ΤΑ ΑΦΡΩΔΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

Τι πιο ευχάριστο και αναζωογονητικό από μια βουτιά σε… ιταλικές φυσαλίδες! Ποιος σας είπε ότι μόνο οι Γάλλοι ξέρουν το μυστικό; Το Grape σάς ταξιδεύει στη γειτονική μας Ιταλία και σας παρουσιάζει μερικά από τα πλέον αγαπημένα κρασιά του κόσμου. Από το Αsti και τους αμπελώνες του, που ανήκουν στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, στην περίφημη Franciacorta –γνωστή και ως ιταλική Σαμπάνια–, στο μοδάτο Prosecco και στα κοκτέιλ που το έκαναν διάσημο παγκοσμίως.

Μοscato d’Asti

Το Moscato d’Asti είναι το γνωστό γλυκό, ημιαφρώδες κρασί που φτιάχνεται στην ομώνυμη ζώνη, στο Πιεμόντε της Ιταλίας. Με διαμετρικά αντίθετη εμπορικά κατεύθυνση από τα εκλεκτά Barolo και Barbaresco, τα κρασιά του Asti διακρίνονται για ένα πράγμα: την ευκολία με την οποία καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο. Δεν απαιτείται βαθιά οινική γνώση, οι φυσαλίδες και η φυσική γλυκύτητα του Μοσχάτου αρκούν για να σου δώσουν την απόλαυση που ψάχνεις σε ένα ποτήρι κρασί.

Στην Ελλάδα μάλιστα καταναλώνουμε τόσο πολύ, που έχουμε φτάσει να είμαστε ο τρίτος σημαντικότερος πελάτης στον κόσμο για τους Ιταλούς παραγωγούς του Moscato d’Asti. Ούτε λίγο ούτε πολύ, περίπου 3 εκατομμύρια φιάλες έφτασαν στη χώρα μας την περασμένη χρονιά! Αναζητώντας την πηγή αυτής της εξαιρετικής εμπορικά επιτυχίας, ταξιδεύουμε στο Asti. Μια ιταλική πόλη στο Piedmont με 76.000 κατοίκους, πρωτεύουσα της επαρχίας του Asti και πρωτεύουσα της αρχαίας Artesana. Κλασικό ιταλικό σκηνικό.

Η μικρή πόλη χτισμένη με το χρώμα της ώχρας και του κόκκινου τούβλου, περιτριγυρισμένη από πανέμορφα, γραφικά μικρά χωριά, τα οποία με τη σειρά τους είναι κυκλωμένα από ατέλειωτους αμπελώνες. Η πρωινή ομίχλη στον βορρά δημιουργεί πάντα μια παραμυθένια εικόνα. Και όταν φύγουν τα σύννεφα και βγει ο ήλιος, αποκαλύπτεται ένα μοναδικό ανάγλυφο, γεμάτο λόφους, δάση, λίμνες, μικρά ποτάμια, κάστρα και παλιές εκκλησίες.

Το κομμάτι αυτό της βόρειας Ιταλίας έχει γίνει γνωστό, φυσικά, για τα κρασιά αλλά και για την τοπική κουζίνα, όπου δεσπόζουν η τρούφα, τα τυριά και το κόκκινο κρέας. Οι αμπελώνες της ζώνης του Asti ήταν οι πρώτοι που μπήκαν στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Τα μικρά χωριά κερδίζουν τις εντυπώσεις και την προτίμηση όσων θέλουν να χαλαρώσουν κοντά ή ακόμα και μέσα στους αμπελώνες. Οι ρυθμοί είναι πολύ αργοί, μην ξεχνάμε ότι από εδώ ξεκίνησε και εξελίχθηκε το κίνημα του slow food.

Γευσιγνωσίες, μαθήματα μαγειρικής, κυνήγι τρούφας, επίσκεψη σε μικρά τυροκομεία συνδυάζονται με άλλες δραστηριότητες ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του επισκέπτη, όπως η πεζοπορία και η ποδηλασία. Με ιστορία 90 ετών, καθώς ιδρύθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1932, το Consorzio του Asti είναι στην ουσία η κοινοπραξία που προστατεύει, εξελίσσει και διοικεί όλη τη ζώνη. Το Moscato Bianco όμως, το σταφύλι που αποτελεί τη βάση για το Moscato d’Asti, φτάνει πολύ πιο πιο πίσω, καθώς θεωρείται ότι έχει μια ιστορία χιλίων ετών.

