Κλασικά, θρυλικά, ιστορικά, ανεπανάληπτα και συνήθως πανάκριβα. Λίγες από τις λέξεις που προσπαθούν να περιγράψουν τα πιο περιζήτητα κόκκινα κρασιά του κόσμου.
Ας ξεχάσουμε λοιπόν για λίγο τις ανερχόμενες ποικιλίες, τις νέες τάσεις, τους ελπιδοφόρους παραγωγούς και τα νέα γευστικά στιλ, και ας πάμε να θυμηθούμε τα εδραιωμένα, σπουδαία ερυθρά κρασιά του Bordeaux, της Napa Valley, της Barossa. Κρασιά-πρότυπο που έθεσαν τα όρια της ποιοτικής παραγωγής, κρασιά που πολλές φορές φλερτάρουν με την τέχνη, το συναίσθημα, τη γνήσια δημιουργία.
Και αν δεν μπορούμε στην πράξη να τα απολαμβάνουμε όσο συχνά θα θέλαμε, μπορούμε πάντα να ταξιδεύουμε με τον μύθο και την ιστορία τους.
Γαλλία
Bordeaux
Τα σταφύλια για το πιο διάσημο ερυθρό χαρμάνι του κόσμου καλλιεργούνται στις όχθες του ποταμού Gironde και των παραποτάμων Garonne και Dordogne, με τα επιβλητικά Châteaux και τις διάσημες ποικιλίες: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec και Carménère. Αριστοκρατικότητα, δύναμη, μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης και συχνά τετραψήφιες τιμές κρασιών, κυρίως από τα διάσημα Châteaux του Haut-Médoc, αλλά και από εκείνα στις περιοχές Saint-Émilion και Pomerol της δεξιάς όχθης.
Château Angelus
Château Cheval Blanc
Château Cos d’Estournel
Château Haut Brion
Château Lafite Rothschild
Château Lafleur
Château Latour
Château Leoville Barton
Château Leoville-Las-Cases
Château Leoville Poyferre
Château Margeaux
Château La Mission Haut-Brion
Château Montrose
Château Mouton Rothschild
Château Palmer
Château Pavie
Château Petrus
Château Pichon-Longueville Baron
Château Pichon-Longueville Comtesse de Lalande
Burgundy
Ανάμεσα στην Dijon και τη Lyon απλώνεται η Χρυσή Κοιλάδα (Côte-d’Or) και οι άλλες περιοχές της μυθικής Βουργουνδίας. Εδώ η ποικιλία παίζει δευτερεύοντα ρόλο, με καθοριστικά στοιχεία τα εδάφη, το κλίμα και τον καιρό. Το terroir, με κεντρικό θέμα το αμπελοτόπι, στη Βουργουνδία αποτελεί τον απόλυτο πρωταγωνιστή. Σε σημείο που το Chardonnay και το Pinot Noir, οι σπουδαιότερες ίσως ποικιλίες του κόσμου, να αποτελούν απλώς ένα όχημα, έναν ουδέτερο καμβά για να ακουστεί και να εκφραστεί το ίδιο το αμπέλι.
Domaine Marquis d’Angerville
Domaine D’Auvenay
Domaine Claude Dugat
Domaine Dugat-Ry
Maison Louis Jadot
Domaine Leroy
Domaine Hubert Lignier
Domaine De la Romanée-Conti
Domaine Comte George de Vogue
Domaine Faiveley
Domaine Georges Roumier
Rhône
Στον γαλλικό νότο, εκεί όπου ο Ροδανός ποταμός τρέχει ανάμεσα στα αμπέλια, οι δύο διαφορετικές γαλλικές κοσμοθεωρίες του Μπορντό και της Βουργουνδίας συναντιούνται κάπου στη μέση. Στον Ροδανό συνυπάρχουν η δύναμη, η πυκνότητα και η ένταση με την αιθέρια ελαφρότητα. Εδώ παράγονται τα μυθικά ερυθρά Hermitage με συνοινοποίηση του ερυθρού Syrah με τις λευκές Marsanne και Roussanne, αλλά και τα μοναδικά Châteauneuf-du-Pape, με δυνατότητα χρήσης μέχρι και δεκατριών ποικιλιών.
