ΕΥΒΟΙΑ

Ένα όχημα φορτωμένο με υλικές και συναισθηματικές προμήθειες για το καλοκαίρι. Στο τιμόνι ο παππούς ο Κώστας και δίπλα του η γιαγιά μου η Καλλιόπη.

Ταξίδι «από γύρω» και άφιξη στον Αγιόκαμπο, έναν παραθαλάσσιο οικισμό που, αν δεν είχε το πορθμείο που ενώνει την Έύβοια με τη Φθιώτιδα, δεν θα τον γνώριζαν και πολλοί. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η κουκκίδα στον χάρτη παραμένει η πιο ισχυρή μου –χρωματικά και γευστικά– ανάμνηση από το νησί. Κάμποσα χρόνια μετά βρίσκομαι να ανακαλύπτω εκ νέου τo νησί ως ενήλικος επισκέπτης και αισίως ως επαγγελματίας οινοχόος.

Ο ηλικιακός περιορισμός από «προβλήτα σε προβλήτα» που είχα ως παιδί για τις διαδρομές μου, έγινε περιήγηση στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας και εξερεύνηση των τόσο διαφορετικών τοπίων του δέκατου έκτου της Έυρώπης. Έναλλαγή εικόνων με συνδυασμό βουνού και θάλασσας σε έναν προορισμό που είναι παντός καιρού και για κάθε γούστο. 

Από τις φημισμένες παραθαλάσσιες πόλεις, όπως η Έρέτρια και η Χαλκίδα, τα γραφικά και παραδοσιακά χωριά, τα επιβλητικά μοναστήρια, τις ονειρεμένες –και ακόμη παρθένες κάποιες– παραλίες με τα καθαρά και δροσερά νερά μέχρι τις ιαματικές πηγές και βεβαίως τα λιμάνια, που κοιτούν διαφορετικά σημεία του ορίζοντα, με αγαπημένο μου αυτό της Κύμης που ανοίγει τον δρόμο για τη Σκύρο. 

Ανάμεσα στις πολλές χάρες αυτού του νησιού συγκαταλέγεται και η υπέροχη φιλοξενία που προσφέρει από αρχαιοτάτων χρόνων στο αμπέλι. Στο ομηρικό έπος της «Ιλιάδας» υπάρχει αναφορά στην αρχαία πόλη της Ιστιαίας ως «πολυστάφυλον» (ραψωδία Β, στ. 537: «πολυστάφυλόν θ’ Iστίαιαν»), περιγράφοντας την πληθώρα αμπελώνων και τη σημασία του οίνου εμπορικά και κοινωνικά.

Σήμερα, οι επιλογές που έχει ένας οινόφιλος στην Έύβοια είναι εξαιρετικά αξιόλογες, με τον τόπο να φιλοξενεί κάποια από τα πιο δημοφιλή οινοποιεία της χώρας αλλά και ορισμένες από τις πιο ευχάριστα ανερχόμενες οινοποιητικές προσπάθειες.

Χάρη στον ποικιλόμορφο χαρακτήρα του terroir από περιοχή σε περιοχή (εναλλαγές υψομέτρων και εγγύτητας με τη θάλασσα και υδάτινους όγκους, παρουσία ηφαιστειογενούς εδάφους), αξιοσημείωτος είναι τόσο ο γευστικός θρίαμβος των γηγενών ποικιλιών όσο και η εξαιρετική απόδοση των διεθνών. Η Έύβοια με σταθερά βήματα έχει επαναπροσδιορίσει τη σύγχρονη ταυτότητά της οινικά, με εργαλείο σπουδαίες ετικέτες, νόστιμα κρασιά και πολλή προσπάθεια σε θέματα εξωστρέφειας και οινοτουρισμού.

Γραμμή εμφιάλωσης στο Κτήμα Αβαντίς.

