ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΖΟΥΜΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ;

Η νέα Σελήνη είναι η αφορμή για καινούργια σχέδια και αλλαγές. Για θετικές σκέψεις, για προγραμματισμό. Στην αστρολογία, κάθε νέα Σελήνη επηρεάζει τα συναισθήματα και κατ’ επέκταση τις συμπεριφορές.
Η νέα Selene στη Σαντορίνη καταφέρνει να προχωρήσει ακόμα περισσότερο και επηρεάζει όλες τις αισθήσεις, όχι μόνο τη γεύση. Στον τέταρτο χρόνο λειτουργίας της στον νέο χώρο του Katikies Garden στα Φηρά δείχνει πλέον ώριμη, ικανή να μεταφέρει τη γαστρονομία σε άλλο επίπεδο.

Ο επιβλητικός χώρος της νέας Σελήνης.

Σκηνικό είναι η αυλή του καθολικού μοναστηριού που κουβαλάει ιστορία αιώνων, εκεί στήνεται η επόμενη ημέρα της Σαντορίνης. Η γαστρονομία του νησιού έχει γερά θεμέλια, φτιαγμένα από τους ανθρώπους που καλλιεργούν τα τοπικά προϊόντα. Ο αείμνηστος Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ιδρυτής του εμβληματικού εστιατορίου έκανε το πρώτο βήμα και τα συνέδεσε με τον τουρισμό.

 Έκανε τη Σαντορίνη γνωστή για τη γαστρονομία της. 
Τα κρασιά, τις άνυδρες ντομάτες, τη φάβα.

Οι συνεχιστές της προσπάθειάς του, ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Έκτορας Μποτρίνι στο κομμάτι της γεύσης και ο MW Γιάννης Καρακάσης στο κρασί, ενώνουν τις δυνάμεις τους παρουσιάζοντας ένα μοναδικό event.
Η Vedema 2022 ήταν ένα διήμερο αφιερωμένο στα κρασιά και τις γεύσεις της Σαντορίνης. Άρτια οργανωμένο event από τον όμιλο Katikies στις εγκαταστάσεις του εστιατορίου Selene. Φτιαγμένη από τα υλικά που μπαίνουν στα όνειρα κάθε λάτρη της γαστρονομίας η φετινή γιορτή είχε στιγμές που έκαναν τα όνειρα πραγματικότητα.

Δύο εντυπωσιακά masterclass, μία έκθεση των οινοποιείων της Σαντορίνης, ένα μοναδικό six hands dinner και μια έκθεση φωτογραφίας. Με αυτή την πρώτη ύλη έρχεται η εξέλιξη της γιορτής που είχαν εμπνευστεί η Έβελυν και ο αείμνηστος «πατριάρχης» της σαντορινιάς γαστρονομίας Γιώργος Χατζηγιαννάκης.
Το grapemag ήταν εκεί!

Assyrtiko vs Riesling
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, ώρα 13:00
Στην ιστορική κάναβα του Αγίου Ιωσήφ.

Δύο Master of Wine, η Caro Maurer από τη Γερμανία και ο «δικός» μας Γιάννης Καρακάσης βάζουν τα Riesling δίπλα στα Ασύρτικα. Το masterclass αρχίζει. Στο κοινό, ανάμεσά μας η οινογράφος Jancis Robinson, ο πιο επιδραστικός άνθρωπος στο χώρο του κρασιού παγκοσμίως. Χειροκρότημα. Συντονισμένοι σαν ρολόγια ακριβείας, με άνεση, χιούμορ και ατάκες μάς βάζουν στο κλίμα με στοιχεία για την προέλευση των δύο ποικιλιών. Ζώνες καλλιέργειας, συνθήκες, μέθοδοι οινοποίησης.