Château de Beaucastel
Domaine Henri Bonneau
M. Chapoutier
Jean-Louis Chave
Clos de Papes
E. Guigal
Paul Jaboulet Aine
Château La Nerthe
Domaine de Pegau
Domaine Pierre Usseglio
Ιταλία
Piemonte
Ό,τι πιο κοντά στη Γαλλία έχει η Ιταλία, τόσο χιλιομετρικά όσο και από άποψη κουλτούρας, γεύσης, γαστρονομίας, αλλά και κρασιού. Εδώ τα μυθικά Barolo και Barbaresco από την ποικιλία Nebbiolo στους ομιχλώδεις λόφους του Langhe συναρπάζουν. Οι ποικιλίες Barbera και Dolcetto χαρίζουν ποικιλία στιλ και γεύσεων, ενώ τα αμέτρητα ταιριάσματα με τα πιάτα μαύρης και λευκής τρούφας κάνουν την κάθε επίσκεψη ανεπανάληπτη.
Elio Altare
Ceretto
Domenico Clerico
Giacomo Conterno
Angelo Gaja
Bruno Giacosa
Luciano Sandrone
Paolo Scavino
Roberto Vorzio
Veneto
Ποιοτικό ερυθρό αποκορύφωμα της αχανούς περιοχής του Veneto αποτελούν τα μυθικά Amarone, ερυθρά κρασιά από τις τοπικές ποικιλίες Corvina, Rondinella και Molinara με επαναζύμωση του κρασιού μαζί με σταφύλια που έχουν σταφιδιάσει υπό σκιά, σε αχυρένια στρώματα. Δίπλα σε αυτά τα μεγαλειώδη και ακριβά κρασιά, η απλή Valpolicella μας θυμίζει ότι το κρασί εδώ παραμένει μια καθημερινή απόλαυση.
Dal Forno Romano
Giuseppe Quintarelli
Masi Agricola
Tommasi
Tuscany
Αμπέλια, ελαιώνες, κυπαρίσσια και πέτρινα αρχοντικά δημιουργούν ένα μαγικό σκηνικό. Chianti Classico και Brunello di Montalcino αποτελούν τα κλασικά κρασιά της περιοχής από την ποικιλία Sangiovese, ενώ στο γειτονικό Bolgheri οι σημαντικές οινικές επενδύσεις της δεκαετίας του 1970 με φύτευση γαλλικών ποικιλιών έχουν οδηγήσει την Τοσκάνη στην κορυφή της Ιταλίας και του κόσμου, σε επίπεδο ποιότητας, αλλά και τιμών.
Marchesi Antinori
Ornellaia e Masseto
Tenuta San Guido (Sassicaia)
Tua Rita
Le Macchiole
Castello dei Rampolla
Soldera Case Basse
Tenuta San Argiano
Livio Sassetti (Pertimali)
Ισπανία
Rioja
Η πιο διάσημη περιοχή ερυθρού κρασιού της Ισπανίας ξεκινάει από το νότιο τμήμα της χώρας των Βάσκων, στον βορρά. Εδώ θα βρει κανείς κρασιά υψηλής αξίας και διεθνούς κύρους από Tempranillo και Garnacha.
Bodegas y Viñedos Artadi
Marqués de Murrieta
Bodegas Muga
R. López de Heredia Viña Tondonia
Bodegas Roda
Ribera del Duero
Τρία-τέσσερα βαριά ονόματα της περιοχής ήταν αρκετά για να δημιουργηθεί ένα τσουνάμι παγκόσμιου ενδιαφέροντος για την περιοχή που βρίσκεται δυτικά του Valladolid. Κρασιά-σύμβολα κύρους και δύναμης, με βάση το Tinto Fino, τοπική ονομασία του Tempranillo.
Dominio de Pingus
Vega Sicilia
Bodegas Alion
Tinto Pesquera
Bodegas La Horra
Priorat
Μια περιοχή που μέσα σε ελάχιστα χρόνια πέρασε από την αφάνεια στην κορυφή της ποιοτικής πυραμίδας της Ισπανίας, χάρη στα κρασιά από παλιά αμπέλια Garnacha και Cariñena, που θυμίζουν κορυφαία Châteauneuf-du-Pape. Εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις, φτωχά εδάφη και μοντέρνα οινοποίηση συμπληρώνουν το κάδρο.
