ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ

Είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους πιο εντυπωσιακούς ορεινούς αμπελώνες της Έλλάδας.

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του στο κοινό, μετά από χρόνια προσπαθειών για την αναβίωση του αμπελώνα που ανήκε στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου
και τον οποίο σήμερα διαχειρίζεται μια ομάδα δυναμικών ανθρώπων κάτω από την ευρύτερη ομπρέλα της εταιρείας Cavino. 

Μετά από δεκαετίες δουλειάς πάνω στο αποτύπωμα που άφησαν οι μοναχοί, το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο έρχεται να προστεθεί στη λίστα των οινοτουριστικών προορισμών της Έλλάδας, καθώς προσφέρει μια μοναδική και άγρια ομορφιά. 

Σκαρφαλώνοντας τον δρόμο που οδηγεί προς τα Καλάβρυτα και τη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, συναντάμε την πινακίδα που μας οδηγεί προς το Κτήμα και κατηφορίζοντας προς τα εκεί αντικρίζουμε με δέος το πλατό του αμπελώνα: ένα μπαλκόνι πάνω στο φαράγγι του Βουραϊκού, μέσα στην καρδιά της οροσειράς του Χελμού και του Γεωπάρκου Χελμού – Βουραϊκού. 

Απόκρημνες πλαγιές, χαράδρες και στο βάθος ο Κορινθιακός συνθέτουν ένα απίστευτο τοπίο που αφήνει άφωνο τον επισκέπτη.

Οι άνθρωποι του Κτήματος, με επικεφαλής τον οινολόγο Στέλιο Τσίρη, μας υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό, έτοιμοι να μας ξεναγήσουν σε αυτόν τον μοναδικό τόπο με τους πολλούς αιώνες ιστορίας. Βρισκόμαστε γύρω στα 800 μ. υψόμετρο και μπροστά μας απλώνονται αμπέλια που φυτεύτηκαν το 1999 σε αυτό το φυσικό μπαλκόνι που δημιουργείται μέσα στο φαράγγι. Μάλλον, πιο σωστά, ξαναφυτεύτηκαν, καθώς οι μοναχοί της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου είχαν ανακαλύψει το σημείο πολλούς αιώνες πίσω, είχαν φτιάξει ένα μετόχι και καλλιεργούσαν τον αμπελώνα. 

Ακολούθησαν πολλά χρόνια εγκατάλειψής του, με αποτέλεσμα να πρέπει να δημιουργηθεί από την αρχή. Τα κτίρια που αποτελούσαν το μετόχι της μονής σώζονται ακόμη, αναστηλώθηκαν και σήμερα αποτελούν το επισκέψιμο οινοποιείο με έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο οινοποίησης, μια καλόγουστη αίθουσα γευσιγνωσίας και ένα πωλητήριο.

Μορφή ασκητική και ο ίδιος ο Στέλιος Τσίρης, ο οποίος πρωτοήρθε εδώ το 1999 και έκτοτε παρέμεινε, αναλαμβάνοντας την επίβλεψη των φυτεύσεων αλλά και την οινοποίηση των ετικετών που προέρχονται από το Κτήμα – μας εξηγεί πως το βουνό δημιουργεί πολλά διαφορετικά terroir που ίσως δεν είναι ορατά με την πρώτη ματιά.

Διαφορετικές κλίσεις, διαφορετικοί προσανατολισμοί, διακυμάνσεις στα υψόμετρα, που ξεκινούν από τα 780 και φθάνουν τα 880 μέτρα, δημιουργούν μια μεγάλη ποικιλομορφία στο έδαφος, με κάθε τμήμα του αμπελώνα να έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. 

«Αυτό το πατάρι μέσα στο φαράγγι με τις πολλές διαφορετικές κλίσεις είναι ένα πολύ δροσερό terroir, καθώς δέχεται την επίδραση των ανέμων που έρχονται από τον Κορινθιακό Κόλπο», μας εξηγεί. Τη συζήτησή μας διακόπτει εκείνη τη στιγμή ένας εκκωφαντικός θόρυβος και το βλέμμα μας στρέφεται προς τον ουρανό. Δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιούν μια εντυπωσιακή πτήση για λίγο μέσα στο φαράγγι και έπειτα εξαφανίζονται. «Συμβαίνει συχνά», μας λέει ο Στέλιος Τσίρης, χαμογελώντας με το γεμάτο απορία ύφος μας.