Από το Mosel στον Πύργο της Σαντορίνης, αναζητάμε ομοιότητες και διαφορές. Οι δύο ποικιλίες έτσι όπως παρουσιάζονται σε ζευγάρια, ένα Riesling κι ένα Ασύρτικο φαίνονται να έχουν κοινά. Αρωματικά και γευστικά. Η οξύτητα γεμίζει τα ποτήρια. Οι διαφορές είναι κι αυτές ξεκάθαρες. Στα στιλ και στην εξέλιξη στο χρόνο. Το ταξίδι είναι ατέλειωτο. Από τις μικρές παραγωγές της Θηρασιάς, μέχρι το μυθικό «Keller Nierstein Hipping 2014». Φτάνοντας στο τέλος, το flight γίνεται και λίγο παιχνίδι. Ποιο είναι το Ασύρτικο και ποιο το Riesling. Θα το βρούμε; Οι περισσότεροι ναι, αλλά με λίγη σκέψη καθώς κάθε τυφλή δοκιμή κρύβει αμφιβολίες.

Caro Maurer MW -Γιάννης Καρακάσης MW. Riesling vs Ασύρτικο. Ένα Masterclass να το θυμάσαι! ©Antonis Eleftherakis
Η συνέντευξη
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, ώρα 14:30
Εστιατόριο Selene

To masterclass τελείωσε, τώρα πάμε για τα δύσκολα. Η Jancis Robinson MW, έχει δεχθεί να δώσει συνέντευξη στο grapemag και τη Θάλεια Καρτάλη. Τα δύσκολα γίνονται εύκολα μέσα σε δύο λεπτά. Ο πάγος σπάει αμέσως και οι δύο κυρίες βρίσκονται τετ-α-τετ. Καταγράφω, κλέβω όσα μπορώ να ακούσω από τη συζήτηση. Η πιο διάσημη οινογράφος στον κόσμο, μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στο κρασί, είναι μπροστά μου!

Εντυπωσιάζεσαι όταν έχεις εμπνευστεί για τη δουλειά σου, από το έργο αυτής της γυναίκας αλλά και των ανθρώπων που έβαλαν τη βάση για την οινική δημοσιογραφία. Είναι τόσο απλή, άνετη, φιλική. Απαντάει χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, χωρίς να κατευθύνει τη συζήτηση, αν και δημοσιογράφος δείχνει να έχει πλήρη επίγνωση του ρόλου της συνεντευξιαζόμενης. Το πρώτο μέρος τελειώνει. Με καλούν στη συζήτηση που γίνεται ακόμα πιο άνετη με ένα ελαφρύ γεύμα.

Ταρτάρ τόνου, σαλάτα και χταπόδι. Η κουβέντα μάς πάει από τη Σαντορίνη στην Πορτογαλία, στα εστιατόρια του Λονδίνου και πάλι στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να αποκαλύψω περισσότερα. Πρέπει να διαβάσετε τη συνέντευξη! Πήγε τέσσερις χωρίς να το καταλάβουμε. Τέλος χρόνου! (αντί για 30’ τελικά είχαμε μαζί της 90’, not bad at all).

Διαβάστε την προδημοσίευση της συνέντευξης εδώ! Και μείνετε συντονισμένοι στην επόμενη έκδοση του Grape για την πλήρη εικόνα!
«Σαντορίνη και παλιές σοδειές»
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, ώρα 17:00
Στην ιστορική κάναβα του Αγίου Ιωσήφ.

Ο χώρος ίδιος, όπως και λίγο-πολύ, το κοινό.
H Caro Maurer φεύγει, στο δεύτερο masterclass ο Γιάννης Καρακάσης είναι μόνος στη σκηνή. Μονόπρακτο, με υποβολέα τον χρόνο.
Μια δωδεκάδα που τα έχει όλα. Διαφορετικά στυλ οινοποίησης. Ωρίμανση σε ανοξείδωτες δεξαμενές, βαρέλια και αμφορείς. Το πιο φρέσκο κρασί είναι του 2016 και το πιο παλιό, τρυγήθηκε πριν από 75 χρόνια! Vinsanto από τον Αργυρό του 1947! Σαν μέλι μέσα στα ποτήρια.