Με μια ματιά

Μετά τον τρύγο γίνεται αποβοστρύχωση (αφαίρεση των κοτσανιών) και τα σταφύλια μπαίνουν αμέσως στο πιεστήριο για μια απαλή πίεση, ώστε να αναδείξουν τα αρώματά τους. Ο μούστος φιλτράρεται και ψύχεται. Η πρώτη ζύμωση του μούστου σε μια δεξαμενή που βρίσκεται υπό πίεση μας δίνει το κρασί.

Το διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνεται στη διαδικασία της ζύμωσης και μια ποσότητα αυτού του αερίου διατηρείται σκόπιμα στο κρασί και έτσι δημιουργούνται οι φυσαλίδες. Όταν το αλκοόλ φτάσει το 5% (ανώτατο όριο σύμφωνα με τον νόμο), ο οίνος ψύχεται και η ζύμωση διακόπτεται βίαια. Ακολουθεί το φιλτράρισμα και έτσι προκύπτει το Moscato d’Asti.

Από το 1993 ανήκει στην κορυφαία κατηγορία διαβάθμισης των ιταλικών κρασιών DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ένα σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα κρασί, που έχει όμως μεγάλη πέραση στην ανατολική Ευρώπη, το Asti Spumante.

Τα κρασιά αυτά, αντίστοιχα με τα δικά μας ΠΟΠ, προστατεύονται ως προς το σταφύλι, την οινοποίηση και βέβαια την περιοχή στην οποία παράγονται. Η ζώνη του Asti είναι η μεγαλύτερη σε όγκο απ’ όλα τα DOCG της Ιταλίας. Για να έχουμε μια εικόνα, αντιστοιχούν δέκα φιάλες Asti για κάθε Barolo που βγαίνει στην αγορά.

Marenco Winery

Πρώτη στάση στο μικρό χωριό του Strevi, που βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα από το Asti, στην καρδιά του Alto Monferato. Η ιστορία του οινοποιείου Marenco αρχίζει το 1925 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με τον χαρακτήρα της οικογενειακής επιχείρησης να παραμένει αναλλοίωτος. Το κτίριο βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, όπου είναι ο χώρος παραγωγής με τις παλιές τσιμεντένιες δεξαμενές, ενώ η σοφίτα φιλοξενεί ένα μικρό μουσείο.

Το πιο όμορφο κομμάτι του οινοποιείου, όμως, είναι η αγροικία μέσα στους αμπελώνες. Εκτός από το Strevi, οι αμπελώνες έχουν επεκταθεί και στην ανερχόμενη ζώνη της Nizza, τα χωριά Fontanile και Castel Boglione. Με 16 διαφορετικές ετικέτες, η γκάμα των κρασιών δίνει μια πλήρη εικόνα για την περιοχή. Τα βασικά σταφύλια είναι το Moscato και η Barbera, αλλά δεν λείπουν και άλλες τοπικές, όπως: Albarossa, Caricalasino, Brachetto, Dolcetto. Ο Andrea Costa ανήκει στην τέταρτη γενιά της οικογένειας.

Η φιλοσοφία του αποτυπώνεται με λίγες λέξεις στην κουβέντα μας: «Ως άνθρωπος, αγαπώ το καλό κρασί και αυτό που θέλουμε είναι να φτιάχνουμε πολύ καλά κρασιά από την περιοχή μας. Τελεία και παύλα. Ως οινοποιός ενδιαφέρομαι για την ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών. Η μοναδικότητα του Moscato d’Asti είναι το μεγάλο μας όπλο. Χαμηλό αλκοόλ, φυσική γλυκύτητα και φρέσκα αρώματα δεν μπορείς να βρεις πουθενά παρά μόνο εδώ».

Bosca

Οι εντυπωσιακές οθόνες προβολής στο οινοποιείο Bosca.

