ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Ο Άγγελος Ιατρίδης, συνιδιοκτήτης του Κτήματος Άλφα, στην Φλώρινα σε μια συνέντευξη στο Grape Business για την εξαγορά του οινοποιείου Μπουτάρη στη Σαντορίνη και τα νέα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρείας του.

Γιάννης Μουρατίδης: H Σαντορίνη πιέζεται κλιματικά και οικιστικά τα τελευταία χρόνια, σας προβλημάτισε αυτό πριν να προχωρήσετε στην εξαγορά;

Άγγελος Ιατρίδης: Η κλιματική και οικιστική πίεση που βιώνει η Σαντορίνη τα τελευταία χρόνια ήταν σίγουρα ένα σημείο προβληματισμού πριν την αγορά, αλλά η προσέγγισή μας στο ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ έχει μακρά ιστορία ευαισθητοποίησης και δράσης απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Σχεδόν 20 χρόνια πριν, από το 2005, όταν η έννοια της κλιματικής αλλαγής δεν είχε ακόμη καθιερωθεί στον δημόσιο διάλογο, είχαμε οργανώσει μία σημαντική ημερίδα με βασικό ομιλητή τον καθηγητή Gregory Jones, σύμβουλο του τότε αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Al Gore, για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αμπελοκαλλιέργεια.

Από τότε, είμαστε όχι μόνο ευαισθητοποιημένοι, αλλά και ενεργά προσηλωμένοι στην εφαρμογή πρακτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών αυτής της κρίσης.

Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε πρακτικές βιώσιμης γεωργίας και έξυπνης διαχείρισης των φυσικών πόρων, με στόχο να προσαρμόσουμε την αμπελοκαλλιέργεια στις νέες κλιματικές συνθήκες. Στη Σαντορίνη, όπου το οικοσύστημα είναι ιδιαίτερα εύθραυστο, σχεδιάζουμε να ενσωματώσουμε τεχνικές εξοικονόμησης νερού, συστήματα ανακύκλωσης πόρων και πρακτικές χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Ένα παράδειγμα είναι η διατήρηση και ενίσχυση των παραδοσιακών καλλιεργητικών μεθόδων, όπως το χαμηλό κλάδεμα της κουλούρας, που μειώνει την έκθεση στον ήλιο και την απώλεια υγρασίας.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα που απαιτεί συνεχή προσαρμογή, και το ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις όχι μόνο στη Σαντορίνη, αλλά σε όλες τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε ένα μοντέλο βιώσιμης αμπελοκαλλιέργειας που θα διασφαλίσει την ποιότητα και την απόδοση των αμπελώνων, ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύει το περιβάλλον, αξιοποιώντας τους πόρους της περιοχής.

ΓΜ Η εξαγορά στη Σαντορίνη θα είναι ένα ορόσημο στην ιστορία σας, ποιες άλλες κινήσεις θεωρείτε παρόμοιας σημασίας στο παρελθόν και ποια είναι τα ορόσημα που θα σας φέρουν πιο κοντά στο όραμά σας;

ΑΙ Η εξαγορά του οινοποιείου στη Σαντορίνη δεν αποτελεί απλώς ένα ορόσημο στην πορεία μας, αλλά έναν σταθμό που ενισχύει το όραμά μας για το μέλλον του ελληνικού κρασιού. Από την αρχή, το Κτήμα Άλφα είχε έναν ξεκάθαρο στόχο: να καταστήσει το ελληνικό κρασί μια απαραίτητη επιλογή σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η Σαντορίνη, με το μοναδικό της terroir και το εξαιρετικό Ασύρτικο, μας προσφέρει μια νέα ευκαιρία να αναδείξουμε την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητα των ελληνικών ποικιλιών σε παγκόσμια κλίμακα.

