ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ & SAUVINGON BLANC

Γιοβάννα Λύκου

Η μαγειρίτσα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια σούπα: είναι μια τελετουργία, ένα πολιτισμικό αποτύπωμα, μια νοητή γέφυρα ανάμεσα στη νηστεία και στη γιορτή. Αποτελεί σύμβολο του Πάσχα, συνώνυμο της Ανάστασης και με τη γευστική της πολυπλοκότητα ενσαρκώνει την ίδια την ελληνική κουζίνα: γήινη, αληθινή, ζεστή.

Με βάση τα εντόσθια του αρνιού, ρύζι, άφθονα μυρωδικά και αυγολέμονο, η μαγειρίτσα απαιτεί έναν ευαίσθητο οινικό χειρισμό. Κι αν η πρώτη σκέψη είναι κάποιο ερυθρό κρασί λόγω του “κρέατος”, η πραγματικότητα μας οδηγεί αλλού.

Η μαγειρίτσα είναι ένα φαγητό με αντιθέσεις. Από τη μία, έχει την πυκνότητα των εντόσθιων και τη λιπαρότητα του αυγολέμονου. Από την άλλη, φέρει έναν εκπληκτικό βοτανικό, πράσινο και όξινο χαρακτήρα από το μαρούλι, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το λεμόνι. Το ιδανικό κρασί για να τη συνοδεύσει πρέπει να ισορροπεί τις εντάσεις, να “καθαρίζει” τον ουρανίσκο, αλλά και να αναδεικνύει τη φρεσκάδα της.

Εδώ ακριβώς έρχεται το Sauvignon Blanc. Μία από τις πιο παγκοσμίως διαδεδομένες λευκές ποικιλίες, αγαπημένη από οινόφιλους και επαγγελματίες για την ικανότητά της να εκφράζει τον τόπο που τη φιλοξενεί, αλλά και για τη χαρακτηριστική της ένταση.

Το Sauvignon Blanc διαθέτει όλα όσα χρειαζόμαστε: Αρωματικό προφίλ με νότες εσπεριδοειδών, πράσινων φρούτων, βοτάνων και φρεσκοκομμένου γρασιδιού, που συντονίζεται ιδανικά με τα μυρωδικά της μαγειρίτσας. Φρεσκάδα και ένταση, που δίνουν ανάσα σε κάθε κουταλιά, κάνοντάς την πιο ανάλαφρη και απολαυστική. Αλλά και μια βελούδινη λιπαρότητα και πολυπλοκότητα, που “αγκαλιάζει” τη μαγειρίτσα με ακόμα μεγαλύτερη χάρη όταν έχει περάσει και από βαρέλι.

Ο συνδυασμός μαγειρίτσας και Sauvignon Blanc δεν είναι ο κλασικός, ωστόσο είναι απολύτως επιτυχημένος. Πρόκειται για έναν αρμονικό διάλογο μεταξύ της παράδοσης και της σύγχρονης οινικής σκέψης. Ένα pairing που αναδεικνύει το πιάτο χωρίς να το “σκεπάζει”, προσφέροντας την απόλυτη γευστική εμπειρία για το βράδυ της Ανάστασης.

Στην τελική, τι πιο “Αληθώς!” από ένα κρασί που ανασταίνει τη γεύση σε κάθε κουταλιά;

Τι κρασί να επιλέξω κι από πού;

Νέα Ζηλανδία
Αν επιθυμούμε ένα πιο “εκρηκτικό” στιλ, γεμάτο τροπικά φρούτα, πράσινη πιπεριά, φρεσκάδα και οξύτητα-ξυράφι, τα Sauvignon από Νέα Ζηλανδία είναι μια εντυπωσιακή επιλογή – ειδικά για μαγειρίτσες έντονα λεμονάτες, με αρωματική ένταση.

  • Rapaura Springs Reserve 2023
  • Craggy Range Sauvignon Blanc 2023
  • Greywacke Wild Sauvignon Blanc 2021

Γαλλία
Πιο κομψά και ορυκτά, τα Sauvignon Blanc του Λίγηρα προσφέρουν δομή, κομψότητα και mineral αίσθηση. Ιδανικά για πιο “κλασικές” και ισορροπημένες μαγειρίτσες, όπου δεν θέλουμε το κρασί να υπερκαλύψει τη σούπα, αλλά να συνυπάρξει με χάρη.

  • Maison Castel Touraine Sauvignon Blanc 2022
  • Sancerre Les Baronnes Henri Bourgeois 2023
  • Serge Dagueneau – Pouilly Fumé 2023

Ελλάδα
Τα ελληνικά Sauvignon Blanc εκπλήσσουν με τη δροσερή οξύτητα και την εξαιρετική αρωματική καθαρότητα. Φρέσκα, φινετσάτα και γεμάτα προσωπικότητα κρασιά από τον ελληνικό βορρά. Μια επιλογή που ενώνει τον τόπο με την παράδοση στο ίδιο τραπέζι.

  • Κτήμα Άλφα Sauvignon Blanc Fumé 2023
  • Κτήμα Στροφιλιά Σπάνιες Γαίες “Cara” 2024
  • Κτήμα Χατζημιχάλη “Αμπελοτόπι Κρυόβρυση” 2023
  • Hetero Wines Monarch 2023
  • Κτήμα Καριπίδη Sauvignon Blanc 2024

TAGS

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέες Ετικέτες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!