ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ 2023, ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ GRAPE

Ένας χώρος με περισσότερους από 370 οινοποιούς αποτελεί σίγουρα  μια πρόκληση για έρευνα. Αυτήν την πρόκληση αξιοποίησε το Grape στο φετινό Οινόραμα, προκειμένου να καταγράψει ένα μεγάλο ποσοστό των νέων προϊόντων που θα είναι διαθέσιμα στην αγορά την τρέχουσα χρονιά.

Το πλαίσιο της έρευνας είχε μόνο χρονικά όρια. Συγκεκριμένα, ζητήσαμε από τους οινοποιούς να μας ενημερώσουν για τα προϊόντα που παρουσίασαν δύο μήνες πριν τελειώσει το 2022 ή θα παρουσιάσουν μέσα στο 2023.

Επίσης, αποκλείσαμε τις νέες σοδειές, ώστε να δούμε καθαρότερα τις τάσεις της αγοράς, οι οποίες εκτός από αύξηση στις πωλήσεις, διακρίνονται και μέσα από τους πειραματισμούς. Τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενδιαφέροντα.

Λευκά και μονοποικιλιακά τα περισσότερα νέα κρασιά στο Οινόραμα 2023

Το αποτέλεσμα, αν και δεν είμαστε βέβαιοι ότι είναι πλήρες, ήταν 64 νέα προϊόντα από 39 οινοποιεία, τα περισσότερα των οποίων ανήκουν στη μικρή προς μεσαία κατηγορία της αγοράς. Οι αριθμοί οδηγούν σε ένα μάλλον αναμενόμενο το αποτέλεσμα, αφού φαίνεται ότι  όσο μικρότερη είναι η επιχείρηση, τόσο ευκολότερο είναι να δοκιμάσει-δημιουργήσει  νέα προϊόντα, αλλάζοντας διαδικασίες παραγωγής.

Αναλυτικά στοιχεία για τα προϊόντα υπάρχουν στο infographic και στον πίνακα που εκθέτει τα χαρακτηριστικά των προϊόντων.


Ωστόσο, όπως είπαμε το δείγμα δεν είναι πιθανότατα πλήρες, καθώς κατεγράφησαν όσοι συμμετείχαν στο φετινό Οινόραμα.

Δεχόμαστε το γεγονός ότι κάποια οινοποιεία μπορεί να βρέθηκαν εκτός ερωτηματολογίου, ή ότι υπάρχουν οινοποιεία με νέα προϊόντα, που δεν συμμετείχαν στην έκθεση.

Το δεύτερο είναι και πολύ πιο πιθανό, καθώς ο συνολικός αριθμός των οινοποιείων στην Ελλάδα, ξεπερνά πλέον τα 1.500.

Ωστόσο, σκεφτήκαμε ότι δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε το επόμενο Οινόραμα, προκειμένου να ξανακάνουμε την ίδια έρευνα. Ανά εξάμηνο, θα εμπλουτίζουμε τον πίνακα των προϊόντων με ότι νέο μαθαίνουμε.

Δείτε Επίσης
Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Οπότε, περιμένουμε από τους οινοποιούς να μας ενημερώνουν έγκαιρα για νέα προϊόντα που θα παρουσιάσουν μέσα στο 2023, ώστε να μην αφήσουμε την έρευνα μόνο στα χέρια της τυχαίας ανακάλυψης, αλλά να μιλήσουν τα δεδομένα.

Όλα τα νέα προϊόντα που ανακαλύψαμε

 

Author

  • Γιάννης Μουρατίδης

    Ανεξάρτητος δημοσιογράφος εδώ και περίπου πέντε χρόνια. Ασχολήθηκα πριν από δύο χρόνια με την αγορά των τροφίμων στο πλαίσιο επιχειρηματικού ρεπορτάζ και με το κρασί ερασιτεχνικά. Οπότε στο Grape μου δίνεται η ευκαιρία να συνδυάσω επάγγελμα και ευχαρίστηση.

    View all posts

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!