Ο οδηγός Michelin μπαίνει στον κόσμο του κρασιού: νέα εποχή διακρίσεων για ετικέτες
Ο πιο γνωστός οδηγός στην γαστρονομία, ο Michelin Guide, γνωστός για τα περίφημα αστέρια του στα εστιατόρια, επεκτάθηκε στα ξενοδοχεία και τώρα ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο βήμα: να αξιολογεί και κρασιά.
Η είδηση έγινε γνωστή στις 8 Οκτωβρίου 2025 από τον international manager του οδηγού, Gwendal Poullennec, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα MICHELIN Keys στο Παρίσι. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από αξιόπιστα Μέσα όπως η La Revue du Vin de France, το The Drinks Business, το Wine-Searcher.
Δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα κριτήρια αξιολόγησης, το χρονοδιάγραμμα ή οι δοκιμαστές που θα συμμετάσχουν στη νέα πρωτοβουλία. Η Michelin όμως έχει ήδη παρουσία στον χώρο, καθώς το 2017 απέκτησε μειοψηφικό πακέτο στην Robert Parker Wine Advocate και το 2019 προχώρησε σε πλήρη εξαγορά. Ο CEO της εταιρείας Florent Menegaux διευκρίνισε ότι το brand Parker θα συνεχίσει να λειτουργεί ανεξάρτητα αλλά σε συνεργασία με το δίκτυο του Michelin.
Από το 2018, μετά την εξαγορά της πλατφόρμας Tablet Hotels, ο Michelin Guide επέκτεινε το brand του στη φιλοξενία. Το 2024 λάνσαρε την ξενοδοχειακή διάκριση MICHELIN Key (Clef Michelin), και το 2025 παρουσίασε την πρώτη παγκόσμια λίστα ξενοδοχείων με «κλειδιά». Η νέα κατηγορία για κρασιά εντάσσεται σε αυτήν την πορεία διαφοροποίησης που συνδέει γαστρονομία, φιλοξενία και οίνο.
Το 2025 ο Michelin Guide γιορτάζει 125 χρόνια παγκόσμιας παρουσίας, με δραστηριότητα σε 70 χώρες. Χρηματοδοτείται μέσα από κρατικές και ιδιωτικές συνεργασίες καθώς και κρατήσεις εστιατορίων και ξενοδοχείων μέσω της ψηφιακής του πλατφόρμας. Η επέκταση στον χώρο του κρασιού αναμένεται να ενισχύσει τη θέση του ως παγκόσμιο σημείο αναφοράς ποιότητας στη γαστρονομία και τη φιλοξενία.