WSPC

Πολλά μεσολάβησαν μέσα στα δύο χρόνια που πέρασαν από τότε που το WSPC γιόρτασε τα 15 χρόνια λειτουργίας του. Η πανδημία του Covid, με τα lockdowns που ακολούθησαν, μας πάγωσε όλους, ειδικά όμως στον χώρο της εκπαίδευσης ξαφνικά σταμάτησε ο χρόνος. Για κάποιους ήταν καταστροφή, για κάποιους άλλους μια ευκαιρία να δουν αλλιώς τα πράγματα, να προσαρμοστούν στα δεδομένα μιας νέας εποχής, που ήταν ήδη εκεί αλλά κανείς δεν τολμούσε να τα αγγίξει.

Η on line εκπαίδευση μπήκε στη ζωή μας δυναμικά, με όλα τα γνωστά υπέρ και κατά, και ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι τελικά ο ρόλος της, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η φετινή χρονιά θα είναι μια χρονιά εξ ολοκλήρου διά ζώσης εκπαίδευσης. Μέσα σε αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες για όλους τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς ανεξαρτήτως αντικειμένου, το WSPC, o εκπαιδευτικός οργανισμός που εδώ και χρόνια υπηρετεί πιστά τον χώρο του κρασιού τροφοδοτώντας την αγορά με άριστα καταρτισμένους επαγγελματίες, αποφάσισε να ανοίξει τον βηματισμό του και με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον να προχωρήσει σε νέες συνεργασίες, αμβλύνοντας παράλληλα τους κλάδους επιμόρφωσης, για να περιλάβει από φέτος και τον κλάδο του καφέ.

Μαθαίνοντας τα μυστικά του καφέ.

Μετά από 17 χρόνια επιτυχημένης συνεργασίας με το WSET και το Court of Master Sommelier, τους δύο εκπαιδευτικούς οργανισμούς με αντικείμενο το κρασί που εδρεύουν στη Βρετανία, το WSPC, υπό την αδιάκοπη καθοδήγηση του εμπνευστή του, Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW, προχωρά από φέτος στη συνεργασία με το Wine Scholar Guild της Αμερικής, προσφέροντας μια πιο εξειδικευμένη γνώση στις τρεις χώρες που κυριαρχούν παγκοσμίως στην αγορά του κρασιού: Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. «Η φιλοσοφία μας πάντα ήταν να μορφώνουμε περαιτέρω την αγορά. Μετά από 20.000 αποφοίτους και 17 χρόνια λειτουργίας, θεωρήσαμε ότι πρέπει να μπούμε και στην κάθετη εκμάθηση, δηλαδή την πιο εξειδικευμένη», εξηγεί η Αντωνία Κυριαζή, γενική διευθύντρια του WSPC, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε την οριζόντια εκμάθηση». Το Wine Scholar Guild (WSG) ιδρύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2005 μέσα από την ανάγκη των επαγγελματιών του χώρου να γνωρίσουν περισσότερο σε βάθος τις τρεις αυτές χώρες. «Στόχος της νέας συνεργασίας είναι οι επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την κάθε χώρα ξεχωριστά», τονίζει η κ. Κυριαζή. Πρόκειται συνεπώς για μια αμερικανική πιστοποίηση, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά στις πιστοποιήσεις που παρέχει ήδη το WSPC μέσω της πολυετούς και πολύ επιτυχημένης συνεργασίας του με το βρετανικό WSET και η οποία ξεκινά από το Επίπεδο 1 και φθάνει μέχρι το Diploma (Επίπεδο 4).

«Ήταν κάτι που είχαμε στο μυαλό μας καιρό και θεωρούμε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να το προχωρήσουμε, καθώς η εγχώρια αγορά έχει ωριμάσει».

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από δύο δύσκολους χειμώνες, κατά τους οποίους εξαιτίας της πανδημίας όλο το πρόγραμμα σπουδών του WSET έπρεπε να περάσει από τη διά ζώσης παρουσία στην on line διδασκαλία, κάτι καθόλου εύκολο, δεδομένου ότι η διδασκαλία χωρίζεται σε δύο μέρη, θεωρητικό και πρακτικό. «Έχουμε γίνει ένα μικρό εμφιαλωτήριο», εξηγεί η κ. Κυριαζή, «προκειμένου οι σπουδαστές να λαμβάνουν ένα κιτ που περιλαμβάνει τα δείγματα από τα κρασιά που πρέπει να δοκιμαστούν για το πρακτικό κομμάτι της διδασκαλίας». H οργάνωση όλης αυτής της διαδικασίας ήταν μια πραγματική δοκιμασία, όμως το προσωπικό της σχολής κινητοποιήθηκε άμεσα και μέσα σε λίγες εβδομάδες το πρόγραμμα σπουδών έγινε όλο διαδικτυακό. «Ήταν και είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, με μεγάλο κόστος», ομολογεί η κ. Κυριαζή, η οποία ωστόσο θεωρεί ότι τα εργαλεία που μας προσφέρει πλέον η τεχνολογία δίνουν την ευκαιρία σε πολύ περισσότερους ανθρώπους να μορφώνονται, ανεβάζοντας έτσι συλλογικά το επίπεδο της κοινωνίας.

Τα ανήσυχα πνεύματα των ανθρώπων του WSPC, ωστόσο, αποφάσισαν να διευρύνουν έτι περαιτέρω τις δραστηριότητες του οργανισμού. Ανοίγοντας την ομπρέλα των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων και σε συνεργασία με το Beverage Standards Association της Βρετανίας, περνά πλέον στον χώρο του καφέ, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα που στόχο έχουν την επιμόρφωση των ανθρώπων που ασχολούνται επαγγελματικά με τον τομέα αυτόν. «Είμαστε άνθρωποι της γεύσης, θέλαμε να καλύψουμε την αγορά της ευρύτερης εστίασης και ο καφές είναι κομμάτι της», τονίζει η κ. Κυριαζή. Στόχος είναι και πάλι η επιμόρφωση των ανθρώπων της αγοράς, η οποία είναι μια αγορά σε διαρκή άνθηση, με βασικό μότο «Όπως σεβαστήκαμε το κρασί, θα σεβαστούμε και τον καφέ». Για τις ανάγκες της διδασκαλίας δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου ένα άρτια εξοπλισμένο εργαστήρι στην έδρα του οργανισμού στο Παλαιό Φάληρο, όπου οι σπουδαστές μαθαίνουν τη θεωρία γύρω από την παραγωγή του καφέ, εκπαιδευόμενοι παράλληλα στον χειρισμό των μηχανών.

Δείτε Επίσης

Η επιτυχημένη πορεία του WSPC τα τελευταία χρόνια και η κατά γενική ομολογία μεγάλη συμβολή του στην επιμόρφωση των ανθρώπων του κρασιού, η οποία με τη σειρά της άλλαξε σε μεγάλο βαθμό το πώς βλέπουν οι Έλληνες καταναλωτές το κρασί, αποτελεί την καλύτερη εγγύηση γι’ αυτό που μπορεί να συμβεί στο μέλλον και σε άλλους χώρους της ευρύτερης εστίασης. Αποτελεί δε ένα εξαιρετικό παράδειγμα λειτουργίας ιδιωτικών εκπαιδευτικών φορέων που βλέπουν, αφουγκράζονται και συνεργάζονται με την αγορά, με στόχο την υψηλού επιπέδου επιμόρφωση των ανθρώπων της.

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!