O ΦΕΤΕΙΝΟΣ ΤΡΥΓΟΣ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο τρύγος φέτος εξελίσσεται σε δύσκολη υπόθεση. Οι ανάμικτες καιρικές συνθήκες με τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις την Άνοιξη, έδωσαν τη θέση τους σε μεγάλους καύσωνες τον Ιούνη. Σε κάποιες περιοχές πέρα απ’ αυτά, είχαν να αντιμετωπίσουν επιπρόσθετα και τα τοπικά φαινόμενα όπως το χαλάζι ή τον παγετό, ενώ αλλού τα αμπέλια έχουν πληγεί έμμεσα ή άμεσα από τις πυρκαγιές. Για τους περισσότερους το ζητούμενο είναι να σωθεί η φετινή σοδειά, στο μέτρο που είναι δυνατό. Όσο σταφύλι τρυγηθεί θα είναι σε καλή κατάσταση και οι οινοποιοί θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να φτάσουν όσο πιο κοντά στα ποιοτικά αποτελέσματα που θέλουν.

Το grapemag.gr απευθύνεται σε αμπελουργούς, οινολόγους και οινοποιούς και τους κάνει ανταποκριτές του στις «εμπόλεμες» ζώνες. Δίνει τον λόγο σε ανθρώπους που είναι μέσα στα αμπέλια. Από τον νότο και την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, μέχρι τη βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο, οι άνθρωποι του κρασιού μάς μεταφέρουν σε πρώτο πρόσωπο τις εικόνες που βλέπουν, τις προσπάθεις τους και την αγωνία τους για την σοδειά.

Την ίδια στιγμή μέσα από τα διεθνή μέσα μαθαίνουμε αντίστοιχα τι γίνεται σε άλλες οινικές ζώνες του πλανήτη. Κι εκεί τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά και οι άνθρωποι που ασχολούνται με την καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή κρασιών, φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Ο περονόσπορος δεν χτύπησε μόνο την Σαντορίνη ή τις άλλες οινικές ζώνες της Ελλάδας, αλλά έχει καταστρέψει ολόκληρους αμπελώνες στη νότια Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Τα προβλήματα από τον καιρό είναι δεδομένα για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη γη και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να τα αντιμετωπίσουν.

Είτε σε επίπεδο πρόληψης στην καλλιέργεια είτε σε επίπεδο παρέμβασης μετά τα χτυπήματα του καιρού. Η γνώση, η εμπειρία, η σωστή και έγκαιρη εκτίμηση, η πληροφόρηση αλλά και το budget του καθενός επηρεάζουν αυτές τις συνισταμένες.

Δείτε Επίσης
ΠΤΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΟ BORDEAUX

Το μήνυμα που φτάνει από κάθε γωνιά του κόσμου είναι το ίδιο. Η συχνότητα και η ένταση των καιρικών φαινομένων έχουν αυξηθεί και κάθε χρόνο τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Οι βροχοπτώσεις είναι πιο πολλές και πιο δυνατές. Το ίδιο και η παγωνιά ή ο καύσωνας. Οι μεγάλες αλλαγές του καιρού σε σύντομο χρόνο, οι απότομες εναλλαγές από τη ζέστη στο κρύο και το αντίστροφο, η ακραίες θερμοκρασίες, η ξηρασία. Όλα συνηγορούν στο ίδιο συμπέρασμα.  Ο πλανήτης μάς δείχνει με κάθε τρόπο ότι πονάει, ακόμα και καθημερινά, μέσα από τους καρπούς που συλλέγουν οι παραγωγοί. Το θέμα της κλιματικής αλλαγής, είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητας μας και η φετινή καταγραφή του τρύγου εστιάζει σε αυτό.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!