ΚΤΗΜΑ ΑΒΑΝΤΙΣ

Ο Απόστολος Μούντριχας επιτυγχάνει μαεστρικές απόδοσεις στο Syrah, καλύπτοντας μια εκπληκτική γκάμα σε εμφιαλώσεις του. Παράλληλα, παίρνει τα εύσημα για την ανάδειξη και την προώθηση της τοπικής Μαυροκουντούρας αλλά και για best selling ετικέτες του Κτήματος, όπως το Lenga Gewürztraminer. Το οινοποιείο προσφέρει με ημερολογιακή συνέπεια γευσιγνωσίες, ξεναγήσεις και οινοτουριστικές εμπειρίες κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων των καινοτόμων καλλυντικών Lenga Wine Spa με βάση το σταφύλι.

 avantisestate.gr 

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ  Ο ΛΥΚΟΣ

Στην περιοχή του Μαλακώντα βρίσκεται το αξιόλογο παραδοσιακό οικογενειακό οινοποιείο Λύκος. Η οικογένεια είναι εξαιρετικά εξωστρεφής οινοτουριστικά, με πολλές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ο Κράτιστος, το ροζέ από Grenache και η Μαλαγουζιά παραμένουν τα πιο δημοφιλή. Η γειτνίαση του οινοποιείου με τη διάσημη «ταβέρνα» της οικογένειας επιτρέπει να απολαύσει κανείς το κρασί της επιλογής του πλάι σε εξαίσια τοπικά κρέατα και λιχουδιές, δίνοντας έτσι άλλη διάσταση στο «από την παραγωγή στην κατανάλωση».

 Lykoswines.gr

FOIVOS PAPASTRATIS

Το όνειρο και η δημιουργικότητα δεν έχουν ηλικία. Ο προικισμένος παραγωγός Φοίβος Παπαστρατής, που φροντίζει τα τελευταία χρόνια τον αμπελώνα του πατρογονικού κτήματος στο Ληλάντιο, αποτελεί ήδη ένα αξιοσημείωτο μέλος της τοπικής (και εγχώριας) οινοπαραγωγικής κοινότητας. Το portfolio του περιλαμβάνει μόνιμες ετικέτες, όπως το περίφημο F (Mοσχάτο, Ασύρτικο) και την Παραλία, αλλά και κρασιά νομαδικής διάθεσης και ad hoc οινοποιήσεων από όλη την Έλλάδα, που καθορίζονται αναλόγως από την ποικιλία, την εσοδεία και την περιοχή.

 foivospapastratis.gr 

Ο Φοίβος Παπαστρατής, με το μπουκάλι που φέρει το αρχικό γράμμα του ονόματός του.

VRINIOTIS WINERY

Στην ηφαιστειακή γη των Γιάλτρων, το οινοποιείο του Κώστα Βρυνιώτη, που βρίσκεται δίπλα στον παλιό, πέτρινο σταφυλόμυλο με την παραδοσιακή υπόγεια δεξαμενή ζύμωσης, απολαμβάνει μια λυτρωτικά πανοραμική θέα. Το οινοποιείο είναι γνωστό κυρίως για την αναβίωση της μοναδικής και σπάνιας ερυθρής ελληνικής ποικιλίας Βραδυανό, την οποία εκφράζει με επιτυχία σε διάφορες αποχρώσεις και κατηγορίες γλυκύτητας, καθώς και για τη Ρετσίνα Γιάλτρων και ίσως για το πιο αξιόλογο εκτός Σαντορίνης Ασύρτικο.

 Vriniotiswinery.gr

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΚΟΥΜΠΡΗ

Οι νέοι παραγωγοί αφήνουν το στίγμα τους στον τόπο και ο Σπύρος Σκουμπρής είναι με βεβαιότητα ένας από αυτούς. Το οινοποιείο βελτιώνει και εκσυγχρονίζει την εύφορη γη των αμπελώνων που εκτείνονται στο Ληλάντιο Πεδίο με την επιρροή του ποταμού Λήλαντα. Το μικρό παραδοσιακό οινοποιείο, που είναι επισκέψιμο τους καλοκαιρινούς μήνες ή κατό- πιν ραντεβού, καλλιεργεί ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες με στόχο την καλύτερη δυνατή έκφραση του terroir. Ξεχωριστή θέση στην καρδιά των καταναλωτών έχουν το Νovalis Σαββατιανό και ο Flevaris Μοσχοφίλερο.

