DECANTER: ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Ο ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΤΕΡΙ

Η Ρόζα Κρούγκερ ανακηρύχθηκε το πρόσωπο της χρονιάς από το Decanter. Ο Απόστολος Θυμιόπουλος, είναι το ανερχόμενο αστέρι για το 2022.

O Απόστολος Θυμιόπουλος, ο οινοποιός με τις ριζοσπαστικές μεθόδους, από τη Νάουσα της Ημαθίας, ανακηρύχθηκε από το Decanter, ως Rising Star 2022 και όπως αναφέρουν οι συντάκτες του περιοδικού, «αν μπορούσαν να ανακηρύξουν μια ολόκληρη χώρα ως ανερχόμενη δύναμη στο χώρο του κρασιού, αυτή θα ήταν αναμφισβήτητα η Ελλάδα». Τόσο σημαντική θεωρείται η αλματώδης άνοδος στην ποιότητα των ελληνικών κρασιών.
Πρεσβευτής του ελληνικού κρασιού και της Ελλάδας στο εξωτερικό για το Decanter, ο Θυμιόπουλος γίνεται μόλις ο δεύτερος που κερδίζει τον τίτλο, καθώς η διάκριση αυτή θεσπίστηκε πέρσι. Η σπουδαία Sarah Jane Evans MW, τον περιγράφει ως κάτι πολύ παραπάνω από έναν ευφυέστατο οινοποιό. «Έχει γίνει ο πρεσβευτής για τα νέα κρασιά και τους Έλληνες οινοποιούς καθώς κατόρθωσε να πάει την Ελλάδα πέρα από τον Μεσογειακό νότο και να την καθιερώσει στις διεθνείς αγορές».

Ο Απόστολος Θυμιόπουλος στο φυσικό στοιχείο του. Ανάμεσα στα κλήματα του Ξινόμαυρου στη ζώνη ΠΟΠ της Νάουσας

Αναζητώντας την αντίδρασή του στα νέα που έφτασαν από το Decander, τον πετύχαμε στο οινοποιείο, στον Τρίλοφο της Ημαθίας, σε παραλαβή σταφυλιών.
«Γίνεται πόλεμος εδώ με τον τρύγο, δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω τη σημαντικότητα της διάκρισης» μας λέει. Σε στιγμές τέτοιας πίεσης, φυσικά τα συναισθήματα είναι έντονα:
«Έρχεται σε μια στιγμή που μας δίνει μεγάλη χαρά και τέτοιες διακρίσεις σε κάνουν να θέλεις να ανέβεις πιο ψηλά. Βλέπω απ’ την αρχή τη δουλειά μου απόλυτα επαγγελματικά και τώρα έρχεται μια μεγάλη στιγμή αναγνώρισης. Έχω ξεκινήσει με στόχο την ποιότητα και δεν έκανα καθόλου εκπτώσεις σε αυτό το κομμάτι. Ναι, δεν έχουμε ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο, αλλά δουλεύουμε πάρα πολύ στα αμπέλια για να έχουμε καλό φρούτο.
Τα κρασιά μας έχουν διεθνή χαρακτήρα, δηλαδή στέκονται άνετα στις αγορές όλου του κόσμου, δεν είναι όμως κρασιά εμπορικά, ευρείας κυκλοφορίας. Αυτό που θέλουμε και νομίζω ότι το πετυχαίνουμε είναι να έχουν χαρακτήρα και να αποτυπώνουν το terroir απ’ όπου προέρχονται. Φτιάχνουμε κρασιά ισάξια με σπουδαία ονόματα του διεθνούς αμπελώνα και πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές από τις πολύ αναγνωρισμένες περιοχές. Αυτό όπως είναι λογικό τους προκάλεσε το ενδιαφέρον, έτσι με βρήκαν στις αγορές, δεν ήρθαν εδώ να με γνωρίσουν», μας λέει,  ενώ βρίσκεται πάνω από τα Ξινόμαυρα στον ιμάντα διαλογής.

Από το 2005 και την πρώτη κυκλοφορία της ετικέτας «Γη και Ουρανός» η φιλοσοφία του είναι ίδια. Βιολογική καλλιέργεια για τα ιδιόκτητα ή συνεργαζόμενα αμπέλια, ελάχιστη παρέμβαση στην οινοποιητική διαδικασία. Συνολικά δέκα διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ποικιλίας, σε ροζέ και κόκκινες εκφράσεις απαρτίζουν τη γκάμα της απόλυτης εξειδίκευσης πάνω στο Ξινόμαυρο.
«Είχα στο μυαλό μου ότι πρέπει να φτάσω σε σημαντικό όγκο παραγωγής για να με πάρουν στα σοβαρά. Τώρα, με συγκρίνουν με πολύ μεγάλα οινοποιεία που δεν έχουν μόνο ιστορικά ονόματα αλλά μπορούν με την παραγωγή τους να υποστηρίξουν την αγορά».

