ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΗΓΚΙΑ

Πρωτοφανείς ποσότητες χαλαζιού έπληξαν τις τελευταίες ημέρες αμπελώνες στην Προβηγκία. Οινοπαραγωγοί κάνουν λόγο για φαινόμενα που δεν έχουν συναντήσει πάλι, τουλάχιστον όχι σε τέτοια έκταση. Με τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Διεπαγγελματικό Συμβούλιο Οίνου το χαλάζι χτύπησε σχεδόν ολόκληρο το νομό Var και  οι περιοχές με τις μεγαλύτερες ζημιές είναι: Flassans, Gonfaron, Le Luc, Bandol και Vidauban.
Ο Ερίκ Παστορίνο, πρόεδρος του Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence (CIVP), δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών και ως εκ τούτου δεν έχουν πλήρη εικόνα για τις ζημιές. Ωστόσο, όπως ανέφερε «οι πληγέντες έχουν δεχθεί πολύ δυνατό χτύπημα και θα χρειαστούν χρόνο για να ανακάμψουν».
Ο Λωράν Ρουγκόν, πρόεδρος του Comptoir de Flassans – ενός συνεταιρισμού που εκπροσωπεί καλλιεργητές με 1.300 εκτάρια αμπελώνα – δήλωσε στη γαλλική έκδοση του Vitisphere: «Το χαλάζι μάς χτύπαγε για 30 λεπτά. Όταν σταμάτησε υπήρχαν 10 με 15 εκατοστά χαλαζιού στο έδαφος, ήταν σαν να είχε ρίξει χιόνι με πολύ νερό».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στις περιοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο των φαινομένων, υπάρχει απώλεια παραγωγής που φτάνει και στο 90%, ενώ γειτονικά αμπέλια έχουν απώλειες περίπου 20%.

Η πρόβλεψη του καιρού για τις επόμενες ημέρες δεν είναι καθόλου ευοίωνες για τους παραγωγούς και τους θέτει σε νέο συναγερμό. Οι μετεωρολόγοι έκαναν λόγο για “ένα εκρηκτικό κοκτέιλ” και προειδοποίησαν ότι αυτές οι συνθήκες μπορεί να επαναληφθούν και την επόμενη εβδομάδα.
Πέρσι, η συγκομιδή στην Προβηγκία ήταν μεγαλύτερη κατά 14% από τον πενταετή μέσο όρο και κατά 18% μεγαλύτερη από την δύσκολη χρονιά του 2021 με τις παγωνιές και τις άσχημες καιρικές συνθήκες στον γαλλικό νότο. Αμπελουργοί και οινοποιοί ήλπιζαν σε μια καλή και πλούσια χρονιά για να βγάλουν ένα μέρος της ζημιάς που είχαν υποστεί, αλλά τώρα φοβούνται ακόμα περισσότερο για τη φετινή σοδειά.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!