ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΕΟ

Νίκος Ιωαννίδης

Οι προτεραιότητες του ΣΕΟ στη νέα εποχή Μπουτάρη

Η παρουσίαση των προτεραιοτήτων του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, όπως τις θέτει το νέο ΔΣ, θα μπορούσε να είναι μια τυπική και συνηθισμένη πράξη, σε ένα γεύμα που παραχώρησε η νέα διοίκηση σε δημοσιογράφους του κρασιού. Συνήθως έτσι είναι, άλλωστε. Τα πράγματα όμως δεν ήταν τόσο απλά.

Ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου, Στέλιος Μπουτάρης, σε μια σημαντική στιγμή της επαγγελματικής του πορείας, προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση με τη δική του… συγκίνηση. Με την εκλογή του στη θέση του προέδρου, γίνεται το τρίτο μέλος της οικογένειας που καλείται να υπηρετήσει τον θεσμό και να εκπροσωπήσει τους Έλληνες οινοποιούς. Προηγήθηκαν ο παππούς του, Στέλιος, και βέβαια ο πατέρας του, ο Κυρ – Γιάννης, που έφυγε από τη ζωή το περασμένο φθινόπωρο.

Η αναφορά στους προγόνους του έφερε κόμπιασμα, τα μάτια βούρκωσαν και η σιωπή στην αίθουσα, που μετατράπηκε σε ένα δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα, ήρθε να σφραγίσει τον σεβασμό στους ανθρώπους και το έργο τους. Η κληρονομιά είναι μεγάλη, το ίδιο και η πρόκληση που αποπνέουν τα νέα καθήκοντα.

Στον 6ο όροφο του Electra Palace, με τα Αναφιώτικα και τον Βράχο της Ακρόπολης στο φόντο, ο ΣΕΟ έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας εποχής. Οι προτεραιότητες αφορούν τη συνεργασία και τον κρίσιμο ρόλο του Συνδέσμου ως στρατηγικού εργαλείου συνένωσης και αντιπροσώπευσης όλου του ελληνικού κρασιού, όπως είπε ο Στέλιος Μπουτάρης. Πρώτος στόχος: αύξηση των μελών του Συνδέσμου κατά τουλάχιστον 20% την επόμενη διετία.

«Το ελληνικό κρασί βρίσκεται στην πιο δυναμική στιγμή της ιστορίας του», επεσήμανε ο Μπουτάρης. «Εύλογα οι επιτυχίες μπορεί να δίνουν την αίσθηση ότι είμαστε μεγάλοι. Όμως στην πραγματικότητα είμαστε ένας μικρός κλάδος σε απόλυτα νούμερα, αλλά με μεγάλη πολιτιστική αξία και διεθνή συνεισφορά στην εικόνα της χώρας».

Η ανάγκη για συντονισμένη συλλογική δράση είναι πιο επιτακτική από ποτέ, μπροστά στις πολλές και σύνθετες προκλήσεις. Η κλιματική αλλαγή αναδεικνύει αδυναμίες και νοοτροπίες που πρέπει να αλλάξουν. Αναφέρθηκαν ενδεικτικά:

  • Η περίπλοκη και συχνά παρωχημένη οινική νομοθεσία
  • Η έλλειψη στατιστικών στοιχείων
  • Ο κατακερματισμένος αμπελώνας
  • Η απουσία μοντέλου αυτοχρηματοδότησης, όπως σε Αυστρία και Πορτογαλία

Άλλα στρατηγικά «μέτωπα»: ο αυξανόμενος διεθνής ανταγωνισμός, η ανάδειξη νέων «οινικών αποκαλύψεων», η αλλαγή προτύπων κατανάλωσης στις νεότερες γενιές, η πτώση της κατανάλωσης κρασιού και η εκστρατεία κατά του αλκοόλ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο νέος πρόεδρος του ΣΕΟ τόνισε την ανάγκη η φωνή του ελληνικού κρασιού να γίνει πιο ενιαία και ισχυρή, μέσα από:

  • Την επικαιροποίηση του στρατηγικού σχεδίου σε συνεργασία με ΚΕΟΣΟΕ και ΕΔΟΑΟ
  • Την ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου Ελληνικού Κρασιού
  • Την ομάδα εργασίας με τον ΥΠΑΑΤ

Η εκδήλωση έκλεισε με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΣΕΟ και των Γενικών Αρχείων του Κράτους, παρουσία της Αμαλίας Παππά και της Αμαλίας Γιαννακά.

Ένα έργο πολιτιστικής αξίας για τη διαφύλαξη αρχείων του Συνδέσμου και ιστορικών οινοποιείων, με πρωτοβουλία των Ιωάννη Βογιατζή και Θεόδωρου Γεωργόπουλου, σε συνεργασία με τη Μαρία Δημητριάδου, τον Τάσο Σακελλαρόπουλο και τους φοιτητές Μυρτώ Παναγιωτοπούλου και Ανδρέα Λουμάκη.

TAGS

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέες Ετικέτες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!