Οι ιστορίες όπως περιγράφονται από τον Καρακάση προκαλούν τα συναισθήματα. Και εκρήξεις. Το ηφαίστειο είναι εδώ, μέσα στα ποτήρια, στα αρώματα, στις γεύσεις. Βουρκώνεις μπροστά στο Νυχτέρι του Χατζηδάκη από το 2014, δεν μένεις ασυγκίνητος από τα κρασιά του Μπουτάρη, του Σιγάλα, της Santo Wines. Από τη Σαντορίνη 2015 του Τσέλεπου, τον Θαλασσίτη της Γαίας, τον Καραμολέγκο, τον Βενετσάνο, το Vinsanto του 1980 του Κουτσογιαννόπουλου, από το Pure ή το πειραματικό του 2013 από τον Αργυρό που δεν κυκλοφόρησε ποτέ.
Αν θέλουμε την απάντηση στο ερώτημα, αν παλιώνουν οι Σαντορίνες, μόνο καταφατικοί μπορούμε να είμαστε. Τώρα και με αποδείξεις.

«Εκφράσεις του Φωτός»
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:00
Στο λόμπι του εστιατορίου Selene
Η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη ξεναγείται στην έκθεση φωτογραφίας από τη Ζωή Χατζηγιαννάκη. Η Vedema 2022, οργανώθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού.
Vedema είναι η γιορτή του τρύγου στη Σαντορίνη,
 σ’ αυτή τη γιορτή πάταγε το γαστρονομικό όραμα 
που είχε ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης.

Άρχισε να υλοποιείται, πριν από έντεκα χρόνια και συνεχίστηκε μέχρι το 2018. Έγινε θεσμός, αλλά όχι μόνο για τη γαστρονομία. Για την κοινωνία, για τον πολιτισμό, για την οικονομία.
Φέτος, ο πολιτισμός βρήκε έκφραση φωτεινή. Στην έκθεση φωτογραφίας που φιλοξενείται (και θα είναι εκεί μέχρι τις 22 Οκτωβρίου) στο lobby του εστιατορίου η Ζωή Χατζηγιαννάκη παρουσιάζει τα έργα 16 δημιουργών. Στο σημείωμά της γράφει: «Η θεματική της έκθεσης περιστρέφεται γύρω από τον αιγαιοπελαγίτικο χώρο, αυτό του φωτός, του ήλιου, της σελήνης, της θάλασσας, του αέρα και των βράχων. Οι περισσότερες εικόνες είναι από τις Κυκλάδες, κάποιες από το ευρύτερο Αιγαίο, ίσως και πέρα από αυτό, αλλά η ακριβής τοποθεσία δεν έχει ίσως καμία σημασία. Τη συγκεκριμένη επιλογή τους, όρισε, εκτός από τους υπόλοιπους προφανείς λόγους, η δική μου εικόνα της Σαντορίνης. Για μένα παντού υπάρχει η Σαντορίνη, το δικό μου ελληνικό καλοκαίρι, οι δικές μου μνήμες και αναφορές από τον συγκεκριμένο τόπο. Αλλά ίσως ούτε και αυτό έχει και καμία σημασία».

Το φως του ήλιου, της σελήνης, της θάλασσας, του αέρα και των βράχων. ©Antonis Eleftherakis
Η έκθεση των οινοποιών
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 11:50
Στην κάναβα του Αγίου Ιωσήφ

Η έκθεση των κρασιών από τα οινοποιεία της Σαντορίνης, ήταν πάντα το κεντρικό θέμα της γιορτής.
Φέτος, 17 οινοπαραγωγοί που δραστηριοποιούνται στη Σαντορίνη αλλά και στη Θηρασιά, έστησαν τους πάγκους τους μέσα στην κάναβα του Αγίου Ιωσήφ και πρόσφεραν προς δοκιμή τα κρασιά τους στους επισκέπτες. Συνολικά παρουσιάστηκαν 70 ετικέτες, δίνοντας μια πολύ αντιπροσωπευτική και σφαιρική οινική εικόνα της σημερινής Σαντορίνης.

Προφανώς η έμφαση δόθηκε στις φρέσκες εκδοχές και τα κρασιά που βρίσκονται στην αγορά. Υπήρχαν όμως και κάποιες παλιές σοδειές, όπως για παράδειγμα ο «Θαλασσίτης» του 2015 από τη Γαία και η «Σκυτάλη» (σε Magnum φιάλη) του 2018 από το οινοποιείο Χατζηδάκη. Φρέσκα ή παλαιωμένα, με ωρίμανση σε δεξαμενή, πήλινους αμφορείς ή ξύλινα βαρέλια, όλα τα κρασιά επιβεβαίωσαν με το παραπάνω την μεγάλη ποιοτική άνοδο της Σαντορίνης τα τελευταία χρόνια.