Στη ζώνη του Asti, από τη μια υπάρχουν οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και από την άλλη οι μεγάλοι παίκτες. Κάποιοι συνδυάζουν και τα δύο. Όπως οι Bosca. Με βαριά ιστορία, που φτάνει έξι γενιές πίσω, και την εταιρεία να παραμένει οικογενειακή υπόθεση, με ετήσια παραγωγή 30 εκατομμυρίων φιαλών και μια φήμη που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Είναι πέρα από κάθε αμφιβολία από τα βαριά χαρτιά της ζώνης. Με αιχμή του δόρατος τα sparkling Asti, στο Bosca έχουν μια εκτενή γκάμα από ήσυχα και αφρώδη λευκά, ροζέ και κόκκινα, ξηρά και γλυκά, aperitifs αλλά και νέα κρασιά χωρίς αλκοόλ. Η έδρα τους είναι στην πόλη του Canelli, σε ένα κτίριο που αξίζει να επισκεφθεί κανείς.

Εδώ βρίσκεται ένας από τους Τέσσερις Υπόγειους Καθεδρικούς. Ένα δίκτυο από τούνελ που κατασκευάστηκαν από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα διατρέχουν υπογείως την πόλη. Αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, οι χώροι αυτοί με τους κόκκινους τούβλινους τοίχους, τους στενούς διαδρόμους, τους θόλους και τις τοξωτές οροφές δημιουργούν ένα πλέγμα ατμοσφαιρικών οινικών μνημείων. Τα κελάρια με τις φιάλες στις οποίες ωριμάζει το κρασί είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και δέχονται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Η Polina Bosca, έκτη γενιά της οικογένειας, που έχει αναλάβει τόσο την παραγωγή όσο και το κομμάτι του marketing, μας πρόσφερε μια εντυπωσιακή ξενάγηση σε μια διαδραστική διαδρομή με 3D προβολές στους τοίχους, που από μόνη της είναι μια εμπειρία. «Είναι μεγάλη η ευθύνη μας απέναντι στο όνομα και στην ιστορία, αλλά είμαστε παθιασμένοι με τη δουλειά μας. Λατρεύουμε αυτό που κάνουμε. Είμαστε τρία αδέρφια που έχουμε τα ηνία και συνεργαζόμαστε άψογα», μας λέει η Polina Bosca και προσθέτει: «Θέλουμε να εξελισσόμαστε διαρκώς και να προσαρμοζόμαστε στις σύγχρονες απαιτήσεις, αλλά χωρίς να χάνουμε την επαφή με το παρελθόν μας. Κάθε γενιά προσθέτει ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα αυτό. Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο. Με δεδομένο ότι η κύρια αγορά για εμάς τα τελευταία χρόνια ήταν η Ρωσία, ο πόλεμος μάς έχει προκαλέσει μεγάλο πλήγμα, αλλά θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Το ίδιο συμβαίνει με τις πρώτες ύλες για τη συσκευασία, αλλά και με το κόστος της ενέργειας. Είμαστε αναγκασμένοι να προσαρμοστούμε και να βγούμε από αυτές τις δυσκολίες, όπως έκαναν και οι προηγούμενες γενιές όταν είχαν να αντιμετωπίσουν αντίστοιχες καταστάσεις».

Roberto Sarotto

Στη γραφική Νeviglie, που είναι πιο κοντά στην Alba απ’ ό,τι στο Asti, ζουν περίπου 400 άνθρωποι, αλλά παράγονται χιλιάδες τόνοι κρασιού. Το οινοποιείο Roberto Sarotto έχει μεγάλη και εντυπωσιακά ανοδική ιστορία. Από το 1820 μέχρι σήμερα παράγει κρασί σε οικογενειακούς αμπελώνες στο Asti αλλά και στο Barolo, ενώ πλέον δραστηριοποιούνται και στο Gavi, στο ανατολικό άκρο του Piedmont. O Roberto Sarotto, έβδομη γενιά της οικογένειας, έχει μεταφέρει το χθες στο σήμερα.

