MILIA RIZA

Ένας χρόνος πέρασε από τότε που η Νάνσυ Μάζου και ο Stefano Stante συστήθηκαν –αρχικά– στο επαγγελματικό οινικό κοινό, με αφορμή την παρθενική κυκλοφορία του αφρώδους Prelude και το ξεκίνημα της Milia Riza.

Τα δύο πρώτα κρασιά με εμπορικό ενδιαφέρον πλέον έχουν κυκλοφορήσει και προέρχονται αμφότερα από τη σοδειά του 2020. Η Milia Riza είναι ένα νέο οινικό project παραγωγής αποκλειστικά αφρωδών κρασιών από την Πελοπόννησο, με την παραδοσιακή μέθοδο.

Είναι όμως η Milia Riza κάτι νέο;

Σαφώς ναι, αλλά με αστερίσκο και υποσημείωση. Η Νάνσυ Μάζου, παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει βαθιά σύνδεση με το κρασί και το αμπέλι. Είναι κόρη της Καίτης Παπαϊωάννου και εγγονή του αείμνηστου Θανάση Παπαϊωάννου, του ανθρώπου που διαμόρφωσε και έδωσε αξία, προσανατολισμό, έμπνευση και προοπτικές στη σύγχρονη ΠΟΠ Νεμέα.

Oι ετικέτες είναι μοντέρνες και σε απλές γραμμές.

Η Νάνσυ πάντα θα θυμάται τον παππού της και τις συζητήσεις τους. «Πολλά από αυτά που μου έλεγε νόμιζα ότι δεν με αφορούσαν. Πολύ αργότερα κατάλαβα γιατί μου τα έλεγε και πόσο με επηρέασαν», όπως λέει. Η Νάνσυ σπούδασε στο ΤΕΙ Οινολογίας στην Αθήνα και συνέχισε με το Vinifera Euromaster, τον πρώτο χρόνο στη Γαλλία, στο Montpellier και στο Bordeaux. Τον δεύτερο χρόνο συνέχισε στην Udine στην Ιταλία, όπου γνώρισε τον συμμαθητή και αργότερα σύζυγό της Stefano Stante.

Ο Stefano είναι μισός Ιταλός, μισός Βραζιλιάνος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λισαβόνα και σπούδασε Αγρονομία στην Πορτογαλία και αργότερα Οινολογία στην Ιταλία, σε Conegliano και Udine. Όταν το νεαρό ζευγάρι δοκίμαζε κρασιά από την Ελλάδα, ο Stefano συχνά έλεγε: «Αυτό θα ήταν ωραίο με φυσαλίδες!». Έτσι, όταν αργότερα αποφά- σισαν να φτιάξουν μαζί τη Milia Riza, αξιοποιώντας τα οικογενειακά κτήματα στη Νεμέα αλλά και τους ορεινούς αμπελώνες της Αρκαδίας, η παραγωγή αφρώδους ήταν μια επιλογή που ήρθε αρκετά φυσικά. Συνολικά αξιοποιούνται τρεις αμπελώνες, όλοι καλλι- εργημένοι βιολογικά.

Ένας συμβεβλημένος αμπελώνας στην Αρχαία Μαντίνεια Αρκαδίας, στα 623 μέτρα, παρέχει το Μοσχοφίλερο, από το οποίο προκύπτουν το λευκό αφρώδες Blanc de Gris και το ροζέ αφρώδες Rosé de Gris, αμφότερα Brut Nature, που μόλις κυκλοφόρησαν. Επιπλέον, οι ιδιόκτητοι αμπελώνες της Νεμέας σε Ξηρόκαμπο, Ποριά και Αρχαία Νεμέα θα χαρίσουν σύντομα τα επόμενα δύο λευκά αφρώδη κρασιά: ένα αφρώδες Blanc de Noir Αγιωργίτικο και ένα λευκό αφρώδες από Pinot Noir και Chardonnay.