Χαμογελαστοί οι Σοφία Ζαχαράκη και ο Στέλλιος Μπουτάρης δοκιμάζουν τα κρασιά της Σαντορίνης.

Το πιο βασικό, ίσως, κοινό χαρακτηριστικό των κρασιών που δοκιμάστηκαν είναι ότι στην πλειονότητά τους, ακόμα και τα πιο φρέσκα από τον τρύγο του 2021, είναι έτοιμα προς κατανάλωση. Είναι νόστιμα και απολαυστικά σήμερα και έχουν μεγάλα περιθώρια εξέλιξης μέσα στον χρόνο. Σε ένα πρόχειρο γκάλοπ, οι άνθρωποι που βρέθηκαν στην έκθεση με μικρές ή μεγαλύτερες οινικές εμπειρίες, ντόπιοι και επισκέπτες συμφωνούσαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ότι τα κρασιά που παρουσιάστηκαν είναι υψηλής ποιότητας, έχουν κοινά χαρακτηριστικά και εκφράζουν τον τόπο από τον οποίο προέρχονται.

Δεν σταματάει ποτέ! Μας έβαλε τα γυαλιά η Jancis Robinson. Ακόμα και στην έκθεση των κρασιών συνέχιζε να γράφει στο laptop της. ©Antonis Eleftherakis
Το δείπνο
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:50
Εστιατόριο Selene
Ατμόσφαιρα που σε υποβάλλει, στην αυλή του καθολικού μοναστηριού.

Το κλείσιμο του μαγικού διήμερου ήταν ένα six hands dinner, αποτέλεσμα της δημιουργίας τριών chef. Ο Έκτορας Μποτρίνι, επικεφαλής στο εστιατόριο Selene αλλά και σε όλα τα εστιατόρια του ομίλου Katikies. Ο Θοδωρής Παπανικολάου, που έχει διατελέσει κι executive chef στο Selene και ο Πάνος Τσίκας συντονίζονται και παρουσιάζουν ένα μενού σε 14 στάδια, εμπνευσμένο από την ιστορία του Selene και τον Γιώργο Χατζηγιαννάκη. Ο Γιάννης Καρακάσης MW έχει επιλέξει τα κρασιά για μια βραδιά βγαλμένη από ένα παραμύθι. Η αυλή του παλιού μοναστηριού έχει γίνει το σκηνικό , το κουαρτέτο εγχόρδων παίρνει τις θέσεις του και οι νότες χάνονται στο σούρουπο. Τα κεριά ανάβουν, οι καλεσμένοι φτάνουν. Αυλαία!

Ως τυχεροί, καλεσμένοι των διοργανωτών έχουμε θέση στο chef’s table, ακριβώς μπροστά από το πάσο που παίζεται όλο το παιχνίδι. Με τον Γιάννη, τον Δημήτρη, τον Κωνσταντίνο και τον Βαγγέλη θα γίνουμε πολύ γρήγορα μια παρέα.

Δείτε Επίσης
ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ

Οι τρεις chef με την ομάδα τους ξεκινάνε τη μάχη με τον χρόνο. Τα πιάτα πρέπει να βγουν από την κουζίνα ταυτόχρονα και στην ώρα τους. Από τα πιο φίνα και εκλεκτά υλικά, μέχρι τις πιο ταπεινές πρώτες ύλες τα πιάτα διαδέχονται το ένα το άλλο. Η άνυδρη ντομάτα, το σκουμπρί και ο ελληνικός καφές, δίπλα στο χαβιάρι και τα βρώσιμα φύλλα χρυσού. Πρωτότυποι γευστικοί συνδυασμοί, δημιουργικές τεχνικές, ευφάνταστες παρουσιάσεις.

Ένα από τα υπέροχα πιάτα της βραδιάς.

Το μενού έχει αποτελέσει τον καμβά της έκφρασης της φιλοσοφίας των chef. Ο καθένας βάζει τον δικό του χαρακτήρα στο πιάτο αλλά όλα μαζί δημιουργούν ένα αρμονικό σύνολο. Τα κρασιά, συνδυάζονται με τα πιάτα  σε ένα απόλυτα ταιριασμένο pairing. Ένα ευρωπαϊκό ταξίδι υψηλών προδιαγραφών που σε πηγαινοφέρνει από τον Λίγηρα και την Καμπανία στα οινοπέδια της Σαντορίνης.

