ΤΑ ΠΙΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ….ΚΡΑΣΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Το Βρετανικό περιοδικό Drinks International παρουσίασε πρόσφατα τη λίστα με τα 50 Wine Βrands που έχουν τη μεγαλύτερη  εκτίμηση στον κόσμο για το 2023 και στην κορυφή της φετινής λίστας βρέθηκε για πρώτη φορά ο οίκος Marchesi Antinori και έγινε ο πρώτος Ιταλικός οίκος που καταφέρνει τέτοια διάκριση.

Η 13η έκδοση της λίστας World’s Most Admired Wine Brand του Drinks International περιλαμβάνει όπως είναι λογικό, τα πιο σπουδαία οινικά ονόματα. Όλοι οι μεγάλοι οίκοι είναι στον κατάλογο και αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία κάθε χρόνο είναι η θέση τους στη λίστα. Η κατάταξη των 50 ισχυρών ονομάτων ψηφίζεται από μια Ακαδημία κορυφαίων Masters of Wine, sommeliers, αγοραστών κρασιών, δημοσιογράφων και άλλων ειδικών της οινικής βιομηχανίας από όλο τον κόσμο.

Ο οίκος Antinori εντυπωσίασε την Ακαδημία με την υψηλή ποιότητα και συνέπεια των κρασιών του και κατάφερε να κερδίσει το βραβείο ως το wine brand με τη μεγαλύτερη εκτίμηση στο χώρο του κρασιού. Μετράει 26 γενιές στο κρασί καθώς οι ρίζες του φτάνουν στο  1385, όταν ο ιδρυτής του, Giovanni di Piero Antinori έγινε μέλος της Ένωσης Οινοποιών της Φλωρεντίας. Η συμβολή της οικογένειας στην παγκόσμια οινική κουλτούρα είναι διαρκής και δεν χωράει σε λίγες λέξεις ή φράσεις. Μπορούμε να πούμε ότι μία τις πιο ένδοξες στιγμές είναι η “ανακάλυψη” των Super Tuscan’s στα ’70s, μια κίνηση που άλλαξε τον οινικό χάρτη της Ιταλίας.

Κελάρι και αίθουσα γευσιγνωσίας στο εντυπωσιακό αρχιτεκτονικά οινοποιείο Αrcea Cantina Antinori στην Τοσκάνη.

Σήμερα, κυριαρχούν στον οινικό χάρτη με εννέα Κτήματα στην Τοσκάνη, όλα μεγάλα ονόματα για το παγκόσμιο κρασί: Tenuta Tignanello, Badia a Passignano, Pèppoli, Antinori nel Chianti Classico, Guado al Tasso, Pian delle Vigne, Villa Antinori, La Braccesca και Le Mortelle. Με αμπελώνες και οινοποιεία σε Ούμπρια, Λομβαρδία,  Πιεμόντε και Πούλια ο οίκος Antinori έχει μία πλήρη γκάμα κρασιών αντιπροσωπευτικών για τον ιταλικό αμπελώνα ενώ τα project συνεχίζονται και εκτός συνόρων. Στη Χιλή και στη Nappa Valley καλλιεργούν αμπελώνες και παράγουν κρασί με το ιταλικό πάθος που τους χαρακτηρίζει.

Το οινοποιείο Catena Zapata από την Αργεντινή βρέθηκε στη δεύτερη θέση της λίστας (ήταν πρώτο το 2020), ενώ ανακηρύχθηκε και καλύτερο οινοποιείο στη Νότια Αμερική.

Την τρίτη θέση κατέλαβε ο οίκος Penfold’s από την Αυστραλία και την τέταρτη θέση η Familia Torres από την Ισπανία που έχει συνεχή παρουσία σε όλες τις εκδόσεις του World’s Most Admired Wine Brand. Ακολούθησαν άλλοι παγκόσμιοι οινικοί μύθοι, με το Domaine De La Romanée Conti από την Βουργουνδία και τη Sasiccaia από την Τοσκάνη της Ιταλίας στην 5η και 6η θέση αντίστοιχα, ενώ ο οίκος Gaja κατέλαβε την 7η θέση.  Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν τα οινοποιεία Concha y Toro από τη Χιλή, Chapoutier από τον Ροδανό και Ridge από τις ΗΠΑ.

Στην τρίτη θέση ο οίκος Penfolds.

Ο επιμελητής του Drinks International, Shay Waterworth, δήλωσε ότι τα World’s Most Admired Wine Brand είναι ένα club για λίγους και εκλεκτούς και είναι μεγάλη τιμή να ανήκει κανείς σε αυτό.

Δείτε Επίσης

Αναμφίβολα, όπως αναφέρει ο Waterworth, η αποτελεί σημείο αναφοράς για τα πιο αναγνωρίσιμα εμπορικά σήματα του κλάδου.
“Μια θέση σε αυτή την καταξιωμένη λίστα είναι μια σοβαρή επιτυχία και προσωπικά συγχαίρω όσους βρίσκονται στην κορυφαία μας πενηντάδα για φέτος. Περισσότερο απ’ όλους πρέπει να συγχαρούμε το οίκο Antinori που έγινε το πρώτο ιταλικό brand που κατακτά την πρώτη θέση στη λίστα μας από το 2011. Ωστόσο, αυτό που καθιστά τη λίστα τόσο σεβαστή είναι η γεωγραφική κατανομή και η ανεξαρτησία της Ακαδημίας μας, για την οποία είμαστε υπερήφανοι και με τις εναλλαγές στις θέσεις διασφαλίζουμε πραγματική αντιπροσώπευση της παγκόσμιας αγοράς”.

Η Ευρώπη παρέμεινε στην κορυφή για το 2023 με 32 θέσεις στη λίστα, με πρώτη τη Γαλλία που κατέλαβε πάνω από το ένα τέταρτο της συνολικής κατάταξης. Η γειτονική της Ισπανία είχε εξαιρετική απόδοση με οκτώ εταιρείες στη λίστα, μία περισσότερη από την Ιταλία.
Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν νέες είσοδοι το 2023, το βραβείο για την Υψηλότερη Ανόδο απονεμήθηκε στο Chateau D’ Yquem της Γαλλίας ενώ το οινοποιείο Ridge από τις ΗΠΑ κατάφερε να μπει στην πρώτη δεκάδα, κερδίζοντας επίσης τον τίτλο του Most Admired Wine Brand στη Βόρεια Αμερική.

Author

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!