Σε οκτώ διαφορετικές ζώνες παράγει περίπου ένα εκατομμύριο φιάλες τον χρόνο. Οι κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι: Moscato Bianco, Arneis, Chardonnay, Brachetto, Barbaresco, Nebbiolo και Cabernet Sauvignon. Σύγχρονες τεχνικές και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις λειτουργούν σε αρμονία με την οικολογική συνείδηση και την προσπάθεια μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος. Εδώ βρίσκεται και το μεγαλύτερο σε χρήση βαρέλι κρασιού στον κόσμο, με ποσότητα αρκετή για να εμφιαλωθούν 64.000 φιάλες.

Η οινοτουριστική εμπειρία αναπτύσσεται σε τρεις διαστάσεις, καθώς η επίσκεψη στο οινοποιείο μπορεί να συνδυαστεί με γεύμα στο εστιατόριο Centro Storico, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, και διαμονή στα δωμάτια που βρίσκονται στους επάνω ορόφους. Στην Alba, δίπλα στη vinoteca που άνοιξε η οικογένεια το 2014, ίδρυσαν ένα μικρό μουσείο αφιερωμένο στην αμπελοκαλλιέργεια και στην οινοπαραγωγή με την οπτική της οικογένειας Sarotto.

 

Ο ΚΌΣΜΟΣ ΤΟΥ ASTI

  • 1 9.900 εκτάρια είναι φυτεμένα με Moscato Bianco
  • 2 51 δήμοι είναι μέσα στη ζώνη DOCG του Moschato d’Asti & Asti Spumante
  • 3 4.000 οικογένειες ασχολούνται με τα αμπέλια και την παραγωγή κρασιού

Ο ΤΡΎΓΟΣ ΤΟΥ 2021

  • Asti Spumante Moscato d’Asti 102.156.000 φιάλες

TOP 5 ΣΕ ΚΑΤΑΝΆΛΩΣΗ MOSCATO D’ASTI DOCG

1 ΗΠΑ 71%

2 Ιταλία 8%

3 Νότια Κορέα 4%

4 Ελλάδα 3%

5 Ελβετία 3%

TOP 5 ΣΕ ΚΑΤΑΝΆΛΩΣΗ ASTI SPUMANTE DOCG

1 Ρωσία 22%

2 Γερμανία 13%

3 Ηνωμένο Βασίλειο 12%

4 ΗΠΑ 12%

5 Ιταλία 9%

Μία από τις πρώτες διαφημίσεις του Martini.

Martini & Rossi

Το μεγαλύτερο όνομα στο Asti είναι χωρίς καμία αμφιβολία το Martini. Λαμπερό και γιγάντιο. Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και πιο όμορφα λογότυπα παγκοσμίως. Το εργοστάσιο χτίστηκε στο Pessione, μια μικρή πόλη κοντά στο Τορίνο, το 1863. Ο Alessandro Martini και ο Luigi Rossi ίδρυσαν τη National Wine & Spirits Distillery, έφτιαξαν το πρώτο vermouth, το Martini Rosso, και όλα τα άλλα ακολούθησαν.

Τα βότανα και τα σταφύλια της περιοχής έδωσαν την κορυφαία πρώτη ύλη. Η τέχνη του blend των συστατικών για τη μυστική συνταγή πέρασε από γενιά σε γενιά. Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις τρεις πρώτες χώρες που αγόρασαν τα διάσημα vermouth του ιταλικού οίκου. Σήμερα, η Martini βρίσκεται στην ιδιοκτησία της Bacardi και στις εγκαταστάσεις παράγονται συνολικά ένα εκατομμύριο φιάλες την ημέρα! Αφρώδη, ημιαφρώδη και ήσυχα κρασιά, vermouth, ρούμια.

Πρόσφατα προστέθηκε στην γκάμα και μια νέα σειρά προϊόντων χωρίς αλκοόλ, ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής. Αυτόνομα, ρομποτικά ηλεκτρικά τρένα κινούνται μέσα στον χώρο του εργοστασίου μεταφέροντας κιβώτια. Οι δεξαμενές έχουν χωρητικότητα όχι δεκάδων, αλλά εκατοντάδων τόνων η καθεμία. Η γραμμή παραγωγής είναι αδιανόητη ως προς το μέγεθός της, ακόμα κι αν τη συγκρίνουμε με αντίστοιχες μεγάλων οινοποιείων.