Το οινοποιείο εκμεταλλεύεται συνολικά 1.200 στρέμματα από τα οποία τα 400 είναι ιδιόκτητα. Κατανεμημένα σε διαφορετικά σημεία μέσα στην ζώνη ΠΟΠ της Νάουσας, κυρίως στη Φυτειά και τον Τρίλοφο, όπου βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις οινοποίησης. Η συνολική παραγωγή ανέρχεται σε περίπου 700.000 φιάλες το χρόνο, από τις οποίες το 95% εξάγετα

 

Αμπελουργός από τη Νότια Αφρικής  το πρόσωπο για το Hall of Fame 2022 του Decanter

Μια μεγάλη στιγμή για την Νότια Αφρική, αποτελεί η είσοδος της Ρόζα Κρούγκερ στο Hall of Fame του περιοδικού Decanter για τη φετινή χρονιά. Ο Tim Atkin MW, στο άρθρο του, που ουσιαστικά είναι η ανακοίνωση του φετινού νικητή για το βραβείο, κάνει λόγο για «έναν άνθρωπο που αποτελεί θετικό πρότυπο για όλο τον οινικό κόσμο».

Γεννημένη στο Τρανβάαλ, άρχισε να ασχολείται με τα αμπέλια στα 30 της. Συγκαταλέγεται στους πιο σημαντικούς και πρωτοπόρους αμπελοκαλλιεργητές στον κόσμο. Η Ρόζα Κρούγκερ, θεωρείται από τις σημαντικότερες οινικές προσωπικότητες στη χώρα της, στην μετά-απαρτχάιντ εποχή. Ήταν η πρώτη που εφάρμοσε μεθόδους σωστής συνεργασίας με τους εργάτες. Ήταν η πρώτη που φύτεψε ευρωπαϊκές ποικιλίες στη Νότια Αφρική, κάτι που τη συνδέει και με την Ελλάδα, καθώς μία από αυτές τις ποικιλίες είναι και το δικό μας Ασύρτικο.
Αυτό που της αποδίδεται περισσότερο όμως, είναι η συμβολή της στην ανάδειξη του αμπελώνα της Νότιας Αφρικής και ειδικά η προσπάθεια που έκανε για να σωθούν τα παλιά αμπελοτόπια.

Δείτε Επίσης
ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟ BORDEAUX

Rosa Kruger: Farmer, αμπελουργός και μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες για το κρασί στη Νότια Αφρική.

Όταν έμαθε ότι είναι το πρόσωπο που επελέγη από το Decanter, για το Hall of Fame 2022, είπε με φυσικότητα «Γιατί εμένα; Υπάρχουν τόσοι και τόσες που το αξίζουν περισσότερο».  Δεν της αρέσει να μιλάει για κρασιά αλλά μόνο για τα αμπέλια και εκεί αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο της μαζί με τους εργάτες.  Δεν είναι wine expert, αλλά όπως έγραψε για εκείνη το Terroir Talking: «Έχει μια μοναδική ενστικτώδη ικανότητα να αναγνωρίζει τη γεύση που πρέπει να έχει κάθε αμπελοτόπι, σαν η γευστική παλέτα της, να έχει μάτια». Είναι η πρώτη αμπελουργός παγκοσμίως και ο πρώτος άνθρωπος από τη Νότια Αφρική που λαμβάνει αυτή τη διάκριση από το Decanter.

Η Νότια Αφρική έχει οινική ιστορία αιώνων, τη μεγαλύτερη από τις χώρες του Νέου Κόσμου και τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί με ταχύτατους ρυθμούς , έτσι έφτασε να συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων χωρών του κόσμου στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών. Στο τεύχος του Grape που κυκλοφορεί, αλλά και στο Grapemag.gr, υπάρχει ένα άρθρο αφιερωμένο στον αμπελώνα και τα κρασιά της Νότιας Αφρικής.

Author

  • Νίκος Ιωαννίδης

    Ξεκίνησε να γίνει φωτογράφος, αλλά μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο σπουδών στράφηκε στη δημοσιογραφία. Από το 1995 ασχολήθηκε με την επικαιρότητα σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και ιστοσελίδες. Το κρασί υπήρχε πάντα στη ζωή του και κάποια στιγμή συνδυάστηκε με τη δουλειά, ενώ σήμερα αποτελεί την κύρια απασχόληση. Ταξιδεύει και καταγράφει τις οινικές περιοχές και κυρίως τις ιστορίες των ανθρώπων.

    View all posts

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!