 skoumpriswinery.gr 

Δείτε Επίσης

MONTOFOLI WINE ESTATE

Το Montofoli Wine Estate είναι ένα οικογενειακό κτήμα που βρίσκεται στην αρχαία πόλη της Καρύστου και είναι πολλά περισσό- τερα από ένα οινοποιείο, καθότι διαθέτει έναν υπέροχο αμπελώνα, εξαιρετική φιλοξενία και μια σειρά από γευστικές δημιουργίες, όπως μέλι και μαρμελάδες. Δώστε λίγη παραπάνω έμφαση στα εξαιρετικά επιδόρπια κρασιά, ζητήστε μια επίσκεψη στο κελάρι και απογειώστε την εμπειρία σας με τη διαμονή σας στο παραδοσιακά κομψό κατάλυμα, απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα σε θάλασσα, βουνό, αμπέλια, θέα. Έπισκέψιμο όλο τον χρόνο κατόπιν επικοινωνίας.

 Montofoliwineestate.com

Το Λαλάρι, κρασί από την Σκύρο.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΑΜΑΤΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ – ΣΚΥΡΟΣ

Από το 2014 το Οινοποιείο Σταμάτη Νικολάου στοχεύει στην ανάδειξη των δυνατοτήτων των σκυριανών αμπελώνων μέσω της τριλογίας (λευκό, ροζέ και κόκκινο) Λαλάρι, μιας σειράς μικρής παραγωγής πολυποικιλιακών κρασιών. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες, που εκτείνονται σε έκταση 30 στρεμμάτων, φιλοξενούν τόσο γηγενείς όσο και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιού, όπως η Μαλαγουζιά, ο Ροδίτης, το Ασύρτικο, το Sauvignon Blanc και το Grenache Rouge. Έπισκεφθείτε το οινοποιείο κατόπιν συνεννόησης.

 nikolaoustamatis@yahoo.gr 

TRIANTAFYLLI ESTATE

Αποτελεί την πιο πρόσφατη και πολλά υποσχόμενη άφιξη στο νησί (2022), διαθέτει 150 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, καθώς η ιστορία της οικογένειας στην αμπελοκαλλιέργεια αριθμεί πάνω από έναν αιώνα και παράγει για την ώρα δύο κρασιά, τη Silosa (Σαββατιανό) και τη Silosa barrel aged σε μόλις 17.550 φιάλες σύνολο. Στο σημείο που βρίσκεται το οινοποιείο υπάρχει ένα πατητήρι του 16ου αι., το οποίο έχει ήδη αναστηλωθεί και θα λειτουργήσει το 2024 μαζί με τον επισκέψιμο χώρο του οινοποιείου.

 instagram.com/triantafylliestate

 

Author

  • Γιοβάννα Λύκου

    Αφού κολύμπησε απόσταση ίση με την περίμετρο της γης, έβαλε στόχο να δοκιμάσει και τα κρασιά της. Με κάθε ευκαιρία, λερώνει τις μπότες της στα αμπέλια πιστεύοντας πως έτσι το vine styling φτάνει στο αποκορύφωμά του. Αν υπάρχει αισθητική, μπορεί ανά πάσα στιγμή, το ίδιο εύκολα, να απολαύσει ένα γαστρονομικό δείπνο, να χορέψει στην πλατεία ενός χωριού, να πιει ένα dry martini στο σπίτι ή να διαβάσει Εμπειρίκο στα ανοιχτά σε μια ψαρόβαρκα στη Σκύρο τρώγοντας αστακό. Θα ήθελε να μιλά όλες τις γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης και της γάτας της. Δεν παίρνει ποτέ τίποτα πιο σοβαρά από όσο πρέπει. Όταν ο χρόνος δε φτάνει για να πει όλα όσα κάνει με το κρασί και το απόσταγμα δηλώνει απλώς 360ᵒ sommelier ή Αwesomm Lady.

    View all posts

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!