Αν η καρδιά χτυπά στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, το πάθος και το ιταλικό ταμπεραμέντο κρύβονται στο μουσείο και στην εμπειρία της γευσιγνωσίας. Είναι όλα εδώ. Από τα ρωμαϊκά κύπελλα και τους αμφορείς στα βαρέλια με χωρητικότητα πολλών τόνων. Επτάμετρες ξύλινες πρέσες του 18ου και του 19ου αιώνα, όλες οι εμφιαλώσεις των προϊόντων μιας εποχής διαφορετικής, όπως ήταν τα ’60s. Οι αφίσες και τα video από τις διαφημιστικές καμπάνιες με τους stars του Hollywood.

Τα κύπελλα και οι αμέτρητες διακρίσεις στον μηχανοκίνητο αθλητισμό με τα χρώματα της Martini Racing. Μπροστά στα μάτια σου μπορείς να δεις όλη τη διαδικασία παραγωγής των vermouth, από την επιλεκτική διαλογή της πρώτης ύλης μέχρι την εμφιάλωση. Στη Martini Academy, έμπειροι bartenders θα σε μυήσουν στα μυστικά και στην ιστορία των ιταλικών cocktails και θα σε κατευθύνουν να φτιάξεις το δικό σου με βάση την έμπνευσή σου για τη συνταγή.

Αν δεν μπορείς να επισκεφθείς από κοντά το ιστορικό μέρος, μπορείς να ζήσεις την εμπειρία μέσω της 3D ξενάγησης που είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο. Έτσι κι αλλιώς, ούτε αν βρεθείς εκεί μπορείς να βάλεις στο χέρι την παγκόσμια πρωταθλήτρια rally, Lancia Delta Integralle, του Miki Biasion που βρίσκεται προστατευμένη μέσα στο γυάλινο κουτί της.

Franciacorta

Και επειδή, ως γνωστόν, οι Ιταλοί όταν δεν έχουν κάτι δικό τους το αντιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο, η Franciacorta DOCG είναι το μόνο αφρώδες κρασί που παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο στην Ιταλία. Το ιδιαίτερο αυτό αφρώδες έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος και συχνά χαρακτηρίζεται δικαίως ως η «Σαμπάνια της Ιταλίας» και είναι η ιδανική επιλογή για πάρτι.

Οι τοπικοί παραγωγοί αισθάνονται ιδιαίτερη υπερηφάνεια για όσα έχουν πετύχει σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, χάρη κυρίως στην ενότητα και την αποφασιστικότητα που επέδειξαν για την επιβολή ενός πολύ αυστηρού πλαισίου κανόνων, οι οποίοι βασίστηκαν στη νομοθεσία που ισχύει στη Champagne.

ΠΕΡΙΟΧΗ

Παράγεται στην Brescia της Λομβαρδίας.

ΚΛΙΜΑ

Ήπιο ηπειρωτικό, το οποίο επηρεάζεται από τα δροσερά ρεύματα της λίμνης D’Iseo.

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ

 Η νομοθεσία είναι αυστηρή. Οι αμπελώνες πρέπει να βρίσκονται σε πλαγιές όπου η κλίση και τα εδάφη ευνοούν την καλή αποστράγγιση, ενώ δεν πρέπει να βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 550 μ., καθώς τα σταφύλια αντιμετωπίζουν προβλήματα ωρίμανσης. • Πυκνές φυτεύσεις. • Απαγορεύεται η άρδευση. • Μέγιστες στρεμματικές αποδόσεις 10 τόνοι ανά εκτάριο. • Επιτρέπεται μόνο ο χειρωνακτικός τρύγος.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Pinot Nero, Chardonnay και Pinot Βianco. To Pinot Nero και το Chardonnay θεωρείται ότι δίνουν κρασιά υψηλότερης ποιότητας.

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τα κρασιά παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο: παραμονή στις οινολάσπες για τουλάχιστον 18 μήνες.

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Η Franciacorta δεν υποχρεούται να αναγράφει τον όρο DOCG στην ετικέτα. Αναγράφονται οι όροι: Millesimato (Vintage), Saten (Blancs de Blancs), Riserva (extra maturation).

