 15 λιρών στο ράφι.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Malbec:

Τα κρασιά από Malbec παράγονται σε πολλά διαφορετικά στυλ, από ελαφρά και φρουτώδη έως έντονα και ταννικά, με πολλές διαφορετικές εκφράσεις ανάλογα με παράγοντες όπως το terroir, η τεχνολογία παραγωγής και η παλαίωση, αλλά φυσικά και ο παραγωγός.
Γευστικό προφίλ: Το Malbec είναι συνήθως πλούσιο σε σώμα, με βαθύ, σκούρο χρώμα και γεύσεις μαύρων φρούτων, όπως μαύρο κεράσι, δαμάσκηνο και μύρτιλο, καθώς και γήινες νότες από δέρμα και καπνό.
Τανίνες: Το Malbec έχει μέτρια έως υψηλά επίπεδα ταννινών, οι οποίες δίνουν στο κρασί τη χαρακτηριστική του δομή.
Συνδυασμός με φαγητό: Συνδυάζεται πολύ καλά με μια μεγάλη ποικιλία φαγητών, στις προτιμήσεις του κόσμου είναι συνδεδεμένο κυρίως με κρέας ψητό στη σχάρα (BBQ).
Παλαίωση: Το Malbec μπορεί να παλαιώσει καλά, αναπτύσσοντας μεγαλύτερη πολυπλοκότητα με τον χρόνο. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα Malbec είναι κατάλληλα για μεγάλη παλαίωση και κάποια είναι φτιαγμένα για να πίνονται φρέσκα.
Blend: Το Malbec συνήθως αναμειγνύεται με άλλες ποικιλίες σταφυλιού, όπως το Cabernet Sauvignon και το Merlot, για να προσθέσει πολυπλοκότητα και ισορροπία.

Προέλευση: Εκτός από την Αργεντινή, το Malbec καλλιεργείται και σε άλλες χώρες, όπως η Χιλή, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία.
Κλίμα: Λατρεύει τον ήλιο και το υψόμετρο. Το Malbec ανθοφορεί σε ζεστά κλίματα με υψηλά επίπεδα έκθεσης στον ήλιο, για αυτό και έχει καταφέρει να εδραιωθεί τόσο καλά στην περιοχή Mendoza της Αργεντινής, όπου υπάρχουν αμπελώνες σε υψόμετρο ακόμα και πάνω από τα 3.000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Αειφορία: Πολλοί οινοποιοί στην Αργεντινή είναι δεσμευμένοι σε βιώσιμες και βιολογικές καλλιέργειες, οπότε το Malbec μπορεί να αποτελέσει μια καλή επιλογή για οικολογικά συνειδητοποιημένους καταναλωτές.
Δημοφιλία: Το Malbec έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, χάρη στο εύκολο προς κατανάλωση στυλ του, την προσιτή τιμή του και τον χαρακτήρα του που επιτρέπει συνδυασμούς με διαφορετικά είδη φαγητών.

Δείτε Επίσης

Τα περίεργα του Malbec

Το Malbec ονομάζεται μερικές φορές “Cot” στη Γαλλία, όπου καλλιεργείται παραδοσιακά στην περιοχή του Cahors. Για το όνομα “Malbec” υπάρχουν πολλές διαφορετικές εικασίες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από μια πόλη στη νοτιοδυτική Γαλλία που ονομάζεται “Malbec”. Σύμφωνα με μια ιστορία που δεν έχει τεκμηριωθεί και ανήκει στη σφαίρα του μύθου, το όνομά του το οφείλει σε κάποιον Ουγγρικής καταγωγής Γάλλο που το “ανακάλυψε”. Παρόμοια ιστορία συνδέει τη λέξη Malbec με τη γαλλική έκφραση “mal bouche”  που σημαίνει κακό (βρώμικο) στόμα και χρησιμοποιούνταν περιφρονιτικά για το σταφύλι από τους αμπελουργούς.
Τα περισσότερα κρασιά από Malbec είναι ερυθρά ξηρά, ωστόσο έχει χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή λευκών, ροζέ, αφρώδους κρασιού αλλά και γλυκών ice wine, δηλαδή κρασιών που παράγονται από σταφύλια που πάγωσαν στον αμπελώνα.
Η “επανασταση του Malbec” έγινε στις αρχές του 2000, όταν η οικονομική κρίση που μάστιζε την Αργεντινή ώθησε τους οινόφιλους στην αναζήτηση ποιοτικών αλλά οικονομικών επιλογών για το κρασί τους. Υπολογίζεται ότι την τελευταία εικοσαετία, οι εκτάσεις με Malbec έχουν αυξηθεί κατά 185% ενώ αντίστοιχα οι εξαγωγές έχουν κάνει άλμα με από τα 47 στα 530 εκατομμμύρια δολάρια.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!