Έκτορας Μποτρίνι, Πάνος Τσίκας, Θοδωρής Παπανικολάου Εμείς που το απολαύσαμε, γελάσαμε καλύτερα! ©Antonis Eleftherakis

Λίγες ημέρες πριν επιβεβαιώσει την παρουσία του Botrini’s στη λίστα των αστεράτων εστιατορίων της Αθήνας για ένατη συνεχή χρονιά , ο Έκτορας Μποτρίνι μας αναλύει το σκεπτικό του μενού που παρουσιάστηκε στη φετονή Vedema.

“Πρέπει να κοιτάμε με νοσταλγία το παρελθόν, αλλά και να πηγαίνουμε προς το μέλλον. Αντλούμε έμπνευση από τον Γιώργο Χατζηγιαννάκη και εξελίσσουμε την κουζίνα του πηγαίνοντας μπροστά. Με αγάπη και σεβασμό στα τοπικά προϊόντα και τις ποιοτικές πρώτες ύλες. Θεωρώ ότι η κατεύθυνση μας είναι προς την ανάδειξη αυτών των δύο. Τα επόμενα χρόνια οι super star θα είναι δεν θα είναι οι chef, αλλά οι παραγωγοί γιατί θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρούμε καλά προϊόντα. Υπάρχει για παράδειγμα το καρίκι (τυρί που ωριμάζει μέσα σε κολοκύθα, το συναντάμε στην Τήνο). Βγαίνουν 200 κομμάτια κάθε χρόνο, ποιος θα πρωτοπρολάβει;”

Ανασκόπηση
Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, ώρα 10:00
Nikki Beach Santorini

Πρωινό Κυριακής, λίγο πριν την αναχώρηση. Στη συνάντηση με τον Βασίλη Κουμπή, γενικό διευθυντή του ομίλου Katikies και τον Γιάννη Καρακάση, ο οποίος πέρα όλων των άλλων είναι υπεύθυνος του οινικού προγράμματος του Katikies Group και του εστιατορίου Selene, κάνουμε έναν μικρό απολογισμό του διημέρου. Στην κουβέντα, περνούν αστραπιαία όλες οι στιγμές που ζήσαμε. Οι άνθρωποι που συναντήσαμε, τα κρασιά που δοκιμάσαμε. Ας τα πάρουμε ένα-ένα. «Η Vedema 2022 δεν είναι ένα one-off event», λέει ο Βασίλης Κουμπής.

Ο Γιάννης Καρακάσης MW, στο Masterclass Assyrtiko & Riesling

«Θέλουμε να επανέλθει ως θεσμός, να τιμά την μνήμη του Γιώργου Χατζηγιαννάκη και ταυτόχρονα να αποτελεί το όχημα εξέλιξης της γαστρονομίας του νησιού. Γι’ αυτό έχουμε προχωρήσει σε τέτοιες συνεργασίες με ανθρώπους που συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων στον τομέα τους».

Ο Καρακάσης από την πλευρά του στέκεται στο οινικό κομμάτι: «Τα κρασιά της Σαντορίνης αξίζουν και μπορούν να τοποθετηθούν στην κορυφή των λευκών κρασιών παγκοσμίως. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε γι’ αυτό. Η επίσκεψη της Jancis Robinson είναι ένα δώρο για τη Σαντορίνη αλλά και για όλο το ελληνικό κρασί καθώς δεν επισκέπτεται συχνά τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας».

‘Όπως όλα τα ωραία, έτσι κι αυτό κάπου εδώ τελειώνει.

Ευχές για γρήγορη αντάμωση, στην πτήση της επιστροφής. Αφήνεις πίσω σου τη Σαντορίνη, κλείνεις λίγο τα μάτια και όταν ξυπνάς όλο αυτό σου φαίνεται σαν όνειρο. Μια σύνθεση απ’ ό,τι ονειρεύεται κάθε οινόφιλος. Με βασική διαφορά ότι δεν ήταν ένα όνειρο, αλλά το έχεις ζήσει!

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!