Το Νησί του Πάσχα στον Ειρηνικό Ωκεανό που είναι γνωστό για τα μνημειώδη αγάλματά του, απέκτησε επίσημη ονομασία προέλευσης κρασιού (Denominación de Origen, DO). Τα κρασιά που παράγονται στο απομακρυσμένο ηφαιστειακό νησί, το οποίο βρίσκεται περίπου 3.500 χιλιόμετρα από τις ακτές της Χιλής, φέρουν την ονομασία προέλευσης Rapa Nui DO. Rapa Nui είναι η ονομασία του νησιού και των κατοίκων του στην τοπική γλώσσα.
Οι ιεραπόστολοι καλλιέργησαν τουλάχιστον έξι διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών σε διάφορες τοποθεσίες από το 1866 και εξήραν την ποιότητα των αμπελώνων και των σταφυλιών, συγκρίνοντας τις συνθήκες με αυτές στη Μαδέρα. Το κλίμα είναι υποτροπικό και ξηρό με λίγες βροχοπτώσεις, αν και ο άνεμος είναι κορεσμένος με υγρασία. Οι θερμοκρασίες σπάνια ξεπερνούν τους 27 °C. Μετά την σχεδόν πλήρη εξάλειψη του λαού των Rapa Nui, μερικά από τα αμπέλια συνέχισαν να αναπτύσσονται άγρια. Το 2018, οι οινοποιοί Alvaro Arriagada και Fernando Almeda αναζωογόνησαν την αμπελοκαλλιέργεια. Σε συνεργασία με τοπικούς εταίρους, φύτεψαν περίπου δύο εκτάρια και άρχισαν να αναπαράγουν τα παλιά αμπέλια σε φυτώριο. Έφτιαξαν ένα κόκκινο κρασί από Syrah, Carignan και Grenache, καθώς και έναν αφρώδη οίνο.
Εκτός από το Rapa Nui DO, αποφασίστηκε επίσης η εισαγωγή του Chiloé DO στην Παταγονία. Και οι δύοπεριοχές αποτελούν σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς στη Χιλή. Σύμφωνα με την εθνική ένωση κρασιών Vinos de Chile, στόχος είναι να υποστηριχθούν “πρωτοπόροι της βιομηχανίας κρασιού” στην επέκταση των ζωνών καλλιέργειας της Χιλής εν όψει της κλιματικής αλλαγής.