Δείτε Επίσης
100 ΧΡΟΝΙΑ CHIANTI CLASSICO

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΌΤΕΡΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΊΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΉΣ

Ca Del Bosco Με επικεφαλής τον ιδιοκτήτη Maurizio Zanella. Θεωρείται το οινοποιείο που έχει συμβάλει περισσότερο στην ανάδειξη της Franciacorta ως premium αφρώδους κρασιού. Bρίσκεται στην πόλη Erbusco. «Δεν έχουμε μαγικές φόρμουλες, μόνο μια σχεδόν αφοσίωση στη λεπτομέρεια που διέπει όλα τα στάδια της παραγωγής. Aυτό ονομάζουμε εμείς μέθοδο Ca Del Bosco», υποστηρίζει ο Maurizio Zanella. Oι αμπελώνες είναι βιολογικοί από το 2014. Το icon wine του οινοποιείου είναι το Cuvée Prestige Edition. Πρόκειται για ένα κρασί με μεγάλη πολυπλοκότητα και τραγανή οξύτητα, το οποίο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους γνωστούς οίκους της Champagne.

Eισάγεται και στην Ελλάδα. Bellavista Βρίσκεται στην ίδια πόλη με το Ca Del Bosco. O οινοποιός Vittorio Moretti θεωρείται από τις ηγετικές προσωπικότητες της περιοχής και σήμερα είναι επικεφαλής της ένωσης παραγωγών της. Franciacorta To οινοποιείο παίρνει το όνομά του από τους αμπελώνες που βρίσκονται στην κορυφή του λόφου Βellavista, με υπέροχη θέα στην κοιλάδα του Πάδου και τη λίμνη D’Isea, όπως άλλωστε υπονοεί και η ονομασία του.

To μοντέρνο κτίριο του οινοποιείου πλαισιώνεται από γλυπτά που παντρεύουν τον κόσμο της τέχνης με την τέχνη του κρασιού. H πιο γνωστή ετικέτα του οινοποιείου είναι η Bellavista Grande Cuvée Alma Brut, ένα κρασί με λεπτά αρώματα και έντονο αφρισμό, το οποίο παίζει τον ρόλο του απεριτίφ, αλλά μπορεί να συνοδεύσει τέλεια και ένα γεύμα με θαλασσινά. Εισάγεται και αυτό στην Ελλάδα.

Στα κελάρια του Ιl Mosnel.

Μόλις δέκα λεπτά μακριά βρίσκεται το οινοποιείο Il Mosnel, το οποίο ανήκει στην πέμπτη γενιά της οικογένειας Barzano Barboglio. Τα εντυπωσιακά κελάρια του οινοποιείου κατασκευάστηκαν τον 16ο αιώνα και αποτελούν απαραίτητο σταθμό για τον επισκέπτη της περιοχής. Το οινοποιείο περιβάλλεται από 40 εκτάρια αμπελώνων από τους οποίους παράγονται εξαιρετικά κρασιά, με προεξάρχουσα την ετικέτα Riserva 2007 Pas Dosé, ένα κρασί που συμπυκνώνει όλη τη φιλοσοφία της μακράς ωρίμανσής του. Αρώματα χαμομηλιού, κίτρου και περγαμόντου.

Ricci Curbastro

Ένα ακόμη οινοποιείο που συνέβαλε στη διαμόρφωση της σημερινής εικόνας της Franciacorta. H καταγόμενη από τη Ραβένα οικογένεια ευγενών Ricci Curbastro βρίσκεται στην περιοχή από τον 13ο αιώνα. Η αγροικία και το οινοποιείο περιβάλλονται από 33 εκτάρια αμπελώνων, στους οποίους καλλιεργούνται οι ποικιλίες για την παραγωγή της Franciacorta. Στους χώρους του οινοποιείου φιλοξενείται ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αμπελοοινικό μουσείο, στο οποίο παρουσιάζεται η ιστορία της περιοχής. Το οινοποιείο λειτουργεί και ως αγροτουριστικός προορισμός με δυνατότητα φιλοξενίας σε μία από τις αγροικίες. Εμβληματική ετικέτα: Franciacorta Dosaggio Zero «Gualberto».

