Η ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΣΑΜΠΑΝΙΑ
ΚΑΝΕΙ 2,5 ΕΚ. ΔΟΛΑΡΙΑ

Η πιο ακριβή φιάλη Σαμπάνιας στον κόσμο άλλαξε χέρια για 2,5 εκατομμύρια δολάρια, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Δεν αναμένεται να μπει σε περίοπτη θέση στο κελάρι κάποιου συλλέκτη κρασιών και το πιθανότερο είναι το περιεχόμενό της να μην δοκιμαστεί ποτέ. Η τιμή της έφτασε σε αυτό το ύψος, όχι τόσο λόγω της ποιότητας του κρασιού, αλλά γιατί στη φιάλη υπάρχουν τυπωμένες πέντε ψηφιακές μάρκες NFT (Non-Fungible Token) σε μορφή εικόνων. 

Οι αξίες των κρυπτονομισμάτων έχουν πέσει πολύ το τελευταίο διάστημα ακολουθώντας την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων, όμως αυτό δεν εμπόδισε τα αδέρφια Τζιοβάνι και Πιέρο Μπουόνο από την Ιταλία να επενδύσουν στο κρασί. Αγόρασαν σε ιδιωτική συναλλαγή τη φιάλη που δημιουργήθηκε από την εταιρεία Champagne Avenue Foch, ένα από τα brands του Σάμι Σιν. Ο 38χρονος Βρετανός επιχειρηματίας είναι γνωστός για τις πολυτελείς δημιουργίες του που περιλαμβάνουν μοναδικά κρασιά και ποτά.

Ουσιαστικά είναι μια magnum φιάλη εσοδείας 2017 του οίκου Σαμπάνιας Allouchery-Deguerne. Το περιεχόμενο είναι ένα blend από Pinot Noir, Meunier και Chardonnay με τα σταφύλια να προέρχονται από Premier Cru αμπελώνες. Οι αντίστοιχες φιάλες που πουλάει ο μικρός οίκος Σαμπάνιας φτάνουν περίπου στα 50 Ευρώ.

Ο wine expert Σάμι Σιν όμως, που έχει στόχο την κατάρριψη των (δικών του) ρεκόρ τιμών  με τα luxury κρασιά και ποτά που δημιουργεί, συνεργάστηκε με καλλιτέχνες και κοινότητες που κινούνται στον χώρο των κρυπτονομισμάτων όπως οι Bored Ape Yacht Club και Sneaky Vampire Syndicate και δημιούργησε αυτό το one-off προϊόν. Οι δημιουργίες που κοσμούν τη φιάλη είναι καρτουνίστικες ζωγραφιές με μια μαϊμού, μια νυχτερίδα, ένα βαμπίρ. Η συμφωνία περιλαμβάνει εκτός από τη σαμπάνια και την απόκτηση των εκτυπώσεων, αλλά κυρίως τη μεταφορά των ψηφιακών αρχείων με τα κρυπτογραφημένα NFT. 

Λεπτομέρεια από τη φιάλη της Champagne Avenue Foch

Τα NFT είναι ουσιαστικά συλλεκτικά ψηφιακά αρχεία, εμπορεύσιμα στη χρηματιστηριακή αγορά, παραπλήσια με τα κρυπτονομίσματα. Έγιναν γνωστά στον κόσμο όταν ο art designer  Beeple (το καλλιτεχνικό όνομα του Mike Winkelmann) πούλησε πέρσι ένα ψηφιακό κολάζ για 69 εκατομμύρια δολάρια. 

Τα πέντε NFT κόστισαν στην Champagne Avenue Foch συνολικά 26.22 Ether, ή αλλιώς 28.000 Δολάρια ΗΠΑ, με τη σημερινή ισοτιμία του κρυπτονομίσματος. Σε Ether κοστολογήθηκε και η φιάλη αλλά η πληρωμή έγινε σε δολάρια λόγω της αστάθειας που παρουσιάζει η αγορά των κρυπτονομισμάτων τελευταία.

Δείτε Επίσης
ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Οι Ιταλοί αγοραστές είναι επιχειρηματίες που προέρχονται από τη βιομηχανία της μόδας αλλά και τον χώρο της τεχνολογίας και επενδύουν σε κρυπτονομίσματα. Όπως αναφέρουν στην Wall Street Journal που αποκάλυψε την ιστορία, δεν σκοπεύουν να ανοίξουν τη φιάλη θεωρώντας ότι έχουν κάνει μια καλή επένδυση που θα αποδώσει σύντομα.  

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!