Για την οινοποίηση αφρωδών κρασιών από τη Νεμέα –και μάλιστα από τα ζεστά και χαμηλά αμπέλια της ζώνης– υπήρχαν αρχικά αρκετές επιφυλάξεις, καθώς οι δύο οινολόγοι δεν ήταν σίγουροι ότι αυτά θα ήταν κατάλληλα για την παραγωγή αφρωδών κρασιών αξιώσεων. Σε έναν αμπελώνα χωρίς κανένα αφρώδες κρασί-πρότυπο, με εξαίρεση το Amalia Rosé του Κτήματος Τσέλεπου –το οποίο μάλιστα προέρχεται από τον κρύο Ασπρόκαμπο–, η Νάνσυ και ο Stefano αναγκάστηκαν να κινηθούν σε αχαρτογράφητα νερά.

Όμως τελικά το επιχείρησαν, εφαρμόζοντας σκίαση των σταφυλιών με πλούσια φυλλικά τοιχώματα και μεγάλη προσοχή στη χρονική στιγμή του τρύγου, και το αποτέλεσμα ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες τους. Πολύτιμος σύμμαχός τους είναι η Καίτη Παπαϊωάννου, η οποία εργάζεται επισταμένα στο αμπέλι ώστε να παρέχει στη νέα επιχείρηση το πιο ποιοτικό σταφύλι που μπορεί να παραχθεί.

Δείτε Επίσης

Τα κρασιά Το Blanc de Gris είναι η νέα, μόνιμη ονομασία του Prelude, με το οποίο είχαν συστηθεί σε επαγγελματίες του κλάδου έναν χρόνο νωρίτερα. Το Μοσχοφίλερο συλλέγεται νωρίς, στα μέσα Σεπτεμβρίου, και τα τσαμπιά πιέζονται ολόκληρα για φινέτσα και λεπτότητα. Μετά από έξι μήνες στις δεξαμενές με τακτικό bâtonnage, το κρασί μεταφέρεται σε φιάλες για τη δεύτερη ζύμωση και επιπλέον παλαίωση για δεκαέξι μήνες. Ακολουθεί περιστροφή της κάθε φιάλης με το χέρι για την απομάκρυνση του ιζήματος και τοποθέτηση φελλού και σύρματος.

Ένα κρασί εξαιρετικά δροσιστικό, με έμφαση στα φρούτα του χειμώνα, διακριτική παρουσία ζυμών, πολύ υψηλή, δροσιστική οξύτητα και συνεχή αφρισμό. Ταιριάζει ιδανικά με ταρτάρ ψαριών, αχνιστά κυδώνια, αλλαντικά υψηλής ποιότητας και tapas. Αντίστοιχα οινοποιείται και το Rosé de Gris, με την επαφή με τα στέμφυλα να χαρίζει στον μούστο το χρώμα του. Λεπτό, δροσιστικό, διακριτικά φρουτώδες και ντελικάτο, μας υπόσχεται μοναδικά ταιριάσματα με carpaccio μόσχου ή σολομού, μύδια, καβουρόψιχα, φέτες prosciutto, sushi rolls, φρέσκα ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας και ψητές γαρίδες-τίγρεις.

Πριν δοκιμάσω τα κρασιά Milia Riza, σκεφτόμουν τη Νάνσυ Μάζου απλώς ως εγγονή του Θανάση Παπαϊωάννου, του αείμνηστου «πατριάρχη της Νεμέας». Όμως, όταν δοκίμασα τα υψηλής κλάσης και γευστικής αξίας αφρώδη της, η Νάνσυ σταμάτησε να είναι εγγονή του Παπαϊωάννου και έγινε η δημιουργός του Milia Riza. Θεωρώ μάλιστα ότι η κατεύθυνση προς την αποκλειστική παραγωγή αφρωδών κρασιών είναι επιπλέον ευφυής, αφού καθιστά κάθε είδους σύγκριση και συσχετισμό με το κλασικό οινοποιείο της Νεμέας άστοχη.

Επιπλέον, ο συνιδρυτής της Milia Riza, Stefano Stante, χαρίζει στο εγχείρημα μια διεθνή ματιά και εμπλουτίζει με τις ιδέες του την έτσι κι αλλιώς γεμάτη εκπλήξεις Πελοπόννησο. Η Milia Riza έχει ήδη μπει στο ραντάρ πολλών απαιτητικών οινόφιλων και ήδη κοσμεί με την παρουσία της την Πελοπόννησο της νέας εποχής. ¶

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!