ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2024

Σαντορίνη, ο πιο διάσημος προορισμός στην Ελλάδα, προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Φημισμένη για τα ηλιοβασιλέματά της, την άγρια ομορφιά της, την καλντέρα της και τη θέα στη θάλασσα που κόβει την ανάσα , το νησί δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Αυτό που ενδεχομένως να μην είναι γνωστό, ωστόσο, στον επισκέπτη, είναι η μακρά παράδοσή της στην οινοποιία, η οποία ήταν, μία από τις κύριες ενασχολήσεις των κατοίκων του νησιού για πολλούς αιώνες.

Το ηφαιστειακό έδαφος το οποίο δημιουργήθηκε , μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης γύρω στο 1646 π.Χ., δημιούργησε ένα μοναδικό terroir για το Ασύρτικο,τη γηγενή ποικιλία που έχει τοποθετήσει τη Σαντορίνη στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. 

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, το γλυκό κρασί της Σαντορίνης, το περίφημο Vinsanto, εξάγονταν από τους Βενετούς στην υπόλοιπη Ευρώπη, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία. Η πιο συστημική παραγωγή ξηρών κρασιών ξεκίνησε το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Στη δεκαετία του ’80 έφτασε στο νησί η οικογένεια Μπουτάρη, οι κορυφαίοι Έλληνες οινοποιοί της περιόδου, και η οινοποιία στη Σαντορίνη μπήκε σε μια νέα φάση.

Τα παραδοσιακά οινοποιεία (κάναβες) αντικαταστάθηκαν από μοντέρνα οινοποιεία με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, και αυτές οι νεότερες επιχειρήσεις παράγουν εξαιρετικής ποιότητας κρασιά. Δυστυχώς, το μοναδικό τοπίο του νησιού – μαζί με τους αμπελώνες του, μερικοί από τους οποίους είναι πάνω από 200 χρόνων – κινδυνεύει άμεσα λόγω της υπερβολικής οικοδόμησης στο νησί, με αποτέλεσμα αρκετοί παραγωγοί να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για την εξασφάλιση σταφυλιού, όπως αποδεικνύει η δημιουργία, τα τελευταία χρόνια, αμπελώνων στη Θηρασιά, το μικρό νησάκι που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Οία. 

Το νησί φιλοξενεί 18 οινοποιεία, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είναι επισκέψιμα. Εξαιρετικές γευσιγνωσίες, με τη συνοδεία πιάτων που βασίζονται στα τοπικά προϊόντα περιμένουν όποιον επιθυμεί να εγκαταλείψει για λίγο τις παραλίες και να γνωρίσει από κοντά την τεράστια οινική παράδοση της Σαντορίνης.

ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥΣ ΟΡΟΥΣ

ΑΗΔΆΝΙ

Μια λευκή ποικιλία σταφυλιού που χρησιμοποιείται σε χαρμάνι με το Ασύρτικο για την παραγωγή των κρασιών της Σαντορίνης όπως το Νυχτέρι και το Vinsanto. Ως μονοποικιλιακό, παράγει κρασιά με ανθώδη χαρακτήρα και αρώματα τροπικών φρούτων.

ΑΣΥΡΤΙΚΟ

Η χαρακτηριστική λευκή ποικιλία της Σαντορίνης, η οποία αποκτά γρήγορα παγκόσμια αναγνώριση. Αυτή η ποικιλία παράγει κρασιά με μέτρια αρωματική ένταση, αλλά με χαρακτηριστική ισχυρή ορυκτότητα και έχει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

ΑΘΗΡΙ

Μια λευκή ποικιλία σταφυλιού που επίσης χρησιμοποιείται σε χαρμάνια των κρασιών της Σαντορίνης· ως μονοποικιλιακό, μπορεί να δώσει κρασιά με φρουτώδη χαρακτήρα, με μέτρια έως χαμηλή οξύτητα.

ΚΑΝΑΒΑ

Στην τοπική διάλεκτο, ο όρος για ένα παραδοσιακό οινοποιείο. Αυτές οι δομές ήταν συνήθως υπόγειοι (ή μερικώς υπόγειοι) χώροι λαξευμένοι στο βράχο ή προστατευμένοι από τα κοντινά κτίρια.

ΚΟΥΛΟΥΡΑ

Η παραδοσιακή μέθοδος εκπαίδευσης των αμπελιών της Σαντορίνης σε σχήμα καλαθιού για την προστασία τους από τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες που κυριαρχούν στο νησί.

Δείτε Επίσης
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΥ

ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ

Μια πολύ σπάνια ερυθρή ποικιλία από τη Σαντορίνη που μέχρι πρόσφατα ήταν σε κίνδυνο εξαφάνισης. Αυτή η ποικιλία συνδυάζει έντονα κόκκινα φρούτα με καβουρδισμένο καφέ και καπνό, πλούσιες τανίνες και πλούσιο και ορυκτό στόμα.

ΝΥΧΤΕΡΙ

Το παραδοσιακό κρασί της Σαντορίνης, φτιαγμένο από χαρμάνι Ασύρτικου, Αηδανιού και Αθηριού. Παραδοσιακά, τα σταφύλια που προορίζονταν για το Νυχτέρι πιέζονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά τον τρύγο, για να προστατευτεί ο χυμός από τη ζέστη της ημέρας. Έτσι πήρε το όνομά του· η ελληνική λέξη για τη “νύχτα” είναι “νύχτα”. (Σημ. Αυτό το κρασί συχνά γράφεται ως “Νυκτέρι” ή “Νυκτέρι” επίσης.)

VINSANTO

Το γλυκό κρασί της Σαντορίνης, φτιαγμένο κυρίως από Ασύρτικο, με Αηδάνι και Αθηρί στο χαρμάνι επίσης. Φτιάχνεται από σταφύλια όψιμου τρύγου που έχουν αποξηρανθεί στον ήλιο για 12-14 ημέρες. Ζυμώνει και στη συνέχεια παλαιώνει για τουλάχιστον 24 μήνες σε δρύινα βαρέλια.

ΧΑΡΤΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΕΊΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!