Αναλογιζόμενοι τις καθοριστικές στιγμές της πορείας μας, η δημιουργία μιας ομάδας που λειτουργεί με συντονισμό, πάθος και αφοσίωση ξεχωρίζει ως ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες επιτυχίας. Αυτή η ομάδα, με τη συνεχή εξέλιξή της, έχει καταφέρει να δημιουργήσει κρασιά που εκφράζουν την τυπικότητα των ποικιλιών, με το Ξινόμαυρο να είναι η αιχμή του δόρατος.

Εξίσου σημαντικό ήταν το βήμα της ένταξης της νέας γενιάς στην παραγωγική μας διαδικασία. Φέρνοντας νέο αέρα και φρέσκες ιδέες, η νέα γενιά όχι μόνο διασφαλίζει τη συνέχεια αλλά και προσδίδει νέα δυναμική στην εξέλιξη του Κτήματος Άλφα. Η ενέργεια και το πάθος τους μας εμπνέουν να συνεχίσουμε με την ίδια δύναμη.

Η Σαντορίνη και το Ασύρτικο, με την ανεκτίμητη φήμη τους, ανοίγουν νέους ορίζοντες, προσφέροντας μεγαλύτερη προβολή και προστιθέμενη αξία στα κρασιά μας. Το ταξίδι συνεχίζεται, με σταθερά βήματα και νέους στόχους, φέρνοντας το ελληνικό κρασί πιο κοντά στην αναγνώριση που του αξίζει παγκοσμίως. 

ΓΜ Πρακτικά, η εξαγορά αυτή σας βάζει σε μια από τις πιο δυνατές περιοχές στην Ελλάδα και σε αξία προϊόντος και σε προβολή στο εξωτερικό. Πώς πρόκειται να αξιοποιήσετε αυτά τα δύο πλεονεκτήματα;

ΑΙ Η είσοδός μας στην Σαντορίνη του Ασύρτικου και η πρότυπη δημιουργική παρουσία μας στο Αμύνταιο, δύο από τις πλέον εμβληματικές αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας, μας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να συνδυάσουμε την αξεπέραστη παράδοση με την καινοτομία. Η επένδυση στη Σαντορίνη είναι μια κίνηση στρατηγικής σημασίας, καθώς εστιάζει στην καρδιά της ελληνικής οινικής κληρονομιάς και μας επιτρέπει να παράγουμε κρασιά που εκφράζουν την αυθεντικότητα του τοπίου και τη μακρά ιστορία της περιοχής.

Η διεθνής απήχηση της Σαντορίνης αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα για την προβολή των κρασιών μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη, η ανακοίνωση της παρουσίας μας στο νησί έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον κορυφαίων επαγγελματιών από το χώρο της παραγωγής, της εμπορίας αλλά και διαμορφωτών της κοινής γνώμης. Αυτό το ενδιαφέρον ενισχύει την προβολή μας και ανοίγει νέες πόρτες σε αγορές όπου το ελληνικό κρασί διεκδικεί μια σημαντική θέση.

Δείτε Επίσης
EDITORIAL GRAPE #35 OUT NOW!

Η προσέγγισή μας στη Σαντορίνη δεν είναι απλώς μια εμπορική κίνηση, αλλά μια βαθιά δέσμευση για την ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών του αμπελοοινικού δυναμικού της περιοχής. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε το σπάνιο οικοσύστημα του νησιού, δημιουργώντας κρασιά που θα συνδυάζουν την παράδοση με σύγχρονες οινολογικές μεθόδους, παραμένοντας πιστοί στην αυθεντικότητα των ποικιλιών. Με αυτόν τον τρόπο, φιλοδοξούμε να ενισχύσουμε την αξία του ελληνικού κρασιού παγκοσμίως, διατηρώντας σταθερή την ποιότητα και αυξάνοντας την αναγνωρισιμότητά του.

Η Σαντορίνη μας προσφέρει την παραγωγική πρόκληση να εξελιχθούμε περαιτέρω, ενώ παράλληλα ενισχύει το όραμά μας για την ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα στην παγκόσμια σκηνή, συνδυάζοντας μοναδικά προϊόντα με διεθνή προβολή.

