Σοβαρό πρόβλημα υπερπαραγωγής αντιμετωπίζει η περιοχή του Πιεμόντε στην Ιταλία, καθώς πρέπει να διατεθούν ή να καταστραφούν περίπου εννέα εκατομμύρια λίτρα κρασιού πριν τον φετινό τρύγο. Οι ποικιλίες Barbera και Dolcetto από τις επαρχίες Άστι και Αλεσάντρια, αλλά και τα Cortese, Moscato και Brachetto, πλήττονται περισσότερο.
Στη συνάντηση της 30ής Ιουνίου στο Τορίνο, εκπρόσωποι Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης της περιοχής ( DOCG) ζήτησαν τη διενέργεια αποσταγμάτων κρίσης για τις αδιάθετες ποσότητες, μια κλασική λύση της Ε.Ε. σε περιόδους υπερπροσφοράς. Ειδικά ο Συνεταιρισμός του Asti ανέφερε μείωση στις εμφιαλώσεις της τάξης του 12% μηνιαίως, ενώ σύμφωνα με τον Συνεταιρισμό Barbera d’Asti, πάνω από 4 εκατ. λίτρα κόκκινου κρασιού παραμένουν απούλητα στα κελάρια.
Ωστόσο, ο περιφερειακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Paolo Bongioanni, απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο:
«Κρίση οίνου στο Πιεμόντε; Δεν υπάρχει. Όποιος κάνει κρασί, πρέπει να είναι και επιχειρηματίας», δήλωσε, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Ο Vitaliano Maccario, πρόεδρος του Barbera d’Asti, απάντησε μέσω της εφημερίδας Corriere di Torino: «Εκπροσωπούμε το 70% της οινικής παραγωγής της περιοχής. Δεν είμαστε περιθωριακό φαινόμενο. Πρέπει να ακουστούμε».
Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιουλίου, ενώ ο υπουργός Bongioanni αναμένεται να έχει διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση στη Ρώμη. Από την πλευρά του, ο Ιταλός Υπουργός Αγροτικής Πολιτικής Francesco Lollobrigida έχει ήδη ανακοινώσει πανεθνικές διαβουλεύσεις για το ζήτημα.
Ανάλογα αιτήματα για απόσταξη και οικονομική στήριξη παραγωγών έχουν προκύψει και στην Τοσκάνη, που επίσης αντιμετωπίζει πίεση αποθεμάτων.