ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΤΡΥΓΟΣ ’23

Η οικογένεια Τσέλεπου, δραστηριοποιείται σε τρεις διαφορετικές οινικές ζώνες. Στην Νεμέα με το Κτήμα Δρυόπη, στη Μαντινεία με το κτήμα Τσέλεπου και στη Σαντορίνη στην Κάναβα Χρυσού- Τσέλεπου. O οινοποιός Άρης Τσέλεπος γίνεται ανταποκριτής του grapemag.gr στη Σαντορίνη και περιγράφει τις δυσκολίες του φετινού τρύγου.
« Ξεκινήσαμε έναν δύσκολο τρύγο στη Σαντορίνη, γεμάτο προκλήσεις. Το χαλάζι που έπεσε τον Απρίλιο προξένησε μεγάλες ζημιές στην παραγωγή στο μεγαλύτερο κομμάτι του νησιού και κυρίως στον Πύργο που βρίσκονται τα περισσότερα δικά μας αμπέλια ενώ και η πίεση από τον περονόσπορο ήταν μεγάλη καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο. Ο εκτεταμένος καύσωνας σόκαρε τα κλίματα και έτσι η ωρίμανση των σταφυλιών άργησε με αποτέλεσμα να μιλάμε για έναν όψιμο τρύγο που ξεκίνησε μετά τον δεκαπενταύγουστο.
Υπολογίζουμε τις απώλειες της παραγωγής μας γύρω στο 60% και πιστεύω κάπου εκεί θα κινηθεί και για τους περισσότερους παραγωγούς. Ένα ανησυχητικό θέμα είναι το ότι η ζημιά από το χαλάζι μπορεί να επηρεάσει (σε μικρότερο βαθμό) και την επόμενη εσοδεία αλλά αυτό είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον. Σε σχέση με την ποιότητα των σταφυλιών όμως τα πρώτα δείγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά!

Εικόνα από τρύγο σε αμπέλι της Σαντορίνης

Με εξαίρεση την ανομοιόμορφη ωρίμανση που είναι ένα γενικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Σαντορίνη, φαίνεται να μιλάμε για μια σοδειά με εξαιρετικό αρωματικό δυναμικό, με ικανοποιητικέ οξύτητες και γενικά ένα ισορροπημένο προφίλ όπου το αλκοόλ δε θα είναι πολύ υψηλό. Οι φλοιοί των σταφυλιών δεν είναι όσο χοντροί ήταν σε προηγούμενες χρονιές αλλά φέτος υπάρχει ελάχιστη προσβολή των σταφυλιών από βοτρύτη που είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τον Σαντορινιό αμπελώνα. Πιστεύω ότι με σωστή δουλειά στο οινοποιείο, πηγαίνοντας σε χαμηλότερες αποδόσεις στο πιεστήριο, θα έχουμε και φέτος εξαιρετικά κρασιά, σε μικρότερο όγκο όμως, τα οποία θα δώσουν την απόλυτη έκφραση τους πιο νωρίς από ότι συνήθως.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε τα newsletter του grape!