ΓΜ Έχετε κάνει ήδη κάποιες συμφωνίες για αγορά σταφυλιών που θα σας επιτρέψουν να οινοποιήσετε τα νέα προϊόντα; Στη συμφωνία περιλαμβάνονται και καλλιεργήσιμες εκτάσεις; 

ΑΙ Είμαστε ήδη σε προχωρημένες επαφές με αμπελουργούς και παραγωγούς του νησιού, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία είναι ακόμη πρόσφατη. Η προσέγγισή μας βασίζεται σε μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία, μέσω της οποίας οι τοπικοί αμπελουργοί θα ενσωματωθούν σε ένα πλαίσιο που προωθεί την ποιοτική και βιώσιμη καλλιέργεια. Δεν πρόκειται μόνο για την αγορά σταφυλιών, αλλά και για την ενεργή υποστήριξη των καλλιεργητών ώστε να βελτιώσουν τις πρακτικές τους, διασφαλίζοντας την ποιότητα και τη σταθερότητα της παραγωγής τους. Εξετάζουμε επίσης την προοπτική απόκτησης καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ώστε να αναπτύξουμε τα δικά μας κτήματα με βάση τις αρχές της βιώσιμης γεωργίας, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στο Ασύρτικο και στις τοπικές ποικιλίες, όπως το Μαυροτράγανο, το Αηδάνι, το Αθήρι…

Η εξαγορά αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού πλάνου που περιλαμβάνει την ανάπτυξη των προϊόντων, την ενίσχυση της εμπορικής παρουσίας μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του οινοτουρισμού. Οι επισκέψεις στο οινοποιείο και στους αμπελώνες της Σαντορίνης θα προσφέρουν στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη εμπειρία, η οποία θα περιλαμβάνει γευστικές δοκιμές, περιηγήσεις στις αμπελοκαλλιέργειες και δραστηριότητες που συνδέουν τον πολιτισμό με την παραγωγή κρασιού. Ένα επιπλέον στοιχείο θα είναι η ανάπτυξη της φιλοξενίας, είτε με τη μορφή ειδικών εκδηλώσεων, είτε με ξενοδοχειακές υπηρεσίες που θα συνδυάζονται με οινοτουριστικές εμπειρίες, προσφέροντας μια μοναδική πρόταση στον επισκέπτη.

Στο οινοποιείο της Σαντορίνης, σκοπεύουμε να αναπτύξουμε μια σειρά από νέα προϊόντα που θα εκφράζουν τη μοναδικότητα του σαντορινιού terroir. Εκτός από το Ασύρτικο, που παραμένει η αιχμή του δόρατος, σκοπεύουμε να αναδείξουμε τις υπόλοιπες τοπικές ποικιλίες, όπως το Μαυροτράγανο και την Μαντηλαριά, προσφέροντας μοναδικές οινικές επιλογές που θα έχουν πολυδιάστατη εφαρμογή – από λευκά και ροζέ κρασιά έως κρασιά παλαίωσης και premium εκφράσεις. Αυτή η ποικιλομορφία θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στις ανάγκες διαφορετικών αγορών, ενώ παράλληλα θα προσδίδουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας.

Η εμπειρία του οινοτουρισμού θα είναι κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής μας. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα οργανωμένο σχέδιο επισκεψιμότητας, που θα περιλαμβάνει υψηλού επιπέδου γευστικές δοκιμές τόσο για επαγγελματίες του χώρου όσο και για οινόφιλους. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ιδιαίτερες πρακτικές καλλιέργειας και οινοποίησης που ακολουθούμε, ενώ θα διοργανώνονται θεματικές εκδηλώσεις και masterclasses, ενισχύοντας περαιτέρω την προβολή των κρασιών μας.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!