Prosecco

«Της μόδας» έγινε τα τελευταία χρόνια το Prosecco, που έχει έρθει εξαιρετικά δυναμικά στο προσκήνιο. Εκτός από την τιμή του, που το καθιστά άκρως ελκυστικό, και τον εύκολο χαρακτήρα του, η συμμετοχή του ως βασικό συστατικό σε κοκτέιλ τού έχει δώσει μια νέα ώθηση και μια νέα θέση στην παγκόσμια αγορά. Ποιος δεν έχει πιει ένα Aperol Spritz ή Mimosa; Τα περισσότερα κρασιά Prosecco προορίζονται για να πίνονται νεαρά, γι’ αυτό η νεότερη σοδειά είναι αυτή που ενδιαφέρει τον καταναλωτή.

Παλαιότερα, το σταφύλι για την παραγωγή ονομαζόταν και αυτό Prosecco, προς αποφυγήν όμως σύγχυσης με την ομώνυμη περιοχή, η ποικιλία μετονομάστηκε σε Glera. Παράγεται συνήθως με τη μέθοδο της δεξαμενής, υπάρχουν όμως και εκδοχές ζύμωσης σε φιάλη.

ΠΕΡΙΟΧΗ

Παράγεται στη βορειοανατολική Ιταλία. Υπάρχουν δύο οριοθετημένες περιοχές: Ρrosecco Doc Καλύπτει την ευρύτερη περιοχή του Veneto και του Friuli. Τα σταφύλια παράγονται από τις περιοχές του Treviso και της Friuli Venezia. Conegliano Valdοbbiadene DOCG Υψηλότερη ποιοτικά ονομασία προέλευσης. Τα σταφύλια θα πρέπει να καλλιεργούνται μεταξύ των δύο ομώνυμων πόλεων, στις απότομες ασβεστολιθικές πλαγιές βορειοδυτικά της Βενετίας.

ΚΛΙΜΑ

Θερμό ηπειρωτικό, που επηρεάζεται από θαλάσσια ρεύματα αλλά και ψυχρούς ανέμους από τις Άλπεις.

ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ

Στη ζώνη DOCG οι αμπελώνες βρίσκονται σε απότομες πλαγιές με υψόμετρο έως 500 μ. Τα καλύτερα αμπελοτόπια είναι νότιου προσανατολισμού και επωφελούνται από τις διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας. Οι όροι Cartizze και Rive υποδεικνύουν ένα κρασί από αμπελώνα εξαιρετικής τοποθεσίας. Συνήθως πρόκειται για κρασιά υψηλής ποιότητας, καθώς οι παραγωγοί επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τον όρο αυτόν στις premium ετικέτες τους. Ωστόσο, αν και στην κατηγορία αυτή μπορεί κανείς να βρει κρασιά με ιδιαίτερο χαρακτήρα, πολλές φορές πρόκειται απλώς για ένα καλής ποιότητας Prosecco χωρίς τίποτα παραπάνω. Παρότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την τοποθεσία του αμπελώνα, δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά με βάση το terroir.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Glera σε ποσοστό 85%. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες τοπικές ποικιλίες, καθώς επίσης Pinot Noir και Chardonnay σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το 15%.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Παράγεται συνήθως με τη μέθοδο της δεξαμενής και τα κρασιά έχουν μέτρια οξύτητα, με φρέσκα αρώματα πράσινου μήλου και πεπονιού. Παράγεται σε τρία στιλ, brut, extra dry και dry, αλλά συνήθως τα κρασιά αυτά έχουν ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα υπολειπόμενων σακχάρων από τις περισσότερες Σαμπάνιες ή Cava. Στο Prosecco, οποιαδήποτε υπολειπόμενα σάκχαρα είναι συνήθως αποτέλεσμα ζύμωσης που έχει διακοπεί από ψύξη και φιλτράρισμα. Τα κρασιά αυτά προορίζονται για κατανάλωση όσο είναι νεαρά και φρέσκα και δεν επωφελούνται από παλαίωση στη φιάλη.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ

Με αυτή τη μέθοδο μέρος της ζύμωσης πραγματοποιείται σε μια σφραγισμένη δεξαμενή, η οποία εμποδίζει το διοξείδιο του άνθρακα να διαφύγει. Αυτό το διοξείδιο του άνθρακα διαλύεται στο κρασί και, προκειμένου να διατηρηθεί το κρασί, θα πρέπει να εμφιαλωθεί υπό πίεση. Όταν η φιάλη ανοίγει, το διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα προκαλεί τον αφρισμό. Το κρασί βάσης μπορεί να είναι μερικώς ζυμωμένος μούστος και το τελευταίο μέρος της ζύμωσης να πραγματοποιείται μέσα στη σφραγισμένη δεξαμενή.

Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα πλήρως ζυμωμένο ξηρό κρασί στο οποίο προστίθενται ζάχαρη και ζύμη, προκαλώντας τη ζύμωση να ξεκινήσει ξανά μέσα σε κλειστή δεξαμενή κάτω από αυξημένη εσωτερική πίεση. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μεθόδου κλειστής δεξαμενής είναι ότι μειώνει σημαντικά το κόστος παραγωγής. Τα Prosecco που παράγονται με τη μέθοδο αυτή έχουν μια ελαφριά γλυκύτητα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους καταναλωτές. Σ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

Αndreola

Στην καρδιά της Valdibbiadene βρίσκεται το οινοποιείο που ίδρυσε ο Nazzareno Pola το 1984 και σήμερα διοικεί ο γιος του, Stefano. Οι αμπελώνες βρίσκονται στις απόκρημνες πλαγιές των λόφων της περιοχής και ο τρύγος γίνεται χειρωνακτικά. Στο οινοποιείο χρησιμοποι- είται η μέθοδος της δεξαμενής. Η πιο premium ετικέτα του οινοποιείου είναι το Μas de Fer Rive de Soligo extra dry, ένα κρασί με αρώματα ακακίας, βανίλιας και βουτύρου, που μπορεί να λειτουργήσει ως aperitif, αλλά συνοδεύει άνετα και πιάτα τυριών, αλλαντικών, καθώς και ψαρι.

La Vigna di Sarah

Μόλις 40 χλμ. από τη Βενετία και περίπου μία ώρα από την Cortina d’Ampezzo, ένα από τα πιο δημοφιλή χωριά στους Δολομίτες, το οινοποιείο La Vigna di Sarah είναι ένας εξαιρετικός οινοτουριστικός προορισμός. Η παλιά αγροικία έχει ανακαινιστεί πλήρως και φιλοξενεί τους επισκέπτες του οινοποιείου, που απολαμβάνουν τη θέα στους γύρω αμπελώνες. Εμβληματική ετικέτα του οινοποιείου το La Vigna di Sarah Rive dei Cozzuolo, Extra Dry, ένα Prosecco με πολυπλοκότητα και μακρά επίγευση.

Αngelo Rebuli

Οι τρεις γιοι του Αngelo, ιδρυτή του οινοποιείου, Gianni, Mauro και Paolo, συνεχίζουν την παράδοση που ξεκίνησε ο πατέρας τους στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Οι αμπελώνες βρίσκονται στους λόφους γύρω από το χωριό Saccol του Valdobbiadene. Το οινοποείο παράγει ξηρά και αφρώδη κρασιά, με ιδιαίτερη έμφαση στο Prosecco, το οποίο παράγεται από τον αμπελώνα 106 εκταρίων που βρίσκεται σε ένα από τα καλύτερα σημεία της Valdοbbiadene. Σημαντικότερη ετικέτα το Αngelo Rebuli, La Riva, Rive di San Pietro di Barbuzza, Brut. ¶

Author

  • Νίκος Ιωαννίδης

    Ξεκίνησε να γίνει φωτογράφος, αλλά μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο σπουδών στράφηκε στη δημοσιογραφία. Από το 1995 ασχολήθηκε με την επικαιρότητα σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και ιστοσελίδες. Το κρασί υπήρχε πάντα στη ζωή του και κάποια στιγμή συνδυάστηκε με τη δουλειά, ενώ σήμερα αποτελεί την κύρια απασχόληση. Ταξιδεύει και καταγράφει τις οινικές περιοχές και κυρίως τις ιστορίες των ανθρώπων.

    View all posts

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!