ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΓΑΒΑΛΑ

Ένα μικρό οικογενειακό οινοποιείο, από τα παλαιότερα της Σαντορίνης, που βρίσκεται στο Μεγαλοχώρι.

Ο Βαγγέλης Γαβαλάς εκπροσωπεί την πέμπτη γενιά οινοποιών στην οικογένειά του και μαζί με τον πατέρα του, Γιώργο, συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση στην οινοποίηση. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ο Γιώργος Γαβαλάς αποφάσισε να δώσει μια πιο σύγχρονη κατεύθυνση στο οινοποιείο, αποκτώντας νέο εξοπλισμό που αντικατέστησε τις παραδοσιακές μεθόδους οινοποίησης.

Η πρώτη οινοποίηση στο νέο οινοποιείο πραγματοποιήθηκε το 1998, με προϊόντα όπως το Σαντορίνη Ασύρτικο στο πλέον χαρακτηριστικό μπλε μπουκάλι και ένα παραδοσιακό Vinsanto, το οποίο ζυμώνει και ωριμάζει για έξι χρόνια σε 100χρονα δρύινα βαρέλια που εισάγονταν από τη Ρωσία όταν το εμπόριο κρασιού προς τη χώρα αυτή, ευδοκιμούσε.

Η γοητευτική αυλή – όπου γίνονται οι γευσιγνωσίες κρασιού – βρίσκεται δίπλα στο παλιό «πατητήρι», όπου γίνονταν το πάτημα των σταφυλιών.

Δείτε Επίσης
DOMAINE SIGALAS

Η ετήσια παραγωγή του οινοποιείου είναι κανονικά περίπου 100.000 φιάλες, αλλά πέρυσι μειώθηκε στις 60.000 φιάλες λόγω της κακής σοδειάς που προκλήθηκε από τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Τα σταφύλια προέρχονται κυρίως από αμπελώνες γύρω από το Μεγαλοχώρι, αν και μερικά είναι από το Ακρωτήρι στο νότιο τμήμα του νησιού. Το οινοποιείο είναι ανοιχτό για επισκέπτες καθημερινά από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο.

Γευσιγνωσία Κρασιών

  • Αηδάνι 2023 100% Αηδάνι, ζυμωμένο σε ανοξείδωτες δεξαμενές, όπου παραμένει για 3-4 μήνες με τις οινολάσπες. Τα σταφύλια προέρχονται από την περιοχή του Ακρωτηρίου. Αρώματα πράσινου μήλου χαρακτηρίζουν αυτό το ελαφρύ κρασί που μπορεί να σερβιριστεί ως απεριτίφ ή να συνοδευτεί με φρέσκια σαλάτα.
  • Ασύρτικο 2022 Natural Ferment Τα σταφύλια προέρχονται από τους αμπελώνες του Μεγαλοχωρίου και χρησιμοποιούνται μόνο φυσικές ζύμες. Η ζύμωση γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές και ένα μέρος του κρασιού περνάει κάποιο χρόνο σε δρύινα βαρέλια πριν επιστρέψει στο μείγμα.
  • Νυχτέρι 2022 Ένα κλασικό Νυχτέρι, ζυμωμένο σε μεγάλα δρύινα βαρέλια.
  • Ενάλια 2022 100% Ασύρτικο. Αυτή είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο του οινοποιείου. Η ολόκληρη ζύμωση του τσαμπιού γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές και πήλινους αμφορείς, όπου παραμένει για τουλάχιστον δύο χρόνια με τις οινολάσπες. Τα σταφύλια προέρχονται από παλιούς αμπελώνες στο Μεγαλοχώρι και τον Πύργο. Είναι μια πιο σύνθετη έκδοση της απλής ετικέτας Ασύρτικο.
  • Μαυροτράγανο 2022 Ένα φρέσκο κόκκινο κρασί από 100% Μαυροτράγανο. Ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές και στη συνέχεια ωριμάζει για 7-9 μήνες σε μικρά βαρέλια δεύτερης ή τρίτης χρήσης. Με αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, αυτό το κρασί μπορεί να καταναλωθεί ελαφρώς δροσερό το καλοκαίρι.
  • Vinsanto 2017 Ένα από τα χαρακτηριστικά κρασιά του οινοποιείου, μοναδικό προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά μια φορά κάθε έξι χρόνια. Φτιάχνεται με τον παραδοσιακό τρόπο από λιαστά σταφύλια. Η παλαιότερη σοδειά είναι από το 1967, η οποία εμφιαλώθηκε για πρώτη φορά το 2012. Διαθέτει αρώματα σταφίδας, αποξηραμένων φρούτων και μαύρης σοκολάτας.


Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!