Τα αμπέλια είναι ακόμη καταπράσινα και γεμάτα καρπό – ο τρύγος εδώ ξεκινά συνήθως γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

«Η σύνθεση του εδάφους –αμμώδες με χαλίκι– και οι μεγάλες κλίσεις βοηθούν στην καλή αποστράγγιση», συμπληρώνει από την πλευρά της η επίσης οινολόγος Χαρά Σπυροπούλου, υπεύθυνη των ξεναγήσεων στο νέο οινοποιείο.

Διεθνείς ποικιλίες –Cabernet Sauvignon, Syrah, Μerlot και Sauvignon Blanc– ήταν οι πρώτες που φυτεύτηκαν το 1999 και πλαισιώθηκαν στη συνέχεια από τις ελληνικές – Ασύρτικο, Λαγόρθι, Βιδιανό, Μοσχάτο από λευκές, Μαυροδάφνη, Μαύρο Καλαβρυτινό, Βερτζαμί από ερυθρές. Περίπου 15 ετικέτες παράγονται εδώ, συνολικά 250.000 έως 300.000 φιάλες, μεγάλο μέρος των οποίων εξάγεται στη Γερμανία και στον Καναδά. Ξεχωρίζουν ωστόσο οι τέσσερις ετικέτες Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, που αποτελούν και τη ναυαρχίδα της παραγωγής.

Το μεγάλο στοίχημα για τους ανθρώπους του Κτήματος ξεκινά από τον φετινό τρύγο, καθώς για πρώτη φορά θα γίνουν οινοποιήσεις στο νέο οινοποιείο.

 Η Χαρά Σπυροπούλου αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στον χώρο των οινοποιήσεων, ο οποίος έχει ανασκευαστεί στα πρότυπα του χώρου που χρησιμοποιούσαν οι μοναχοί. Έδώ συναντάμε τρεις μεγάλες δεξαμενές σμιλεμένες μέσα στο έδαφος, έτοιμες να υποδεχθούν τα σταφύλια – φέτος οι πρώτες οινοποιήσεις θα γίνουν από Ασύρτικο και Μαυροδάφνη. Ζύμωση λοιπόν σε αυτές τις ανοιχτές δεξαμενές, κατά τα πρότυπα της διαδικασίας που ακολουθούσαν οι μοναχοί, και μεταφορά στη συνέχεια σε δύο βαρέλια

Δείτε Επίσης

Foudre χωρητικότητας 1.500 λίτρων και σε έξι πήλινους αμφορείς χωρητικότητας 300 λίτρων –όσο χωρούσαν να περάσουν από τη μικρή πόρτα του κτιρίου–, που αποτελούν τον εξοπλισμό της παρακείμενης αίθουσας παλαίωσης.

Γύρω από το όμορφο τραπέζι που έχει στηθεί προς τιμήν μας στην αίθουσα γευσιγνωσίας, η οποία επίσης στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο κτίριο, και με τη συνοδεία εξαιρετικών τοπικών πιάτων δοκιμάζουμε μία μία τις ετικέτες του Κτήματος.

Η συζήτησή μας περιστρέφεται γύρω από τη φιλοσοφία της οινοποίησης, που δίνει έμφαση στο φρούτο, διατηρώντας χαμηλά την επίδραση των αρωμάτων του βαρελιού, όπου αυτό χρησιμοποιείται, και στην ανάδειξη του μοναδικού αυτού terroir.

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό τον περασμένο Αύγουστο και έκτοτε υποδέχεται επισκέπτες που επιθυμούν να περιηγηθούν τον ιστορικό αμπελώνα, να δουν από κοντά τον χώρο οινοποίησης και το κελάρι και να απολαύσουν μια γευστική δοκιμή είτε στην αίθουσα γευσιγνωσίας είτε στον ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο, με θέα τα αμπέλια. Για όσους το επιθυμούν, υπάρχει και η δυνατότητα διαμονής στο ξενοδοχείο Αmario Suites του Αιγίου, το οποίο προσφέρει wine experiences σε επισκέπτες και φίλους του Κτήματος.


Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | [email protected]
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!