Clos Erasmus
Alvaro Palacios
ΗΠΑ (Καλιφόρνια)
Napa Valley
Η πιο γνωστή και classy οινική περιοχή εκτός Ευρώπης βρίσκεται βόρεια του San Francisco, ανάμεσα στις οροσειρές Vacas και Mayacamas. Μια αστείρευτη πηγή οινικού κύρους και ποιότητας, η Napa μάς χαρίζει μυθικά ερυθρά Cabernet Sauvignon και χαρμάνια από τις ποικιλίες του Bordeaux. Κρασιά-σύμβολα που στέκονται δίπλα, και πολύ συχνά πάνω, από τα σπουδαιότερα Grand Cru της Γαλλίας.
Dominus Estate
Dunn Vineyards
Harlan Estate
Robert Mondavi Winery
Château Montelena
Screaming Eagle
Shafer Vineyards
Philip Togni Vineyard
Joseph Phelps
Heitz Cellar
Stag’s Leap Wine Cellars
Caymus Vineyards
Duckhorn Vineyards
Opus One
Mayacamas Vineyards
Sonoma County
Η περιοχή δυτικά της Napa, που δροσίζεται από τα ρεύματα του Ειρηνικού Ωκεανού, εστιάζει περισσότερο στη φινέτσα παρά στη δύναμη και προσεγγίζει τη λογική της Βουργουνδίας. Πηγή σπουδαίων Pinot Noir, μοναδικών Zinfandel, αλλά και Cabernet Sauvignon με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης.
Kistler Vineyards
Marcassin
Peter Michael Winery
Ridge Vineyards
Νότια Αφρική
Στη Νότια Αφρική, εκεί όπου σμίγει ο Ατλαντικός με τον Ινδικό Ωκεανό, θα λέγαμε ότι συναντιέται ο Παλαιός με τον Νέο Κόσμο του κρασιού. Σε πολύ κοντινή απόσταση από το Cape Town, η περιοχή Western Cape, με τις ζώνες Stellenbosch και Paarl, αποτελεί την πηγή διεθνώς αναγνωρισμένων κρασιών από τις ερυθρές ποικιλίες Pinotage, Shiraz, Cabernet Sauvignon και Merlot.
Rust en Vrede
Kanonkop
Jordan Wines
Bouchard Finlayson
Meerlust Estate
Χιλή
Αυτή τη λεπτή σαν λωρίδα χώρα της Νότιας Αμερικής, μεταξύ Άνδεων και Ειρηνικού Ωκεανού, διάλεξαν Ευρωπαίοι επενδυτές του κρασιού, όπως το Château Lafite, το Château Mouton και η Familia Torres, για να δημιουργήσουν μοναδικού value ερυθρά κρασιά, και το κατάφεραν. Στη Χιλή παράγονται εξαιρετικά Cabernet Sauvignon, Merlot, αλλά και ποικιλιακά Carménère, η ελάσσονα ποικιλία του Bordeaux που εδώ πήρε ρόλο πρωταγωνιστή.
Viñedo Chadwick
Seña
Clos Apalta
Viu Manent
Don Melchor
Almaviva
Don Maximiano
Αργεντινή
Η μεγαλύτερη οινοπαραγωγός χώρα της Νότιας Αμερικής στηρίζει την ποιοτική παραγωγή της στην καλλιέργεια στα ψηλά υψόμετρα των Άνδεων, με γνωστότερη περιοχή τη Mendoza. Το Malbec, αλλά και οι εξέχουσες ποικιλίες του Bordeaux, με πρώτη το Cabernet Sauvignon, κινούν το όχημα της οινικής ποιότητας και δημιουργούν καταξιωμένα κρασιά.
Bodega Catena Zapata
Cheval des Andes
Noemía
Chacra
Achaval Ferrer
Αυστραλία
Barossa Valley
Η πιο διάσημη οινική περιοχή της Αυστραλίας παράγει μοναδικής ποιότητας πυκνά κρασιά, με πρωταγωνιστή το Shiraz. Καταλυτικό ρόλο έχουν τα πολύ παλιά αμπέλια, συχνά 150 ή 200 ετών, τα οποία δεν έχουν προσβληθεί από τη φυλλοξήρα. Αυτά τα αμπέλια δίνουν χαμηλές αποδόσεις και κατά συνέπεια κρασιά με συμπύκνωση και διάρκεια.
- Penfolds
Henschke
Torbreck Vintners
Burge Family Winemakers
Greenock Creek Wines