ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ – ΤΡΥΓΟΣ ’23

Μετά από αρκετή προσπάθεια, καταφέραμε να βρούμε τον Ιωάννη Κίτσιο, πρόεδρο του Αγροτικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου “Δήμητρα”, σε μια στιγμή ανάπαυλας στην Κρυσταλλοπηγή της Φλώρινας. “Ήρθα για ένα τριήμερο, γιατί τα συνεργεία δεν θα εργάζονταν έτσι και αλλιώς τις ημέρες των εορτών”. Ήταν η πρώτη φορά μετά την καταστροφή που προκάλεσε η φωτιά στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού στο τέλος Ιουλίου που ο πρόεδρος του, αλλά και οι άνθρωποι της διοίκησης, έβαζαν μια άνω τελεία στην προσπάθεια ανοικοδόμησης.

Η φωτιά πέρασε μέσα από τις εγκαταστάσεις, αλλά σαν ένα ποτάμι που αφήνει ανέγγιχτο ότι βρίσκεται έξω από την κοίτη του. Κάπως έτσι σώθηκαν αρκετές ποσότητες προϊόντος, κυρίως τσίπουρο και κρασί. Παράλληλα, πολλοί πελάτες είχαν παραλάβει τις παραγγελίες τους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του Αυγούστου και έτσι το κενό στην αγορά ήταν μικρό, όπως μας λέει ο Ιωάννης Κίτσιος. Ωστόσο, για να μην υπάρξει κενό το επόμενο διάστημα, θα πρέπει η γραμμή παραγωγής να ξαναμπεί σύντομα σε λειτουργία.

“Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε τρύγο” μας λέει Ιωάννης Κίτσιος, “βασιζόμενοι στις δυνάμεις μας, παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή είχαμε τη στήριξη συνεταιρισμών και φορέων του κράτους.” Αν και συνήθως μια καταστροφή είναι ευκαιρία για να βελτιωθούν υποδομές και εξοπλισμός, η περίπτωση του συνεταιρισμού δεν είναι σε αυτήν την κατηγορία. Με τη βοήθεια ιδίων κεφαλαίων και επιδοτήσεων, τα τελευταία χρόνια, ο Συνεταιρισμός είχε καταφέρει να δημιουργήσει σύγχρονες εγκαταστάσεις, χωρίς ελλείψεις σε κάποιον τομέα.

Επομένως, ο στόχος είναι η ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων κτιριακών εγκαταστάσεων και η αντικατάσταση του εξοπλισμού, χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές από την κατάσταση πριν τη φωτιά. Το έργο θα υλοποιηθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο, χωρίς δανεισμό, τόσο από ίδια κεφάλαια όσο και με προκαταβολή του ποσού της αποζημίωσης που αναμένεται από την ασφαλιστική εταιρεία. Στόχος όλων είναι να διατηρήσουμε την πετυχημένη πορεία των προηγούμενων ετών, μας λέει ο Ιωάννης Κίτσιος.

Δείτε Επίσης
ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΝΕΜΕΑΣ 2023

Το 2022, προκειμένου ο συνεταιρισμός να καλύψει τη ζήτηση, χρειάστηκε να αγοράσει 1.200 τόνους σταφυλιών, από άλλες περιοχές και μάλιστα σε τιμή που ήταν ψηλότερα από τη μέση τιμή της αγοράς. “Στόχος μας είναι να βοηθάμε τους παραγωγούς και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.” Η 61η γιορτή κρασιού Νέας Αγχιάλου που λάμβανε χώρα ενώ γράφαμε αυτό το άρθρο, έγινε κανονικά με την υποστήριξη του συνεταιρισμού, ο οποίος πρόσφερε δωρεάν το κρασί για την υλοποίησή της.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